![]() |
Vatan Canım Sana Feda-Sürekli Öykü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküBir el uzandı, irkildim ![]() ![]() ![]() ![]() ellerindeki kolonyayı burnuna çekiyordu ![]() –Ne ilginçtir Nermin Hanım! Türkiye’de hemen her evde misafire ikram etmek için kolonya ve şeker bulundurulur ![]() Nermin Öğretmen, öne düşen saçını kulağının arkasına alarak bana döndü: –Bunun adı misafirperverlik Metin Bey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim, sevilelim, Dünya kimseye kalmaz!” Başımla onayladım ve devam ettim: –Biz küçükken, bayramlarda elimizde birer torbayla, kapı kapı dolaşır, el öper, şeker toplardık ![]() Bilgi insanı kuşkudan, iyilik acı çekmeden, kararlı olmak da korkudan kurtarır ![]() Mustafa sızılı bir ah çekti: –Biz de Metin Ağabey, en çok da ben toplardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nermin Öğretmen, hanımları bizden daha iyi tanırdı ![]() ![]() –Bir anne için, oğlunu geliniyle paylaşmak önceleri biraz zor gelir, sonra alışılır ![]() ![]() Elindeki papatyaları özenle çantasına yerleştirirken yüzü hâlâ tebessüm doluydu ![]() –Metin Ağabey, Nermin Hanımın söyledikleri hemen anlaşılıyor ![]() Haklıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Evet, güzel konuşuyor Mustafa ![]() ![]() Sustu! Yapamam, dercesine bir işaret yaptı ![]() Sayfa 26 (arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküGÖZÜM ARKADA KALMAYACAK Biz küçükken, bayramlarda elimizde birer torbayla kapı kapı dolaşır, el öper, şeker toplardık ![]() ![]() ![]() Artık tepeden iniyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neyin varsa özledim Türkiye’m, En çok toprağının kokusunu özledim ![]() Gülümsemesini insanlarının, Bebeklerinin ninnilerle, Uyutulmasını özledim ![]() Fark etmezmiş hangi şehrindeyim, Dağlarında mı, denizlerinde mi? Fark etmezmiş delikmiş cebim, Varsın olsun Bir elimde peynir, Bir elimde simit Tavşankanı çayını özledim ![]() Yorgunmuşum, uykusuzmuşum, Kar düşermiş saçlarıma, Kimin umurunda ![]() Sokaklarında yürümeyi, Soğuklarında üşümeyi özledim, Neyin varsa özledim Türkiye’m, En çok toprağının kokusunu özledim ![]() ![]() ![]() Güneş bizim ülkemizde başka türlü ısıtıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa Anadolu, medeniyetlerin beşiği, Asya ve Avrupa’nın köprüsüydü ![]() ![]() ![]() ![]() Sayfa 25(arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküDelikanlı yüzünü biraz buruşturdu: –O yaşta okula mı gidilir öğretmenim? Düşünsenize okul sıralarında liseli çocuklarla birlikte oturduğumu, gülmezler mi bana? Nermin Hanım, hiçbir şey söylemeden, çantasındaki gazeteyi uzattı bize ![]() ![]() ![]() –Okumanın yaşı mı olur? Bu saatten sonra ne yapacağız diplomayı da diyemeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa bu defa hazırlıklıydı ![]() ![]() ![]() ![]() –Sizin için topladım öğretmenim ![]() Nermin Hanım biraz şaşırsa da, pırlanta bir kolye almışçasına mutlu oldu ![]() ![]() –Çok naziksin Mustafa, çok düşüncelisin, teşekkür ederim ![]() El sıkışmak istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayfa24 (arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli Öykü–Anlamadım delikanlı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pala bıyıklarını bura bura poz veriyordu ![]() ![]() Tam zamanında dönmüştük ![]() ![]() ![]() –Hava çok güzeldi Nermin Hanım, siz de inseydiniz biraz ![]() –Kitap okumak da çok güzel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa’nın da aklı benim gibi dışarıda kalmıştı ![]() –Biz de ne güzel dolaştık değil mi Metin Ağabey? Bazen sıkıcı oluyor okumak! Ben daha çok hareketten hoşlanıyorum ![]() ![]() Nermin Hanım da yumuşak bir sesle cevap verdi ona: –İşin orası tartışılır bence ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() askerden döndükten sonra mutlaka tamamla okulunu, sakın unutma! Sayfa 23 (arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküBirden iki çocuk çıktı ortaya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her ne olmuşsa, ayağı aksıyordu işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimi işitemiyor, kimi konuşamıyor, kimi yürüyemiyor, kimi de göremiyordu belki; ama onlar hissedebiliyordu ![]() ![]() Çeşmenin yanında birkaç