Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, pratik

Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 08-17-2009   #1
b@ron

Pratik Bilgiler (....!?)



Siyah noktaları gidermek için, haftada bir sefer cilde peeling (cildi ölü tabakasından kurtarma yöntemi) yapılması gerekiyor Bir tatlı kaşığı mısır ununu bir kaşık yoğurtla karıştırın Banyodan çıktıktan sonra yüze ve siyah noktaların üzerine dağıtıp yavaş yavaş ovun 2 dakika sonra yıkayın Cildi parlatır, yumuşatır Mısır unu yoksa galeta, yulaf ezmesi veya kepekli bisküvi ezilerek bile yapılabilir



Haftada bir uygulayabileceğiniz bir başka yöntem ise; Sayın Dumankaya'nın tavsiye ettiği yöntem :

Eşit miktarda su, mısır unu, ıslatılmış kil ve el kremini karıştırın, bununla cildinizi yavaşça ovarak temizleyin Sonrasında yüzünüzü maden suyu ile yıkayın

Cİldinizdeki püzürlerden de bu sayede de kurtulabilirsiniz

Siyah Noktalar için bir başka yöntem de maskelerdir

Yulaf Maskesi :

Yulaf ezmesi, cildin derinlemesine temizlenmesi ve siyah noktaların yok edilmesini sağlayan bir maskedir Bu maske ayrıca cildin içinde dolaşan pislikleri temizleyip, cildin fazla yağlanmasını da engeller Bu nedenle kuru ciltli kişiler tarafından pek fazla kullanılmamalıdır Yulaf ezmesi maskesinin yapımı son derece basittir Pişirdiğiniz yulafları süzdükten sonra, bunları geniş bir kabın içinde birkaç dakika ezin Hazırladığınız bu yulaf ezmesini yüzünüze sürdükten sonra 15 dakika kadar bekleyin Daha sonra yüzünüzü ılık suyla temizleyin

Ayrıca sitemizde yayınladığımız ancak gözden kaçan diğer yöntemler ise şöyle;

Siyah Noktalar için, genellikle tavsiye edilen maske için ihtiyacınız olan; yalnızca bir kase yoğurt ve bir limonun suyu



Limon suyu ile yoğurdu karıştırıp gözlerinize değmeyecek şekilde yüzünüze sürün ve 15 dakika kadar bekleyin

Limon suyu cildinizi dezenfekte eder, sivilcelerinizi kurutur ve siyah noktaların azalmasına yardımcı olurken; yoğurt ise cildinizi beseleyerek nemlendirici vazifesi görür Aynı zamanda cildinizin yağ miktarını dengeler



Haftada bir defa uygulayabileceğiniz bu maskenin ardından yüzünüzü ılık su ile yıkayabilirsiniz



Ayrıca isterseniz, maskenizi çıkardıktan sonra, cildinizi içerisine papatya çiçekleri atılmış, kaynamış su buharına 5 dakika kadar tutabilirsiniz Papatya cildinizi dinlendirir ve canlılık kazandırır



Sivilceler için ise;

Maydanozu elinizle küçük küçük koparıp tahta bir havanda ezin 3–4 damla limon katıp haftada iki kere sivilcelerin üzerine maske yapın Maskeleri gözaltlarına sürmeyin Bu şekilde ciltteki lekeler açılır, sivilceler kurur Marulu da aynı şekilde yapabilirsiniz

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 08-18-2009   #2
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



Mat saçlar için
Saçınızı şampuanladıktan sonra son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın Bakın saçlarınız nasıl ışıl ışılıyor
Ayağınız mı kokuyor?
Ilık çay dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır
Boğaz ağrılarında
Posaları süzüp soğuyan demi boğaz ağrılarında ­gargara olarak kullanılır
Cildiniz çok mu yağlı?
Banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun, balsam vazifesi görün
Derinizdeki yaraların temizlenmesi
Çayı, derinizdeki yaraların temizlenmesi ve antibiyotik etki göstermesi için pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz
Eliniz balık, soğan mı kokuyor?
Balık ayıkladınız, ellerinizi sabunla yıkadınız ve hala balık kokuyor Ya da soğan soydunuz, soğan kokuyor işte kurtarıcınız yine çay Elinizi demli çayla yıkayın Bakın bakalım hiç koku kalmış mı?
Gözünüz çapak mı yapıyor?
Kaynamış çayı bir tasa koyup buharı gözünüze gelecek biçimde başınızı üstüne koyun Ya da ılık çaya batırılmış gözlerinize ve etrafına tatbik edin
Yemek yerken dilinizi mi ısırdınız?
Yine ilacı demlikteki çaydır Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, diliniz dokuz yerine üç günde iyileşecektir
Buzdolabınız koku mu yapıyor?
Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 08-20-2009   #3
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



Tuz Miktarı :
Yemeklere konan tuz miktari pisen yemegin cesidine gore degisir
Sulu ve soslu yemeklere baslangicta az tuz koyun,yemek pisince tekrar ilave edebilirsiniz
Kirmizi etli yemege,iyice pistikten sonra, beyaz etli yemege pismesine yakin tuz koyarsaniz yemekler daha lezzetli olur

