![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıBaharatlar 7 ana grupta incelenir: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ------------------------------ Anason Haziran-ağustos aylarında, beyaz renkli çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde, bir senelik bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıÇörekotu Haziran-temmuz ayları arasında yeşille karışık açık mâvi renkli çiçekler açan, 20-40 cm boyunda bir senelik, otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şam çörekotu (Nigella damascena): Yaprakları parçalıdır ![]() ![]() ![]() Kır çörek otu (Nigella arvensis): 10-30 cm yüksekliğinde mâvi çiçeklidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıDefne 6-18 m yüksekliğinde, yuvarlak tepeli ve sık dallı bir ağaç veya ağaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıHardal 0,2-1,5 m boylarında beyaz veya sarı çiçekli, yıllık otsu bitkilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah hardal otu (Sinapis nigra): 1-1,5 m boyunda, bir yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılan kısımları tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz hardal otu (Sinapis alba): Beyaz çiçekli hardal otudur ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz hardal otunun sarı-kırmızı veya beyaz renkteki olgun tohumlarından hardal yağı elde edilir ![]() ![]() Yabani hardal (Sinapis arvensis): 20-60 cm yüksekliğinde, memleketimizde tarla ve nadaslarda, yol kenarlarında yetişen bir tarla otudur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıHindistancevizi Srilanka, Malezya ve Afrika ülkelerinde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karabiber Hindistan, Brezilya, Singapur, Malezya, endonozya ve Vietnamda yetiştiriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıKekik Mayıs-eylül ayları arasında çiçek açan çok yıllık, çok dallı, odunsu ve küçük çalımsı bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimyon Konya ve Polatlı'da yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırmızı Pul Biber Güneydoğu illerinde, en çok Gaziantep ve ıslahiye'de üretiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köfte Baharı Bu baharat, değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp eöğütülmesinden elde edilen bir karışım ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıSusam Bir metre boyunda, yağ veren bir yıllık otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sumak Güneydoğu Anadolu'da yetişen, çalı gurubundan, bodur bir ağacın yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarçın Vatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaçtan elde edilir ![]() ![]() Çin tarçını (Cinnamamum cassia): Güneydoğu Çin’de yetiştirilen bir türdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seylan tarçını(Cinnamomum seylanicum): Kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarçın esansı: Seylan tarçınının kabuklarından elde edilen bir uçucu yağdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıTatlı Toz Biber Hiç acısı olmayanı, Geyve'de, Osmangazi civarında üretiliyor ![]() ![]() ![]() Vanilya Birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bitkilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yenibahar Batı'da "Jameika Biberi" olarak da bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() Zencefil 100 cm boyunda kamış görünüşünde çok yıllık otsu bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıBaharatın Öyküsü Baharatlar, çiçek, yaprak veya kabukları kurutularak, dört mevsim lezzet ve şifa dağıtıyor ![]() ![]() Baharatın ilk kullanıldığı yer olarak, Uzak Doğu kabul edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zencefilin Ortaçağ Avrupası'nda kullanımı, karabiber kadar yaygındı ve onun gibi pahalıydı ![]() ![]() Baharatın Bizans İmparatorluğu yoluyla Avrupa'ya geçmesi, 9 ![]() ![]() ![]() Baharatın yıldızı Avrupa'da yeniden parladı ve safran, Fransa ile İtalya'da ekilmeye başladı ![]() ![]() Orta çağın sonunda, Avrupa'da