küçük kuş belirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() iyi niyetini belli eden sakin tavrıyla bir kaç kez daha uzattı avucunu ve kırıntıları yere bıraktı ![]() ![]() ![]() İki kardeş koşarak uzaklaştı yanımızdan ![]() ![]() –Çocuklara üzüldüm Metin Ağabey! –Ben de üzüldüm Mustafa ![]() –Başka ne yapabilirler ki Metin Ağabey? Güçleri ancak bu kadar ![]() ![]() Sayfa 22 (Arkası Yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküAşağıda büyükçe bir dere büklüm büklüm bükülüyor, yakaladığı toprağı, süzüle süzüle alıp götürüyordu ![]() ![]() Gazetede okumuştum; “Erozyon nedeniyle her yıl beş yüz milyon ton toprağımızı kaybediyoruz ![]() ![]() ![]() Ağaçlar toprağı tutuyor; ama biz güzelim ormanlarımızı katil baltalarla yok ediyorduk ![]() ![]() ![]() Çeşmenin hemen arkasındaki ağaçlar kesilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() O ağacın da canı var ![]() ![]() ![]() Eğilip kana kana içmese çeşmenin buz gibi suyundan, belki uzunca bir süre daha sakinleşmeyecekti ![]() Sayfa 21 (arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli Öykü–Zeynep terminale beni yolcu etmeye gelemedi ![]() ![]() ![]() Evli olduğunu ve eşinin bir aya kadar doğum yapacağını söylemişti; ama adının Zeynep olduğunu şimdi öğrenmiştim ![]() –Bakıyorum hemen özledin eşini, Mustafa! Utandı, cevap vermedi ![]() ![]() ![]() “Kara gözlüm, efkârlanma gül gayrı İbibikler öter ötmez ordayım Mektubunda diyorsun ki gel gayrı Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım ![]() ![]() ![]() Vatan borcu biter bitmez ordayım ![]() ![]() ![]() Farkında olmadan, temiz havayı soluya soluya bayağı yürümüşüz ![]() ![]() “ Derinden derine ırmaklar ağlar, Uzaktan uzağa çoban çeşmesi ![]() Ey suyun sesinden anlayan bağlar, Sayfa 20 (Arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküNermin Öğretmen beni başıyla onayladı ![]() –İyi dediniz Metin Bey! Evet, düşmanı olurlar! Bunun acı örneklerini hep birlikte yaşamadık mı? Kandırılan bazı vatandaşlarımızın kendi kardeşlerine kurşun sıktıklarını görmedik mi? Binlerce anne, tabutlarda yatan oğullarına sarılıp da ağlamadı mı? Az mı döküldü bebeklerin, çocukların, babaların kanları? Az mı söndü ocaklar? Bu milleti, bu toprakları bölmeye, parçalamaya kalkmadılar mı? Gidebileceğimiz, yaşayabileceğimiz daha kaç tane Türkiye var? Bize ait başka bir toprak, başka bir vatan daha var mı? Varsa nerede var? Var da biz mi bilmiyoruz? BİR DEMET PAPATYA Aşağıda büyükçe bir dere büklüm büklüm bükülüyor, yakaladığı toprağı, süzüle süzüle alıp götürüyordu ![]() Yolda çalışmalar vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa, aşağıya inmeyi ve biraz dolaşmayı teklif etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayfa 19 (Arkası Yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli Öykü–Bakın, ne güzel bir deyim; saygıda kusur etmemek ![]() ![]() ![]() Biraz sertçe sormuştu ![]() –Yok tabii öğretmenim ![]() Gerçekten de Nermin Öğretmen tepki göstermekte haklıydı ![]() ![]() ![]() ![]() –Size yürekten katılıyorum Nermin Hanım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Susamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arka koltuktaki yaşlı adam da su istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – İşte saygı bu Mustafa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayfa 18 (arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküKahkahaları otobüsü çınlatıyordu ![]() ![]() Mustafa yerinden kalkmak için hamle yaptı ![]() –Boşver! Bir tatsızlık çıkmasın ![]() Bizim başkalarına yaptıklarımızı başkaları da bize yapsaydı, tepkimiz ne olurdu acaba? Bu konuda “İğne ve çuvaldızından!” bahsetmişti atalarımız! Gürültülerinden rahatsız olanlar, görevliden yardım istediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Görüyor musunuz beyler? Düşünmeden yapılan basit hareketler bile başkalarını etkileyebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözlüğünü eline alıp camlarını sildi ![]() Sayfa 17 (arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküBizim için kolay mı hayat? Kimin için kolay? Umutsuzluğa kapılıp yenik düşelim de, onu daha mı zor hale getirelim? Hayat, hepimiz için aynı ![]() ![]() ![]() –Güzel olmasına