![]() |
Aşik Pervani Mehmet Gökalp - Kimdir Kısaca Hayatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşik Pervani Mehmet Gökalp - Kimdir Kısaca HayatıAŞIK PERVANİ Mehmet Gökalp Karadeniz yöresinde çok sayıda halk şairi yetişmiştir ![]() ![]() Sadece Artvin ve ilçelerinde 160 dan fazla şair yetişmiş olup bunların 60 dan fazlası halk şairidir ![]() ![]() 5 Mart 1931 tarihinde Yusufeli'nin Havuzlu (Okar) köyünde doğan İsmail Çelik, 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bu değirmen Narmanlı Sümmani'ye aittir ![]() ![]() ![]() ![]() -Oğlum bu değirmenin sahibi yoktur, diyorlar ![]() -İhtiyar baba, bu değirmen benim olmaz rnı? diye soruyor ![]() -Ya oğlum, bu değirmen senin için yapılmıştır ![]() değirmenin taşları sanki kanat bağlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ne güzel dönüyor, ayni pervanaye benziyor, deyince pırlerden biri ona hitaben: -Bundan sonra senin aşıklar arasında adın Pervani'dir diyor ![]() -Oğlum Pervani, eyvah ki göreceğin bundan ibarettir ![]() Dön beri dön beri yüzün göreyim Bir dakika karşımda durda öyle git Eyledin cismimi hep kızıl yara Derin yaralarım sar da öyle git, Sevdiceğim ben karında ötüştüm Şirin dudu gibi lisan konuştum Göründün gözüme elimden kaçtın Bana bir teselli ver de öyle git ![]() Bir telini vermem yüz bin liraya Neylerim ki perde geçti araya Cismimi düşürdün kızıl yaraya Yarama bir derman sar da öyle git PERVANİ'nin elden gitti cananı Gönül feryat eder eyler figanı Sevdiceğim bulam nerede seni Bari bir nişane ver de öyle git ![]() diye seslenince, Nazlıhan durup ona karşılık veriyor: Dinle ey sevdiğim sefil Pervani Sana cemalimi görmek haramdır Erenler ki bize haram dediler Dünyada murada ermek haramdır Bu dünyada deremezsin gülümü Sümbüller kuşattı sağ ve solumu Sırma saçlarımı, ince belimi İnce beli sana sarmak haramdır Ara, görmek için düş gurbet ele Ben bir gülüm senin gibi bülbüle Sen bir bülbül oldun şol gonca güle Sana gonca gülü dermek haramdır, Od düştü de yakar benim içimi Sevdiceğim affeyle gel suçumu Gerdana dökülen sırma saçımı Senin için teli örmek haramdır Nazlıhan'ım bir murada eremem Haram derler pirler burda duramam Bu dünyada cemalini göremem Sana bir nişane vermek haramdır ![]() Bu koşmayı söyledikten sonra kaybolur ![]() ![]() -Sen düğünlerde zurna çalardın, ne zaman saz çalmayı öğrendin? diye takılıyor ama dut ağacından da bir saz yapıyor ![]() Genç Aşık İsmail Pervani, altı aylık bir bekleme süresinden sonra sazı eline alıp şiirler okumaya başlıyor ![]() ![]() -Sümmani'nin yadigarı size mübarek olsun diyor ![]() Hicret edip geldim Yusufelinden Haki payen yüzüm sürmeğe geldim Bülbül vaz geçer mi gonca gülünden Açılan gülleri dermeğe geldim Ben de meftun oldum kaşı alaya Halimiz ayandır Gani Mevla'ya Oltu'dan uğradım Samikale'ye Sümmani Baba'yı görmeğe geldim ![]() Pervani eyledi derd ü figani Erenlerden almış lütfu ihsanı Aşıkların piri Baba Sümmani Huzurunda divan durmağa geldim ![]() Erzurum, Erzincan, Sivas, Eskişehir, İstanbul