Ay Tatlisi Tatlı Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ay Tatlisi Tatlı Tarifi![]() MALZEMELER: 1 çay b yoğurt1 çay b sıvıyağ1 çay b su1 yumurta yarım p kabartma tozu3 çorba k sirkealabildiği kadar un Arası için: 1 kase ceviz Üzeri için: 150 gr tereyağı Şerbeti için: 3,5 su b toz şeker3 su b su1 dilim limon suyu Önce karıştırma kasesine sıvıları yani yoğurdu, sıvıyağı,suyu,sirkeyi ve yumurtayı alın telle iyicekarıştırdıktan sonra unu ve kabartma tozunu ekleyerek baklava hamuru kıvamında bir hamur hazırlayın hamuru16 bezeye bölüp dinlenmeyibırakın bu arada şerbetini kaynatıp soğutun![]() dinlenen bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açıp aralarına nişasta koyarak 8 erli 2 grup olarak üst üste koyun 8 bezeyi bir defada olabildiğinceince açın üzerine kıyılmış ceviz veya fındığın yarısınıserpip oklavaya sararak rulo yapın oklavayı içindençıkardıktan sonra bir su bardağı yardımıyla ay şeklinde kesin ikinci 8 bezelik hamura da aynı işlemi yapıpfırın tepsisine tatlıları dizin üzerine sadece erimiştereyağını serpiştirip 180 derecede nar gibi pişirin ![]() ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine soğuk şurubu gezdirin nefis bir hamur tatlısıOktay ustanın AY tatlısı dediği bu tatlı sofranızda baş köşede yer alacak ![]() ![]() |
|
Ay Tatlisi Tatlı Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ay Tatlisi Tatlı TarifiTATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir Tatlılar birkaç çeşide ayrılır Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur Sulu olursa tatlı fazla yumuşar Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz![]() |
|
|
|