Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Aylarda Balık Lezzetlidir ?
-- OCAK --
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, pazarlarda kolayca bulunur
Tekir ve kırlangıç bolca avlanır Barbunya, kilic, mercan, sinagrit az tutulur
-- ŞUBAT --
Bu ayda kalkan mevsimi baslar Mayıs sonuna kadar devam eder Tekir yine bolca çıkar Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop lezzetle yenir
-- MART --
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru, çiroz olmaya yuz tutmustur Tavası ve pilakisi yapılabilir
Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir
Kofananın ızgarası olur Minakop ve tekir her zaman oldugu gibi lezzetlidir
-- NİSAN --
Kalkan yine başta gelir En bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıc ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur Bu ayda ve mayısta kılıç, ağustos ve kasım aylarında tutulanlar kadar lezzetli değildir
Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, minakop, tekir ve
barbunya cok tutulur Eskina bu ayda görülür Levrek kadar
lezzetlidir Uskumru artık çiroz olmustur Kaya balığı fazlaca
avlanır ve ucuzdur
-- MAYIS --
Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir
Fazlaca çıktığından pazarlarda her gün bulmak mümkündür
Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir
Kefal yine lezzetlidir
-- HAZİRAN --
Bu ayda balıklar az tutulur Dip balıklari yumurtalarını dökmüş
olduklarından dağınık gezerler Bu nedenle haziran ayı balıkçılık
açısından verimsizdir Tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinagrit, levrek ve eskina bulunur Fakat pahalıdır
-- TEMMUZ --
Sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ortasına kadar lezzetini
devam ettirir Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya
elverişlidir Tekir ve barbunya yine lezzetlidir Kefal bu ayda
lezzetsizdir ve üretimi azdır
-- AĞUSTOS --
Çingene palamutu mevsimini açar Boyu uskumru kadar veya
biraz daha iridir Levrege bile tercih edilir Sardalyanın ise en
lezzetli zamanıdır Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz
Kolyozun tavası, pilakisi yapılır Izmarit lezzetini bulmuştur
Kefal tavsiye edilmez
-- EYLÜL --
Sardalye ve kılıç lezzetlidir Palamut irileşir Her türlü pişirilmeye
elverişlidir Lüfer bu dönem pahalıdır Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca cıkar
-- EKİM --
Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe
başladıkları aydır Bu nedenle bol miktarda tutulur Uskumru
turfanda olarak kendisini gösterir Lüfer tam lezzetini kazanmıştır
İstavritte yağlanmıstır Palamut bolca çıkar Tekir, barbunya, kılıç, levrek, sinagrit, mercan, sardalya, eskina, minakop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balıkları nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür
-- KASIM --
Uskumrunun en iyi zamanıdır Kasım ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar bu ayda da lezzetlidir Torik akışı başlamıştır Lakerdası yapılır Pisinin en nefis oldugu aydır
-- ARALIK --
Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Hamsi de lezzetlidir Tekir bol bulunur
|