Yemek Tuzluysa :

Yemek tuzluysa fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyinbir kac dakika kaynatin

Mumlar :

Mumlari kullanmadan once iki saat derin dondurucuda bekletirseniz daha uzun omurlu olurlar

Et Yemekleri :

Et yemeklerine katilan bir miktar sarap etin iyice yumusamasini ve lezzetli olmasini saglar

Sütünüz Kaymak Tutmasın :

Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz

Sütün Taşmasını Önlemek :

Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz

Çatal Biçak Temizlerken :

Catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsinizCamasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirirDaha sonra iyice durulayin

Kristaller :

Kristalleri yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar

Kek Kalıbı :

Kek kalibina yagli kagit doseyinKagidin uclari kek kalibindan yuksek olsunKeki firindan cikardiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz

Soğan Sarımsak Kokusu :

Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun

Sigara Küllükleri :

Sigara kulluklerini tuzla silerseniz piril piril olur

Etiket İzi :

Cesitli esyalarin ustundeki etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz

Cay Lekesi :

Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur Eskimis ise, içine limon suyu katilmiþ ilik suda islatilmiþ bir pamuk parçasiyla silinir Ilik su ile çalkalanir

Etleri yumuşatmak için :

Limon suyu etleri yumusatir Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser

Ekmeğin küflenmemesi için :

Ekmegin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeginizi koyarken ufak bir kabin içine de tuz koymayi da ihmal etmeyin


Yumurta kırarken :

Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin

Kek kalıbı :

Pisirdiginiz kek kaliptan cikmiyorsa kalibin altina islak bir bez yayip biraz bekletin

Makarna pişirirken :

Haslama suyuna, azicik siviyag katilirsa hem su kaynayinca tasmaz, hem de makarnalar birbirine yapismaz

Yemek taşarsa :

Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin Soguduktan sonra kolayca temizlenir

Salata :

Salatayi erken yapmaniz gerekirse bozulmamasi icin uzerine nemli bir bez ortun ve sosunu koymayin Sofraya alirken sosunu ilave edin

Lavaboyu temizlerken :

Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler

Vazodaki çiçekler :

Vazodaki ciceklerin uzun omurlu olmasi icin suyunabir adet asprin atılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 08-22-2009   #4
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



Iyi bir çay demlemek için üç sey gerekli: Su, çay ve çay takimi Çay ne denli iyiyse, sert ve kireçli suya karsi o denli hassas bir tepki gösterir Stephan Reimertz, 'Çayin Kültür Tarihi' adli kitabinda dördüncü unsur olarak havayi da ekliyor

* Çay demliginin metal olmamasi ve deterjanla yikanmamasi gerekir Demlik; toprak, porselen ya da cam olabilir Gümüs bir çaydanlik kullaniyorsaniz bunun içinin porselen olmasina özen gösterin

* Çayi sicak ve nemli ortamlardan uzak tutun Kavanozda saklayin ancak uzun süre bekletmeden taze iken tüketin

* Çayi asla bekletilmis suyla demlemeyin Aksine mineraller açisindan zengin bir suyla çok güzel çay demleyebilirsiniz 10 saniye gibi kisa bir zamanda kaynayan su ile çayinizi demleyin

* Kaynayip sogumus suyu tekrar kaynatarak çay demlemeyin

* Demligi önceden isitin, çünkü su dökülürken demlik öyle isi kaybeder ki, çayi çay yapan reaksiyon gerçeklesmez

* Uzmanlar 100 ml su için 2 gr çay öneriyorlar

* Her çayin demleme süresi farkli olmakla birlikte ülkemizde kullanilan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 08-24-2009   #5
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



Sıktığınız Limonları Atmayın
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız

Domateslerin Dayanması İçin
Buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkartın ve sap yerleri altta kalacak şekilde birbirine değdirmeden yerleştirin Bu ufak ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde domateslerin uzun süre dayandıklarını göreceksiniz

Mutfaktaki Balık Kokusu
Balığı pişirirken yayılan kokuyu önlemek için kızartma tavasının içine işi bitinceye kadar bir kaç sap maydanoz koymayı deneyin
__________________

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 08-26-2009   #6
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



Yumurta Lekesi
Yumurta lekelerini çıkartmak için suyu soğuk olarak kullanmanız şarttır Genellikle sabunlu su yeterli oluyorsa da beyaz kumaşlarınız için biraz çamaşır suyu ilave edebilirsiniz Kesik limonla lekeli yerleri ovun Suda haşlayarak ezdiğiniz bir parça patatesle ovuşturun İçinde çakıl bulunmayan nemli toprakla yumurta lekelerini silin

Yağ Lekesi

Sıçrayan yağlar: Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemeyiz Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur
Zeytinyağı lekesini elbiseden çıkartmak için sakın su ya da kolonya kullanmayın Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin


Tereyağı Lekesi
Sentetik kumaşta: Sabunlu su yeterli olacaktır
Pamuklu ve beyaz kumaşta: Yıkamadan önce kuru sabun sürtün
Yünlü veya ipeklide: Talk pudrası ve tebeşir tozundan yararlanın