baharat tutkusu, aşırı derecede çoğalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Sina'nın bahsettiği, Hindistanceveze ve Meksike vanilyası, 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baharat Anadolu'ya Afrika ülkelerinden yine kervanlarla getiriliyordu ![]() ![]() ![]() Hem getirilmesinin zor olması, hem de ekonomik olmaması sebebiyle, zamanla birçok baharat da yurdumuz topraklarında yetiştirilmeye başladı ![]() ![]() Baharatı günümüzde en çok Hintli'ler kullanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıZerdeçal Familyası Zingiberaceae İlmi Adı Curcuma longa Fransızca Curcuma İngilizce Turmenic Almanca Kurkuma-Gelbwurzel Kullanılan Kısmı Kökü (toz halinde) Yetiştiği Yer Güney Asya, Endonezya, Java, Sumatra, Haiti, Filipinler, Hindistan Toplama Zamanı Mart - Mayıs Özelliği Kan temizleyici, yumuşatıcı, sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri olumlu etkiler, safranın akışına yardımcı, idrar söktürücü ![]() Sağlık Açısından Sarılıkta, karaciğer rahatsızlığında, iştahsızlıkta, kronik sinüzitte, anemide, nöro-vejetatif sistemin yetersizliğinde, idrar zorluğunda kullanılır ![]() ![]() ![]() Kullanılışı 1 gr ![]() ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Balık çorbası, pilav, kuzu, dana, söğüş ve çeşitli sebzelerde ![]() ![]() Ek Bilgi Diğer adı: Hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, zerdeçöp ![]() ![]() ![]() ![]() Tere Familyası Cruciferae İlmi Adı Nasturtium officinalis Fransızca Cresson İngilizce Cress Almanca Kresse Kullanılan Kısmı Yaprakları Yetiştiği Yer Akdeniz yöresi, Avrupa, Kuzey Amerika Ülkemizde: Doğu Karadeniz Toplama Zamanı Yaz mevsimi Özelliği Uyarıcı, balgam söktürücü, afrodizyak, kanı temizler, karaciğeri, böbrekleri, idrar yollarını ve mesaneyi olumlu etkiler ![]() Sağlık Açısından Vitamin ve madensel tuzlar açısından bitkilerin en zenginlerinden biridir ![]() ![]() Kullanılışı Tereden yararlanmak için asla pişirmemelidir, çünkü ısı vitamin ve mineralleri yok eder ![]() ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Genellikle salatalara, soğuk mezelere veya çerezlere çiğ olarak katılır ![]() Estetik Açıdan Saçların dökülmesini önlemek ve büyümesini kolaylaştırmak için, taze sıkılmış tere suyu saf olarak veya biraz romla karıştırılır, her sabah saç diplerine friksiyon yapılır ![]() Ek Bilgi 19 ![]() ![]() Tarhunotu Familyası Compositae İlmi Adı Artemisia dracunculus Fransızca Estragon İngilizce Tarragon Almanca Estragon Kullanılan Kısmı Bitkinin tümü Yetiştiği Yer Batı Rusya, Kaliforniya, Avrupa, Ülkemizde: Ankara, Erzurum, Gaziantep, Urfa Toplama Zamanı Mayıs - Ekim Özelliği Sindirimi kolaylaştırır, iştah açıcı, spazm giderici, idrar ve gaz söktürücü, kurt, solucan söktürücü, kabız etkili ![]() Sağlık Açısından İştahsızlıkta, ağır sindirimde, hava yutmada, hıçkırıkta, idrar zorluğunda, nöro-vejetatif sistemin bozukluğunda yararlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Özellikle salatalarda, yeşil veya domatesli ![]() ![]() ![]() ![]() Estetik Açıdan Yeri yoktur ![]() Ek Bilgi Yunanlılar ve Romalılar bu bitkiyi tanımamışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıSater Familyası Labitae İlmi Adı Satureia hortensis Fransızca Sariette İngilizce Savory Almanca Bohnenkraut Kullanılan Kısmı Yaprakları, çiçeği, sapı Yetiştiği Yer Doğu Akdeniz, Avrupa, Güney-Batı Asya, Amerika, Kaliforniya, Fransa, Yugoslavya Ülkemizde: Anadolu Toplama Zamanı Mayıs - Eylül Özelliği Midevi, cinsel gücü artırır, balgam, gaz ve bağırsak parazitlerini söktürür ![]() ![]() Sağlık Açısından Kan dolaşımı bozukluğu, iktidarsızlık, şişkinlik, zihni yorgunluk, mide krampları, bağırsak fermantasyonu ![]() Kullanılışı 5-7 gr ![]() ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Balık çorbası, kuzu, domuz ve av eti, sindirimi zor olan yemekler, nohut, kuru fasulye vb ![]() ![]() Estetik Açıdan Esansı parfüm ve kolonya yapımında kullanılır ![]() Ek Bilgi Diğer adı: Geyikotu, zater, çibriska, çubriza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Safran Familyası Iridaceae İlmi Adı Crocus sativa Fransızca Safran İngilizce Saffron Almanca Safran Kullanılan Kısmı Kurutulmuş stigması Yetiştiği Yer Güney Avrupa, İspanya, Hindistan Ülkemizde: Safranbolu (az miktarda) Toplama Zamanı Mayıs - Haziran Özelliği Afrodizyak, iştah açıcı, midevi, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücü ![]() ![]() Sağlık Açısından Lenfatik kadınların sancılı aybaşlarını kolaylaştırır, vejetatif sistemi ve aşırı dengesizliği dengeler; kronik bronşitte başarı sağlar ![]() Kullanılışı Midevi ve afrodizyak olarak: 0,5-1 gr ![]() ![]() ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Her tür balık çorbasına, pilava, işkembeye, bazı tür tavuk yemeğine, hamur işlerine, Hint soslarına, İspanyolların ünlü "paella" adlı yemeğine, kuzu etine vb ![]() ![]() Ek Bilgi Safran dünyanın en pahalı baharatıdır ve hile kaldırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roka Familyası Cruciferae İlmi Adı Eruca sativa Fransızca Roquette İngilizce Rocket Almanca Rauke Kullanılan Kısmı Yaprakları ve tohumu Yetiştiği Yer Akdeniz yöresi, Asya, Mısır (Genellikle bahçelerde yetişir ![]() Toplama Zamanı Yaz mevsiminde (yaprakları) Özelliği Uyarıcı, midevi, tonik, iştah açıcı, kuvvet verici, sindirimi kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, afrodizyak ![]() Sağlık Açısından Her yeşil bitkide olduğu gibi yaprakları kanı temizler ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılışı Yaprakları ve tohumu kuvvet verir, öksürüğü keser ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Genellikle çiğ olarak salatalara, çerezlere katılır ![]() ![]() Estetik Açıdan Roka, ısırganotu kökü ve dulavratotu ile yapılan çay yağlı saç diplerine sürülür ve temizlenerek saçların uzaması sağlanır ![]() Ek Bilgi Orta Çağ'da Azize Hildegard sevgili papazelerine marulu önerirken rokanın yenmesini yasaklamıştı ![]() ![]() ![]() --->: Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası frmacil sayfa 2iki --->: Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıRezene Familyası Umbelliferae İlmi Adı Foeniculum dulce Fransızca Fenouil İngilizce Fennel Almanca Fenchel Kullanılan Kısmı Kök, yaprak ve tohumları Yetiştiği Yer Orta Avrupa, Hindistan, Japonya, Asya, Amerika Ülkemizde: Yabani olarak yetişir ![]() Toplama Zamanı Temmuz - Ekim Özelliği Spazm giderici, midevi, safra söktürücü, iştah açıcı, hafif laksatif, süt çoğaltıcı, idrar ve gaz söktürücü ![]() ![]() Sağlık Açısından Kökü: İdrar yetersizliğine, safra taşlarına iyi gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılışı Rezene tohumu toz haline getirildiğinde 1 tatlı kaşığı bir fincan kaynar suda 10 dakika demlendirilir, yemeklerden sonra içilir ![]() ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Çorbalar (borç çorbası dahil); çerkez tavuğu, soslar, kuzu eti, ızgara balık, kabak, bazı tür keklere ve konservelere kullanılır ![]() ![]() Estetik Açıdan Yağlı ciltlere: 10 gr, rezene 100 cm3 suda 20 dakika demlendirilir, elde edilen sıvıyla cilt temizlenir ![]() ![]() Ek Bilgi Diğer adı: Raziyane, arapsaçı, irziyan, mayana ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıNane Familyası Umbelliferae İlmi Adı Foeniculum dulce Fransızca Fenouil İngilizce Fennel Almanca Fenchel Kullanılan Kısmı Kök, yaprak ve tohumları Yetiştiği Yer Orta Avrupa, Hindistan, Japonya, Asya, Amerika Ülkemizde: Yabani olarak yetişir ![]() Toplama Zamanı Temmuz - Ekim Özelliği Spazm giderici, midevi, safra söktürücü, iştah açıcı, hafif laksatif, süt çoğaltıcı, idrar ve gaz söktürücü ![]() ![]() Sağlık Açısından Kökü: İdrar yetersizliğine, safra taşlarına iyi gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılışı Rezene tohumu toz haline getirildiğinde 1 tatlı kaşığı bir fincan kaynar suda 10 dakika demlendirilir, yemeklerden sonra içilir ![]() ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Çorbalar (borç çorbası dahil); çerkez tavuğu, soslar, kuzu