güzel elbette, bir de şu ayrılık olmasa ![]() –Onun da kendine has bir güzelliği var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Doğru Metin Ağabey, kime ne adamın parasından? –Önce hikâyenin sonunu dinle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa farkında olmadan, elleriyle bacaklarını yokladı ve eğilip ayaklarına doğru baktı ![]() ![]() –Bir örnek de ben vereyim size ![]() ![]() Küçük bir not defteri çıkarıp aradığı sayfayı buldu ve okumaya başladı: –Karamsarlığa yenilenlerin umut ışıkları hemen söner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha devam edecekti ki; buruşturularak sıkıştırılmış bir gazete parçasının, otobüsün daracık koridorunda yuvarlandığını gördük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayfa 16 (arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli Öykü–Bak Mustafa, kitabımdaki şu cümleleri okuyayım sana, şöyle soruyor: “Güçlü bir insanım, benim gücüm var diyen insanla, Güçsüz bir insanım, benim gücüm yok diyen insan arasındaki fark nedir?” Sonra yine şöyle veriyor cevabını, “Ben, güçlü bir insanım, benim gücüm var diyen insan, hayatın direksiyonunu elinde tutan insandır ![]() ![]() ![]() Cevap vermeyip, başını “Hayır!” anlamında salladı ![]() –Sen akıllı bir gençsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Haklısın Metin Ağabey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Ayıldıktan sonra ne olacak Mustafa? Yüklerin azalmış mı olacak? Sen bu yaşında böyle düşünürsen, biz ne yapalım? Sayfa 15 (arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküGÜÇLÜ İNSAN Israr ettim, aldı ve içti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nermin Hanım gömleğinin yakalarını düzeltti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otobüs ilerliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saçları taralıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaman değişmiş, insanlarımız, sigarayla ilgili yasaklara uymalarının, kendi sağlıkları açısından da önemli olduğunu anlamışlardı ![]() ![]() Komşumuz Rıza Bey geldi aklıma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() düşünce ![]() ![]() ![]() Yanımdaki delikanlıdan sigara kokusu almamıştım ![]() –Sigara içiyor musun Mustafa? –Yok! Tek tük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Nedenmiş o? –Hani insan özleyince evdekileri, yakıverirmiş hemen ![]() ![]() – Daha neler! Sigarayla özlem mi giderilir? Alışmam diye diye alışır insan ![]() ![]() ![]() ![]() –Ama bazen sıkıntı basıyor, insanın canı çekiyor be ağabey ![]() ![]() Sayfa 14 (Arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküBir kına hikâyesi de ben anlatayım sana ![]() köyünden cepheye gelen Murat, bölükteki tıbbiye öğrencilerinden Şükrü’ye bir mektup yazdırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elimizdeki hamuru yoğurup ekmek yapmak ya da çürütüp çöpe atmak da kendi ellerimizde ![]() ![]() Sesinde bir titreme vardı ![]() ![]() ![]() Sayfa 13 (Arkası yarın) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vatan Canım Sana Feda-Sürekli ÖyküBenim hiç düşünmeden, şaka olsun diye sarf ettiğim bu cümlenin Mustafa’yı böylesine etkileyebileceğini nerden bilebilirdim? Yüzü gerilip, kaşları çatıldı ve alabildiğine büyüyen gözleri parladı ![]() ![]() ![]() –Ben gelinlik kız değilim Metin Ağabey! Geçen gün anam çağırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bizde; törelerimizde, gelenek ve göreneklerimizde, üç şeye kına yakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –Sonra, alnımdan öptü ve sardı avuçlarımı ![]() ![]() ![]() Öğretmen hanım mı benden önce bıraktı gözyaşlarını, yoksa ben mi ondan önce suladım yanaklarımı, bilmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() –İşte Anadolu kadını bu Mustafa! Kurtuluş Savaşımızda cepheye mermi taşırken, öküzünün yerine kendini kağnıya koşan, bebeğinin battaniyesini üzerinden çekip alıp, ıslanmasın diye cepheye taşıdığı mermiyi saran kadın bu ![]() ![]() “Altında dökülsün oğlunun kanı, Bayrağın gül rengi solmasın anne ![]() ![]() ![]() –İşte sen de bayrağımızın gül rengini asla soldurmayacak bir Mehmetçik olacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sayfa 12 (Arkası yarın) |
![]() |
![]() |
|