Ütü Lekesi
Sararan kısmı nemlendirin Üstüne mısır nişastası serpin Sonra yine bir bez aracılığıyla ütünüzle kurutun Leke yok olacaktır
Bir başka yol da sararan kısmı oksijenli su ile ıslatıp, gene ütüyle kurutmaktır



Süt Lekesi
,
Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin
Yıkanmaz kumaştaysa benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin Elin hafif temasıyla benzini uçurun Sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 08-29-2009   #7
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



Pas Lekesi

Sentetik olmayan kumaşlardaki lekeler: Tuzlu limon suyuyla ovuşturun Sonra içine biraz amonyak katılmış suyla silin ve durulayın Lekeli kısmı suyla ıslatın ve kaynar su buharına tutun Kuzu kulağı ile ovun, sıcak su ile durulayın Sentetik kumaşlardaki pas lekeleri: Diğer kumaşlardan daha çok dikkat gerekir, en etkili çözüm lekeli kısmı biraz limonla ovmaktır

Çikolata Lekesi

Çikolata lekesini temizlemenin en iyi yolu gliserinle ovuşturup yağ emici iki kağıt arasında bir müddet bırakarak yağının iyice emilmesini sağlamaktır Eğer bu yeterli olmazsa ve lekelenen kumaş rengi bozulmayan cinsten ise lekeli kısmı suyla karıştırdığınız 90 derecelik alkolle silin


Su Lekesi

Çoğumuz bilmeyiz belki ancak kumaşlar üzerinde su da leke yapar İpekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri bardağın dibiyle ovalamak gerekir Fanilalarda ise sadece ütülemek yeterlidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 09-03-2009   #8
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok
Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın Şişeleri daldırın
Yeterince soğuyacaktır





Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun


Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz

Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz
Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz
Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz
Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir
Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer

Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 09-03-2009   #9
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur
Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz

Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin

Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz
Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin
Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin
Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır
Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır
Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz
Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz
Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz
Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun
Sucukları serin bir yere asmak yetmez Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin
Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar Tencerenin dibini temizlemek de güç olur Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın Dibi tutmayacaktır
Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir Bir yumurta akı 30 gr gelmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 09-04-2009   #10
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



YEMEK YAPARKEN

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın Fazla tuzu çekecektir

Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur


Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin

Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun

Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

Tuz bazen sütü keser Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 09-05-2009   #11
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



YEMEK YAPARKEN 2 Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır

Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur
Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz
Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz
Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız
Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü almalı, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla sıvamalıdır
Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir O zaman rengi güzel olacaktır
Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız Aksi halde pişim çok uzun sürer Derin tencerelerden kaçınmalısınız Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin Çünkü araya başka bir iş girer de pişiremezseniz, bezelyeler kuruyup sertleşebilir Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz
Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır
Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz
Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir

Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 09-06-2009   #12
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



YEMEK YAPARKEN 3

Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz

Enginarı alüminyum tencerelerde pişirmeyin Enginar, alüminyumu karartır

Fasulyeyi önce haşlayıp, daha sonra kılçıklarını almakta fayda vardır Böylece vitaminleri de gitmemiş olcaktır

Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır

Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz

Izgarada et
pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin Etiniz daha yumuşak olacaktır

Balığın
çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın Sonra unlayın tavaya atın

Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır

Pancarı
haşlarken içine saplarını da koyarsanız, rengi daha kırmızı olur Hatta bir kaşığı da sirke dökün

Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun

Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin

Pudingin ununu az koyduğunuz için yumuşak olduysa en iyisi yeniden un katmak yerine bir kaşıkla krema haline gelene kadar iyice hazırlamaktır

Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 09-06-2009   #13
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



YEMEK YAPARKEN 4

Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu
İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave
ederek bir dakika kadar daha pişirin
İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz

Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin

Turta için hazırlanan hamura bir miktar sütün yanında biraz da
bira ilave edilirse, turtanız yumuşak ve hafif olur

Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada
kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun kavururken renginin
canlı olması için biraz tuz serpin

Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin

Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları
için toz şekere bulamayı unutmayın

Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin

Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir kaşığı şeker atın

Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun Ağır ateşte kendi
bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur

Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır Birkaç tane
buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz

Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin
temizlenmesi daha kolay olur

Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur

Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç,
soğan ve kereviz sapı ( veya maydanoz ) konursa haşlama suyu
çok lezzetli olur

Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur

Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır

Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun

Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız
tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 09-07-2009   #14
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



TEMİZLİK

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke
kaynatın


Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır

Bakır kaplarınızı
parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun

Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir

Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir


Bulaşık suyunuza
bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz

Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir Biraz sirkeyi atese koyup isitin Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun Ama sonra da iyice durulayin Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur


Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir

Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler

Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın

Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir

Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)

Eski 09-09-2009   #15
b@ron
Varsayılan

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)



LEKELER Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır

Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz


Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün

Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir

Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır

Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız

Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin Ekmekler lekeyi emecektir


Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın

Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın


Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin

Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.