![]() |
Hangi Aylarda Balık Lezzetlidir ?
-- OCAK -- Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Cinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, pazarlarda kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kilic, mercan, sinagrit az tutulur. -- ŞUBAT -- Bu ayda kalkan mevsimi baslar. Mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir yine bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop lezzetle yenir -- MART -- Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru, çiroz olmaya yuz tutmustur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir Kofananın ızgarası olur. Minakop ve tekir her zaman oldugu gibi lezzetlidir. -- NİSAN -- Kalkan yine başta gelir. En bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıc ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara oranla daha ucuzdur. Bu ayda ve mayısta kılıç, ağustos ve kasım aylarında tutulanlar kadar lezzetli değildir. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, minakop, tekir ve barbunya cok tutulur. Eskina bu ayda görülür. Levrek kadar lezzetlidir. Uskumru artık çiroz olmustur. Kaya balığı fazlaca avlanır ve ucuzdur. -- MAYIS -- Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Fazlaca çıktığından pazarlarda her gün bulmak mümkündür. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağını kaybetmiştir. Kefal yine lezzetlidir. -- HAZİRAN -- Bu ayda balıklar az tutulur. Dip balıklari yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle haziran ayı balıkçılık açısından verimsizdir. Tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinagrit, levrek ve eskina bulunur. Fakat pahalıdır. -- TEMMUZ -- Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ortasına kadar lezzetini devam ettirir. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya yine lezzetlidir. Kefal bu ayda lezzetsizdir ve üretimi azdır. -- AĞUSTOS -- Çingene palamutu mevsimini açar. Boyu uskumru kadar veya biraz daha iridir. Levrege bile tercih edilir. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz. Kolyozun tavası, pilakisi yapılır. Izmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez. -- EYLÜL -- Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Her türlü pişirilmeye elverişlidir. Lüfer bu dönem pahalıdır. Kolyoz, istavrit ve kırlangıç bolca cıkar. -- EKİM -- Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları aydır. Bu nedenle bol miktarda tutulur. Uskumru turfanda olarak kendisini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır. İstavritte yağlanmıstır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, sinagrit, mercan, sardalya, eskina, minakop, torik, izmarit, iztrangiloz ve aterina gibi balıkları nispeten ucuz olarak temin etmek mümkündür. -- KASIM -- Uskumrunun en iyi zamanıdır. Kasım ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar bu ayda da lezzetlidir. Torik akışı başlamıştır. Lakerdası yapılır. Pisinin en nefis oldugu aydır. -- ARALIK -- Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir. Tekir bol bulunur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.