![]() |
Vatan Canım Sana Feda-Sürekli Öykü |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküMustafa’nın gözleri büyümüş ve yüzü yine kızarmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlarımız, ne kadar güzel, ne kadar duyarlıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben böyle düşünürken, Nermin Hanımın, Mustafa’nın ellerine baktığını hissettim ![]() ![]() ![]() –Ne o Mustafa, elin mi kanadı? Delikanlı hemen avuçlarını sıktı ![]() istiyor gibiydi ![]() –Elini mi kestin? Başı önde, sanki fısıldıyormuş gibi cevap verdi: –Yok bir şey! Bu defa da ben meraklandım: –Boya mı oldu elin? –Boya da değil! –Söylesene oğlum, ne oldu ellerine? Mustafa, usulca kaldırdı yüzünü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Boya ya da kan değil Metin Ağabey, avuçlarımdaki; “Kına! ![]() ![]() Mendilini çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Sen gelinlik kız mısın da, ellerine kına yaktın Mustafa? Sayfa 11( Arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküYÜREĞİ ÇİÇEKLİ BAHÇE “Kimi horon, kimi bar, kimi zeybek! Ama aralarında ortak bir şey vardı; Saf ve tertemiz bir yürek! ![]() ![]() –Hayrola Metin Bey, nerelere dalıp gittiniz, neler düşünüyorsunuz? Derin bir iç çektim ![]() –İyi bir vatandaş mıyım diye düşünüyorum ![]() Nermin öğretmen önce hafifçe kaşlarını çatsa da sonra bunu sıcak bir gülümseme izledi ![]() ![]() –Metin Bey, eğer siz kendinize bu soruyu soracak kadar olgunlaşmışsanız, görevinizi de yapmışsınız demektir ![]() ![]() Mustafa onaylar gibi başını sallarken o da devam etti: –Ait olduğumuz topluma faydalı hizmetler üretebildiğimiz müddetçe iyi insanız ![]() ![]() ![]() ![]() Düşündüm, elbette haklıydı ![]() ![]() –Vatan topraktan ibaret değildir ki, üzerine gelişigüzel yaşayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okul genç beyinlere; insanlığa hürmeti, millet ve memleket sevgisini, şerefi, bağımsızlığı öğretir ![]() Sayfa 10 (Arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküBİLMEMEK AYIP DEĞİL Yıllar geçmiş, olmamıştı çocukları ![]() ![]() ![]() ![]() Otobüste çay ve meşrubat servisi başladı ![]() ![]() ![]() Konuşmalarımızın, ilgisini çektiğini hissettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Evli misin Mustafa? –Evet, bir ay sonra da çocuğum olacak ![]() –Tebrik ederim ![]() ![]() –Dün doğum günümdü ![]() ![]() –Biraz erken değil mi çocuk için! Canı sıkılır gibi oldu ![]() –Oldu işte! –Bunda utanılacak ne var Mustafa? –Bu konular bizim evde pek konuşulmaz ![]() ![]() ![]() –Doktora gitmekten utanılmaz ki! “Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp!” Bundan sonra dikkat edin bari ![]() ![]() ![]() –Bizim buralarda erken sayılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle biraz duraklayıp bir şeyler düşündü ![]() –Ablalarım, doğru dürüst okuyamadan evlenip gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bıraktım!” derken sesini garip bir hüzün kapladı ![]() ![]() –Üzülme, askerden döndükten sonra da okuyabilirsin ![]() ![]() –Belki! Hele bir döneyim askerden ![]() ![]() ![]() –Bakma öyle çok göründüğüne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa’nın bu son cümleye biraz içerlediğini hissettim ![]() ![]() Sayfa 3 (Arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküNemli gözlerini silip, döndü: –Ben askere gidiyorum! Gülümsedim: –Anladım, tebrik ederim! Bu defa bakışlarında şaşkın bir ifade belirdi: –Tebrik mi? Beni mi? –Seni tabii ki! Öyle her babayiğidin harcı mı Türk Ordusu'nun Askeri olmak! Yutkundu ![]() ![]() ![]() ![]() –Ah! Bir de şu gurbet olmasa! –Varsın