![]() |
Ay Tatlisi Tatlı Tarifi
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg MALZEMELER: 1 çay b. yoğurt 1 çay b. sıvıyağ 1 çay b. su 1 yumurta yarım p. kabartma tozu 3 çorba k. sirke alabildiği kadar un Arası için: 1 kase ceviz Üzeri için: 150 gr tereyağı Şerbeti için: 3,5 su b. toz şeker 3 su b. su 1 dilim limon suyu Önce karıştırma kasesine sıvıları yani yoğurdu, sıvıyağı,suyu,sirkeyi ve yumurtayı alın. telle iyice karıştırdıktan sonra unu ve kabartma tozunu ekleyerek baklava hamuru kıvamında bir hamur hazırlayın. hamuru16 bezeye bölüp dinlenmeyi bırakın. bu arada şerbetini kaynatıp soğutun. dinlenen bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açıp aralarına nişasta koyarak 8 erli 2 grup olarak üst üste koyun. 8 bezeyi bir defada olabildiğince ince açın. üzerine kıyılmış ceviz veya fındığın yarısını serpip oklavaya sararak rulo yapın. oklavayı içinden çıkardıktan sonra bir su bardağı yardımıyla ay şeklinde kesin. ikinci 8 bezelik hamura da aynı işlemi yapıp fırın tepsisine tatlıları dizin. üzerine sadece erimiş tereyağını serpiştirip 180 derecede nar gibi pişirin. ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine soğuk şurubu gezdirin.nefis bir hamur tatlısı Oktay ustanın AY tatlısı dediği bu tatlı sofranızda baş köşede yer alacak.. |
Ay Tatlisi Tatlı Tarifi
TATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir. Tatlılar birkaç çeşide ayrılır. Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır. Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır. Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür. Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur. Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır. Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır. Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur. Sulu olursa tatlı fazla yumuşar. Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir. Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır. Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır. En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir. Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.