![]() |
ömer B. Abdülazız (99-101/717-720) |
![]() |
![]() |
#1 |
b@ron
|
![]() ömer B. Abdülazız (99-101/717-720)ÖMER B ![]() ![]() ![]() ![]() “Onlar (o kimseler ki) kendilerine yeryüzünde iktidar verdigimiz takdirde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dogum yeri ve tarihi konusunda degisik rivayetlerin bulundugu Ömer b ![]() ![]() Babasi Abdülaziz’in Misir alisi olmasi münasebetiyle hayatinin büyük bir bölümü orada geçmistir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halife Abdülmelik ![]() ![]() ![]() Keyfî uygulamalarda bulunan diger valilerin aksine Ömer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halife Süleyman b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HALIFE OLDUKTAN SONRA YAPTIKLARI ISLER ![]() ![]() ![]() Itiraf etmek gerekir ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halife Ömer ![]() ![]() ![]() Savastan ziyade barisi esas alan Ömer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu degisiklikler ve uygulamalar ![]() ![]() ![]() Emevî ileri gelenleriyle Ömer arasinda söyle bir tartisma geçer: Ömer onlarin “Bize görev ver” tekliflerine ![]() ![]() ![]() Emevîler:“Ne diye yapamayacagimiz bir seyi bize teklif ediyorsun?” diye söylenip ![]() “Benim için bu konuda ![]() ![]() ![]() Ömer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ogulcagizim! Bilesin ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu uygulamalaridir ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iki sene bes aydan fazla sürmemis olan Hilafeti esnasinda ![]() ![]() ![]() ![]() DEVLET ADAMLIGINA TIPIK ÖRNEK Emirul Mü’minin Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey mü’minlerin Emiri Yezid! Su müraî adam (Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bana ![]() ![]() ![]() “Kardesim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Mü’minlerin Emirinin ölümüyle bana musibet veren ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yezid ve sikayetçi Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey kardesim ![]() ![]() ![]() ![]() “Estagfirullah ![]() ![]() (Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DÜSMANINI HAYRAN BIRAKAN HALIFE “Bir insanin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözler ![]() ![]() ![]() ÖMER B ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey insanlar ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Ihtiyaçlarini karsilayamayanlari bize bildirsin ![]() 2- Hayir için bize yardimci olsun ![]() 3- Bilmedigimiz hayir yollarini bize ögretsin ![]() 4- Bizim yanimizda kimsenin giybetini yapmasin ![]() 5- Bos seylerden bize bahsetmesin ![]() ••• “Seni en çok hayrete düsüren sey nedir?” diye soran arkadasina: “Beni en çok sasirtan sey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ••• Hanedandan biri: “Ya Emire’l Mü’minin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ölümü sikca an! Geçimde daraldiysan ![]() ![]() ••• Istisareye çok önem veren Ömer b ![]() ![]() ![]() “Basima gelenleri görüyorsunuz ![]() ![]() “Sen ihtiyarlari baba ![]() ![]() ![]() ![]() Reca ise: “Kendin için istedigini baskasi için de iste ![]() Salim ise: “Bütün dünya nimetlerine karsi öyle bir oruç tut ki ![]() ![]() HALIFE SEÇILINCEKI HALI ![]() ![]() ![]() Kendi adinin anildigi hilafet fermani okundugunda Ömer: “Vallahi ![]() ![]() ![]() Ne var ki salih iradeler ![]() ![]() ![]() “Hilafetim ![]() ![]() “Insanlarin hesabina sevindim; ama senin payina da üzüldüm ![]() “Nefsimin helakindan korkuyorum ![]() “Korkuyorsan çok iyi ![]() ![]() ![]() ![]() “Bana bir ögüt ver!” Sûddî: “Sunu unutma: Babamiz Adem ![]() ![]() ILK HUTBE ![]() ![]() ![]() “Ey Nâs! Kuskusuz Kur’an’dan sonra Kitap ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar (*) Dogustan Günümüze Büyük Islam tarihi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Islam Tarihi (Siyasi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (**) Islam’da Ihya Hareketleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (***) Emeviler Dönemi ![]() ![]() ![]() (1) Ömer b ![]() ![]() ![]() ![]() Emeviler Dönemi/Hilafetten Saltanata (2) Islam Tarihi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntıdır ![]() ![]() ![]()
|