eti, ızgara balık, kabak, bazı tür keklere ve konservelere kullanılır ![]() ![]() Estetik Açıdan Yağlı ciltlere: 10 gr, rezene 100 cm3 suda 20 dakika demlendirilir, elde edilen sıvıyla cilt temizlenir ![]() ![]() Ek Bilgi Diğer adı: Raziyane, arapsaçı, irziyan, mayana ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıMercanköşk Familyası Labiatae İlmi Adı Marjorana hortensis veya Origanum vulgare Fransızca Marjolaine İngilizce Marjoram Almanca Marjoran Kullanılan Kısmı Yaprakları ve çiçekleri Yetiştiği Yer Avrupa, Akdeniz yöresi, İran Ülkemizde: Almanya, Anamur, Mersin Toplama Zamanı Temmuz - Eylül Özelliği Yatıştırıcı, midevi, spazm giderici, iştah açıcı, aybaşı söktürücü ![]() Sağlık Açısından Hava yutmada, uykusuzluk, asabi migren, psişik dengesizlik, solunum ve sindirim spazmları, mide ağrısı, nefes darlığı ve iştahsızlıkta yararlıdır ![]() Kullanılışı 1 tatlı kaşığı kurutulmuş mercanköşk 1 fincan kaynar suda 10 dakika demlendirilir, günde 2-3 fincan yemek aralarında içilir ![]() Mutfakta Kullanılışı Kuru sebzeli yemeklere, çorbalara, soğanlı, patatesli, sosisli ve soslu yemeklere, ızgara et, çeşitli salata ve söğüşlere ![]() ![]() ![]() Estetik Açıdan Cildi canlandırır ![]() ![]() Ek Bilgi Diğer adı: Mercangüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kişniş Familyası Umbelliferae İlmi Adı Coriandrum sativum Fransızca Coriandre İngilizce Coriander Almanca Koriander Kullanılan Kısmı Tohumu Yetiştiği Yer Avrupa, Akdeniz ülkeleri, Mısır, Hindistan, Arjantin, Amerika, Sovyet Rusya Ülkemizde: Konya, Burdur Toplama Zamanı Haziran - Eylül Özelliği İştah açıcı, gaz söktürücü, midevi, afrodizyak ![]() ![]() Sağlık Açısından Hava yutmada; gaz, şişkinlik, spazm, zor sindirim, inkibazlık ![]() ![]() Kullanılışı 1-2 tatlı kaşığı kişniş tohumu bir fincan suda kaynatılır, 10 dakika demlendirilir, yemeklerden sonra 1 fincan içilir ![]() Mutfakta Kullanılışı Her tür soğanlı, sosisli yemeklerde ![]() ![]() ![]() ![]() Estetik Açıdan Kişnişteki yağ parfüm, kolonya ve sabun yapımında kullanılır ![]() Ek Bilgi Diğer adı: Kara kimyon ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharat Grupları, Öyküsü Ve DunyasıKebere Familyası Capparidaceae İlmi Adı Capparis spinosa Fransızca Capres İngilizce Caper Almanca Kapperstrauch Kullanılan Kısmı Meyvası (çiçeğin tomurcuğu) Yetiştiği Yer Akdeniz ikliminde ![]() Ülkemizde oldukça yaygındır ![]() Toplama Zamanı Haziran - Eylül Özelliği İdrar söktürür, dalağın çalışmasını olumlu etkiler, iştah açar ![]() Sağlık Açısından C vitamini bulunduğundan skorbut hastalığında, iştahsızlıkta, idrar zorluğunda kullanılır ![]() Kullanılışı Kebere sağlıktan çok mutfakta, genellikle turşu halinde kullanılır ![]() Mutfakta Kullanılışı Salatalarda, çerezlerde, balık buğulamasında, meze olarak bazı soslarda kullanılır; yavan yemeklere çeşni verme amacıyla katılır ![]() Estetik Açıdan Yeri yoktur ![]() Ek Bilgi Diğer adı: Kebre, gebreotu, keditırnağı (Alanya) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Familyası Zingiberaceae İlmi Adı Elettaria cardamomum Fransızca Cardamome İngilizce Cardamom Almanca Kardamom Kullanılan Kısmı Tohumu (kapsülün içinde) Yetiştiği Yer Seylan, Hindistan, Hindiçini, Guatemala Toplama Zamanı Eylül - Aralık Özelliği Sindirimi olumlu etkiler, gaz söktürür ![]() ![]() Sağlık Açısından Hava yutmada, şişkinlikte, asabi yorgunlukta, romatizma ağrılarında, bağırsak rahatsızlıklarında, yorgunluktan ileri gelen sindirim bozukluğunda kullanılır ![]() Kullanılışı 1/2 tatlı kaşığı kakule bir küçük fincan sütle kaynatılır, sabah akşam içilir; istenirse biraz bal katılır; yorgunluğa ve iktidarsızlığa salık verilir ![]() ![]() Mutfakta Kullanılışı Bazı keklerde, baharatlı ekmeklerde, "Alman" ekmeğinde, yemeklere konan baharat karışımında yer alır ![]() Estetik Açıdan Birkaç adet tohum çiğnendiğinde ağızdaki sarımsak kokusunu giderir ![]() Ek Bilgi (Kakule 3 gözlü bir kapsüldür ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|