Hangi Aylarda Balık Lezzetlidir ? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Aylarda Balık Lezzetlidir ?-- OCAK -- Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, pazarlarda kolayca bulunur![]() Tekir ve kırlangıç bolca avlanır Barbunya, kilic, mercan, sinagrit az tutulur![]() -- ŞUBAT -- Bu ayda kalkan mevsimi baslar Mayıs sonuna kadar devam eder Tekir yine bolca çıkar Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop lezzetle yenir-- MART -- Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru, çiroz olmaya yuz tutmustur Tavası ve pilakisi yapılabilir![]() Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidirKofananın ızgarası olur Minakop ve tekir her zaman oldugu gibi lezzetlidir![]() -- NİSAN -- Kalkan yine başta gelir En bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıc ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur Bu ayda ve mayısta kılıç, ağustos ve kasım aylarında tutulanlar kadar lezzetli değildir![]() Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, minakop, tekir ve barbunya cok tutulur Eskina bu ayda görülür Levrek kadarlezzetlidir Uskumru artık çiroz olmustur Kaya balığı fazlacaavlanır ve ucuzdur ![]() -- MAYIS -- Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir ![]() Fazlaca çıktığından pazarlarda her gün bulmak mümkündür ![]() Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir ![]() Kefal yine lezzetlidir ![]() -- HAZİRAN -- Bu ayda balıklar az tutulur Dip balıklari yumurtalarını dökmüşolduklarından dağınık gezerler Bu nedenle haziran ayı balıkçılıkaçısından verimsizdir Tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinagrit, levrek ve eskina bulunur Fakat pahalıdır![]() -- TEMMUZ -- Sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ortasına kadar lezzetinidevam ettirir Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamayaelverişlidir Tekir ve barbunya yine lezzetlidir Kefal bu aydalezzetsizdir ve üretimi azdır ![]() -- AĞUSTOS -- Çingene palamutu mevsimini açar Boyu uskumru kadar veyabiraz daha iridir Levrege bile tercih edilir Sardalyanın ise enlezzetli zamanıdır Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz![]() Kolyozun tavası, pilakisi yapılır Izmarit lezzetini bulmuştur![]() Kefal tavsiye edilmez ![]() -- EYLÜL -- Sardalye ve kılıç lezzetlidir Palamut irileşir Her türlü pişirilmeyeelverişlidir Lüfer bu dönem pahalıdır Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca cıkar![]() -- EKİM -- Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları aydır Bu nedenle bol miktarda tutulur Uskumruturfanda olarak kendisini gösterir Lüfer tam lezzetini kazanmıştır![]() İstavritte yağlanmıstır Palamut bolca çıkar Tekir, barbunya, kılıç, levrek, sinagrit, mercan, sardalya, eskina, minakop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balıkları nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür![]() -- KASIM -- Uskumrunun en iyi zamanıdır Kasım ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar bu ayda da lezzetlidir Torik akışı başlamıştır Lakerdası yapılır Pisinin en nefis oldugu aydır![]() -- ARALIK -- Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Hamsi de lezzetlidir Tekir bol bulunur![]() |
|
|
|