![]() |
Garcia'ya Mektup|Masal Ve Hikaye Özetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Garcia'ya Mektup|Masal Ve Hikaye ÖzetleriGARCİA'YA MEKTUP 1904 Rus-Japon harbinden önceydi ![]() birinde "Garcia'ya Götürülecek Mektup" başlıklı bir yazı çıktı ![]() Yazan tanınmamış bir muhabirdi ![]() gercekler, yüzlerce kitapla anlatılanlardan daha derin, daha özlü idi ![]() geçti ![]() taşımasını sağladı ![]() ![]() ettikleri Rus demiryolları mensuplarının hepsinin üzerinde bu yazıyı görerek meraka düştüler ![]() inceledikten sonra birer nüshasının bütün Japon yurttaşlarının okuyup yanlarında taşımalarını emretti ![]() Amerika'da bütün kara ve deniz kuvvetleri mensuplarına ve izcilere verilmektedir ![]() ![]() Amerika Kurtuluş Savaşı'nın bir safhasında İspanya Sömürge Ordusunu tecrit edebilmek için Kübalı General Garcia'nın ordusuna talimat göndermek icabetti ![]() Garcia'ya bir mektup yazdı ![]() gerekiyordu ![]() ![]() Neredeydi? Nasıl gidilirdi? Hepsi meçhuldü ![]() Mektubu götürmeye Teğmen Rowan görevlendirildi ![]() mektubu aldı, torbasına koydu, gitti, döndü ve tekmilini verdi ![]() Garcia talimata uyacaktı ![]() kimdir? Nerede bulunuyor? Oraya nasıl gidilir? Atla mı, trenle mi? Harcırahımı kim verecek? Arkadaşım Thomas ata daha iyi biner, onu gönderseniz daha iyi olmaz mıydı? Eşim biraz rahatsız, hem bu hafta izin sırasındaydım" demedi ![]() Benim burada anlatmak istediğim, Teğmen Rowan'ın dört gün sonra Küba kıyılarına ulaşmasının, ormanlara dalarak üç haftalık bir seyahati yaya olarak tamamlamasının, dağlarda ve ormanlarda Garcia'yı bulmasının hikayesi değildir ![]() husus, bu adamın kişiliğinin her okula örnek insan olarak tanıtılmasının gerekliliğidir ![]() günü, milyonlarca yöneticinin Garcia'ya gönderilecek mektubu vardır ![]() Öte yandan, gençlerin muhtaç oldukları bilgiler sadece bir dizi teoriler değildir ![]() iradeleriyle sonuçlandırma idrakine ve eğitimine de sahip olmalarıdır ![]() ![]() Hizmette fertlerin ilgisizliği ve bilgisizligi, toplumları ve örgütleri felç eder ![]() her defasında yeni baştan bilinmesi için zaman yoktur ![]() eğitim yapmak gerekir ![]() sürekli işlerlik içinde olmak zorundadır ![]() işini hiçbir nedenle durdurmaya yetkili değildir ![]() durur ![]() Bir defasında her yönetici gibi öylesine meşgul iken odama giren bir memur bana: "Efendim siz, birlikte çalıştığım arkadaşlarımdan birini terfi ettirdiniz ![]() aramızda hiçbir fark yok ![]() ![]() yakışıklı da değil ![]() ![]() ![]() dalgınlık halinde mırıldandım ![]() "-Sokakta gürültü var ![]() "-Gidip sorayım efendim" diye memur can sıkıntısı ile cevap verdi ![]() Biraz sonra döndü ![]() "-Bir arabaymış efendim ![]() ![]() ![]() "-Yükü neymiş?" diye sordum ![]() "-Gidip bakayım efendim ![]() ![]() ![]() Biraz sonra döndü ![]() "-Arabanın yükü bir sürü çuval efendim ![]() "-Çuvallarda ne varmış?" "-Gidip bakayım efendim ![]() Biraz sonra döndü ![]() "-Çuvallarda çimento varmış efendim ![]() ![]() ![]() "-Nereye gidiyormuş bu araba?" "-Gidip bakayım efendim ![]() Biraz sonra dönüp cevap verdi ![]() "-X ve Y inşaat şirketinin şantiyesine gidiyormuş efendim ![]() ![]() ![]() "-Çok güzel ![]() ![]() ![]() çağırır mısınız lütfen? Hani haksız yere terfi eden arkadaşınızı ![]() Beriki geldi ![]() "-Sokakta bir takım gürültüler oluyor nedir acaba?" "Gidip bakayım efendim ![]() Döndüğü zaman şöyle cevap verdi: "-Kırk çuval portland çimentosu yüklü araba ![]() menşei New Orleans ![]() gidiyormuş ![]() ![]() çuvallarını istasyondan almış ![]() bunu değiştirmeye çalışıyorlar ![]() Bu iki örnekten bir takım sonuçlar çıkarmak için bir takım yorumlar yapmaya hiç gerek yok ![]() resmi dairelerdeki bütün memurları kendime düşman etmek niyetinde değilim ![]() başına kurularak hiçbir iş yapmadan devlet baba hesabına geçinip gitmeyi meşru bir hak saymakla zaten meşru olmayan bir iş yapmış olmuyorlar mı? Sabahtan akşama kadar sigara tüttürmek, kahve içmek, vergi yolu ile kendini besleyen halkı hırpalamak, sadist bir zevk uğruna en basit işlemleri bile karma karışık etmek, baştan savmak, istedikleri bir müracaatçıyı masadan masaya dolaştırmak, masadan masaya dolaşarak "Bugün git, yarın gel" teranesiyle hedefinden iyice uzaklaşan evrakı arşivin küflü derinliklerine gömmek ![]() alacakları paraya karşı yaptıkları iş bu ise şayet, hiç zahmet buyurmasınlar ![]() ![]() Klemanso'nun meşhur sözü ne kadar güzel ![]() gelenlerle, erken gidenlerin karşılaştığı yerdir" demiş ![]() süresince de garip vakalara şahit olmuş ki bir çok vecize değerinde sözler söylemiş ![]() 1906 yılında bir gün aklına esmiş ![]() durumunu şöyle bir yakından görmek istemiş ![]() kimse yok ![]() ![]() ![]() ![]() varmış ![]() ![]() ![]() "-Sakın uyandırmayın, yoksa oda o da çekip gider ![]() İşte böyle, uzun söze ve uzun izaha benim de, sizin de vaktiniz yoktur ![]() İnsanlığın, Garcia'ya mektup götürecek teğmenlere ihtiyacı çoktur ![]() |
![]() |
![]() |
|