olsun delikanlı, memleketin içi gurbet mi sayılırmış? Kışla bizde evdir, yuvadır askere ![]() ![]() ![]() Cevap vermedi, başını salladı ve sustu ![]() ![]() ![]() ![]() Onu kendi yoğun düşünceleriyle baş başa bırakmak istedim ![]() ![]() –Ne okuyorsunuz? Biraz gergindi ![]() ![]() –Savaşı anlatan bir kitap okuyorum ![]() ![]() Başını “Hayır!” anlamında salladı ![]() –Ben bitirmek üzereyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aklı biraz karışmıştı ![]() ![]() –Ben zaten coşkulu yaşıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Galiba yanlış anlamıştı ![]() –Ben Metin Yılmaz, emekli ziraat mühendisiyim ![]() –Benim adım da Mustafa, memnun oldum ![]() –Ben de memnun oldum delikanlı ![]() –Acemi birliğime gidiyorum, Zırhlı Birlikler, Ankara ![]() –Heyecanlı mısın? –İlk defa ayrılıyorum evden, biraz da korkuyorum! –Neden korkuyorsun? –Disiplinden, askerlik çok zormuş! –Mesleğin ne? –Çiftçiyiz, hayvanlarımız da var ![]() –Öyleyse ağaçları bilirsin, tanırsın! –Birçok ağaç diktim ben ![]() –Peki, hiç kabuksuz ağaç gördün mü? –Görmedim, kabuksuz ağaç olur mu? –Olmaz tabii! İncecik bir kabuk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sustu, başını eğip yere baktı ![]() ![]() zor şartlara rağmen aralarındaki komuta zincirinin kırılmasına izin vermeyişleri geldi ![]() ![]() ![]() ![]() –Bizden ne istiyorsanız, önce bana söyleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayfa 2 (Arkası Yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküBİRİNCİ BÖLÜM VATAN SANA CANIM FEDA Adınız tek Adınız bir milletle ayakta Kimi Vatan der Kimi Mehmetçik Yaşamanız bu toprakta ![]() ![]() ![]() (Fazıl Hüsnü DAĞLARCA) GÜLE GÜLE OĞLUM Tam terminalden çıkarken, onun da gözlerinden birkaç damla yaşın usulca süzüldüğünü gördüm ![]() ![]() ![]() Ağlıyordu kadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “En büyük asker bizim asker!” Terminal bu sesle yankılanıyor, halaylar çekiliyor, arkadaşları arasında öpülüp koklanan asker adayı havalara fırlatılıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Davulcu babayiğit bir adamdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eş, dost, arkadaş, akraba elbirliğiyle yolcu ediyorlardı Mehmetçiği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesine kalsa, kışlasının kapısına kadar uğurlayacaktı; ama oğlum istemedi ve “Ben çocuk muyum anne, ben artık askerim!” dedi ![]() ![]() ![]() Önce, geniş bir alana dizildiler ![]() ![]() “Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak O benim milletimin yıldızıdır parlayacak O benimdir, o benim milletimindir ancak ![]() ![]() ![]() Silâha, bayrağa ve birbirlerine gururla sarılmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, yemin töreni yapıldı ![]() ![]() “Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada, her zaman ve her yerde, milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu, Türk Sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine and içerim!” Sokuldum en yakındaki Mehmetçiğe, sordum; “Nedir bu yeminin anlamı?” Siyah, hilâl kaşlarının altındaki gözleri çakmak çakmak yandı ve dedi ki: “Askerin; Mesleğine yürekten bağlanışıdır ![]() Teminatı; şeref, Bedeli de; Gerektiğinde uğrunda ölmektir! ![]() ![]() Nasıl da sarılmıştım ona uzunca bir süre ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –İyi günler, oturabilir miyim? Öylesine dalmıştım ki, bu ses beni kendime getirdi ![]() ![]() –Tabii, buyurun ![]() O otururken dikkat ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Hayırlı teskereler tertip! Sayfa 1 (Arkası Yarın) |
![]() |
![]() |
|