demeyip 15 yıl gurbet elde gezen Pervani'nin elimizde 250 şiiri var ![]() ![]() En çok Sümmani ve şair Huzuri'nin tesiri altında kalan Pervani, aşk şiirleri yanında tasavvufla ilgili şiirler de söylemiştir ![]() Beni candan usandırdı cefadan yar usanmaz mı? Felekler yandı ahımdan muradım şem'i yanmaz mı? diye başlayan gazelindeki söyleyiş güzelliğini şu semaisinde görüyoruz: Düşenler böyle sevdaya Yanıp ta püryan olmaz mı? Dalanlar muhit deryaya Coş edip umman olmaz mı? Çekerim aşkın narını Neylerim dünya varını Görenler Hak didarını Acaba hayran olmaz mı? Hakk'ı bilir halayıklar Hakk'ı zikreder sadıklar Aşk ile yanan aşıklar Bu dünyadan usanmaz mı? Var geçtim zevkle sefadan Gönül ayrılmaz Leyla'dan Pervani yandım sevdadan Cismim kana boyanmaz mı? Hz ![]() Geldi nebiler serveri Doğdu cihana Muhammet Saçıldı mü'minler nuru İndi lisanı Muhammet ![]() Bunca seksen bin alemin Hem peri hem de ademin Cümle Arap ve Acemin Dini, imanı Muhammet O'dur nebiler Sultanı Kör olsun sevmeyen onu Cem'etti Osman Kur'an'ı Duyuldu şan-ı Muhammet Zir ü zemin, asumanın Biz gibi mahcur kalanın Ağlayan Aşık Pervan'ın Derdi dermanı Muhammet ![]() Yunus Emre'nin şiirlerine de nazireler yapmış olan Aşık Pervani, son yıllarını tasavvufa vermiştir ![]() Misafirhanedir dünya İşte geldik, gidiyoruz ![]() Geçen günler oldu rüya İşte geldik gidiyoruz ![]() Emekler oldu nafile Çektiğimiz bunca çile İnsan-ı kamil bizimle İşte geldik gidiyoruz Kalır dünyada servetin Eğer verdinse zekatın Ameldir senin cennetin İşte geldik gidiyoruz Bu dünya sana kala mı? Mevla'dan yardım ola mı? Dilimiz mübin kelamı İşte geldik gidiyoruz ![]() Üç günlük yalan dünyaya Emekler gitti havaya İşimiz kaldı kübraya İşte geldik gidiyoruz Ağlayanın yüzü gülsün Dünya malı sana kalsın Kalanlara selam olsun İşte geldik gidiyoruz Bu dünyaya konan göçer Yarap bizi etme naçar Hak Kerim'dir kapı açar işte geldik gidiyoruz ![]() Pervani arttı ahımız Affet Yüce Allah'ımız Topraktır son durağımız İşte geldik gidiyoruz ![]() Semai tarzında söylediği şiirler yanında ilahileri hiç de yabana atılır cinsten değil ![]() Aşkın ile eyle hasta Kavuşmak isteriz dosta Tevhid ile son nefeste Ölenden eyle Allah'ım ![]() Aşk bülbülü eyler dadı Zikretmede binbir adı Felah bulmaktır muradı Olandan eyle Allah'ım ![]() Zat-ı mutlaksın Yarabbi Resube olmuşuz tabi Olsam ayağın turabi Sürenden eyle Allah'ım ![]() Pervani kulun kemterin Ümmetiyiz Muhhemed'in Yarabbi, hüsn ü didarın Görenden eyle Allah'ım ![]() Görüldüğü gibi Yunus'un şiirlerinden geçen ''Dost'' ve ''Kemter'' kelimlerini Pervani de ustalıkla kullanmıştır ![]() Aman Yarab kusurumu Affetmek bir adalettir Sana karşı günahım çok Benim için rezalettir Düşmüşüm ah ile zara Aldandım nefs ü envara Elim boştur yüzüm kara Affolursam ne devlettir ![]() Düşünüp de fikir etmek Birliğine şükür etmek Seni daim zikir etmek Bana lütf u saadettir ![]() Pervani bu dünya fani Eyleme cürmü, isyanı Zikreyle Gani Yezdanı Şefaatçı Muhammet'tir ![]() |
![]() |
![]() |
|