![]() |
Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi1 ![]() SERVİS YAPMAK 1 ![]() ![]() Bu servis usulü uzun bir süredir Fransa’da ve tüm dünyada birinci sınıf veya De Luxe restoranlarda uygulanmaktadır ![]() uygulanan bir servis şeklidir ![]() ![]() servisinde yemeğin porsiyonlarını konuk kendisi belirler ![]() kendisi hazırlar ![]() gerekmektedir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() Bu usulde tabldot mönü servis edilecek ise konuklar salona gelmeden önce hazırlıklar tamamlanır ve başlangıç yemeğinin tabağı masa kuverine eklenir ![]() kuver basit kuver olarak açılır ![]() 1 ![]() ![]() Denilir ki; “Fransızların yemek hakkında kimseden öğrenecekleri bir şey yoktur ![]() Bunun için kendi yemeklerini kendileri alırlar ![]() Fransız servisinde her türlü çorba, soğuk ve sıcak ordövrler; et ve sebze yemekleri rahatlıkla servis edilebilir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() Maşa; aynı boy kaşık ve çatalın sağ el ile tutulup yiyecek servisi yapamaya yarayan servis aracıdır ![]() ![]() kaşığı da sağ eline alarak yemeği, kayık tabaktan kendi tabağına alır ![]() kendisinin yapması gerektiği hallerde kaşık ve çatalı üç şekilde tutarak maşa yapar ![]() Bunlar: 1 ![]() ![]() ![]() Kaşığın altta çatalın üstte olduğu her iki takımın da iç kısımlarının birbirine paralel olduğu tutuş biçimidir ![]() kullanılabilir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Kaşığın solda çatalın sağda olduğu iç kısımlarının yukarı baktığı tutuş biçimidir ![]() küçük taneli veya küçük doğranmış sebzeler ve sote yemeklerin servisinde kullanılabilir ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaşığın altta çatalın üstte olduğu; iç kısımlarının birbirine baktığı tutuş biçimidir ![]() Kayık tabaktan alınması güç, tek ve büyük parçalı yemekler, dolmalar ve ekmek servisinde kullanılabilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi2 ![]() YAPMAK 2 ![]() ![]() İngiliz servisi; genel olarak mutfakta hazırlanmış, porsiyonlanmış yemeklerin “gueridon” üzerine tabaklara belirli bir düzen içerisinde yerleştirilmesi, buradan konuk masasına servisidir ![]() yayılmıştır ![]() Yetenekli bilgili ve tecrübeli personel gerektirir ![]() servis elemanı kendisi yapar ![]() ![]() servisi uzun zaman aldığı için ziyafetlere ve kalabalık grupların servisine uygun değildir ![]() Servis personeli konuk masasında fazla vakit geçirir ![]() İngiliz servisi daha sonraki “Konuk Masasında Yemek Hazırlama” modülünde göreceğiniz; yemeklerin kesilip porsiyonlanması, alevlendirilmesi, balıkların temizlenmesi, kısa sürede pişen yemeklerin konuk masasında hazırlanması gibi uygulamaları da kapsar ![]() Yemek mutfaktan çıktıktan sonra herşey konuğun gözü önünde, masasının yanında hazırlanır ![]() 2 ![]() ![]() Gueridon üzerinde porsiyonlara ayrılmış olan yemekler sağ elde tutulan büyük kaşık ve sol elde tutulan büyük çatal vasıtasıyla servis kabından alınıp yemek tabağına yerleştirilir ![]() Bunun yanında yemek takımlarından daha büyük boyda olan servis takımları da kullanılabilir ![]() 2 ![]() ![]() İngilizler servis sırasında çıkan tabak ve çatal seslerinden rahatsız oldukları için bu işi servis personeline bırakmıştır ![]() müdahale etmez ![]() Hemen hemen tüm yemekler, İngiliz servisi yapılabilir ![]() edilecek yemeklerin sıcak olmasına özen gösterilmelidir ![]() Porsiyonlanması yapılacak yemeklerin eklem yerleri gibi noktalarının servis personeli tarafından çok iyi bilinmesi ve tecrübeli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir ![]() Özellikle bütün olarak fırında pişen tavuk, hindi, domuz yavrusu budu, şatobiryan, balık buğulama gibi yemeklerden oluşur ![]() 2 ![]() ![]() Çatal ile kolay alınabilecek, taneli ve bıçakla kesilebilecek olan garnitürler tabağın sağ tarafına; hafif akıcı soslar ise çatalın üzerine bıçak yardımıyla alınır ![]() garnitürleri etin hemen üst kısmına; tabak ambleminin altına yerleştirilir ![]() üzerine dökülür ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi3 ![]() YAPMAK 3 ![]() ![]() Rus servisi, çoğunlukla canlı müzik yapılan ziyafetlerde uygulanan ve mönünün daha önceden belli olduğu bir servis usulüdür ![]() Ayrıca bu servis yöntemi için çok sayıda ve birbiriyle uyumlu çalışan, tecrübeli personel gerekir ![]() ![]() Masalar hazırlanırken mönüye göre servisi yapılacak beyaz şarap veya köpüklü şaraplar soğukluğunu koruyacak şekilde masalara yerleştirilir ![]() 3 ![]() ![]() Ruslar mideden önce gözü tatmin etmek için yemek sanatını görmek isterler ![]() Rusyasın’dan itibaren büyük ziyafetlerde kümes hayvanları, av hayvanları, küçük baş hayvanlar orkestra eşliğinde servis edilir (kuzu, ördek, kaz, balık, dana budu, gibi) ![]() 3 ![]() ![]() Rus servisinde salatalar, ordövrler, mezeler misafirler salona gelmeden önce masalara yerleştirilir ![]() ![]() çorba var ise; çorbalar masaya gelmeden önce ordövrler ve boş, kirli tabaklar masadan kaldırılır ![]() sunulur ![]() 3 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Ana yemek salona gelmeden önce masa üzeri temizlenir ve ana yemeğe uygun bir hale getirilir ![]() Rus servisi diğer servis usulleri gibi sakin ve sessiz bir ortamda geçmez ![]() servis usulünde bir shov ve aksiyon vardır ![]() tarafından bir gösteri düzenlenebilir ![]() tepsiler üzerinde garnitürlendirilmiş ve soslanmış yemekleri taşıyan servis elemanları bir sıra dahilinde yemek salonunu dolaşırlar ![]() prezantasyonu yapılır ![]() olsa masaya bırakılır ve konukların izlemesi sağlanır ![]() yemeğin sunumudur ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Ana yemek misafirlere sunulmadan önce mutfakta porsiyonlaması yapılmış ve bir bütün görünümü verilerek servis kabı içersine yerleştirilmiştir ![]() mutfakta parçalanmış, fazlalıkları alınmış ve servis tepsisine yerleştirilmiştir ![]() salonda misafirlerin göz zevkine hitap ederek dolaştırılmış olan yemeği tabaklara porsiyonlamak amacıyla gueridon üzerine alır ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Porsiyonlanan ana yemek iki şekilde misafirlere sunulabilir ![]() porsiyonlama işleminden sonra yemek; tabaklara alınır ve garson yardımcısı tarafından misafirlerin sağ tarafından İngiliz servisi gibi sunulur ![]() Diğeri ise daha basit ve hızlıdır ![]() gueridon üzerine alınır ![]() ![]() maşa ters olarak bırakılır ![]() ![]() Servisini yapamayacak durumda olanlar ile yapmak istemeyenlerin servisini Chef de Rang kendisi yapar ![]() |
![]() |
![]() |
|