ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Bunları Biliyor Musunuz ? (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=488)
-   -   Pratik Bilgiler (....!?) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=90982)

b@ron 08-17-2009 09:46 PM

Pratik Bilgiler (....!?)
 
Siyah noktaları gidermek için, haftada bir sefer cilde peeling (cildi ölü tabakasından kurtarma yöntemi) yapılması gerekiyor. Bir tatlı kaşığı mısır ununu bir kaşık yoğurtla karıştırın. Banyodan çıktıktan sonra yüze ve siyah noktaların üzerine dağıtıp yavaş yavaş ovun. 2 dakika sonra yıkayın. Cildi parlatır, yumuşatır. Mısır unu yoksa galeta, yulaf ezmesi veya kepekli bisküvi ezilerek bile yapılabilir.



Haftada bir uygulayabileceğiniz bir başka yöntem ise; Sayın Dumankaya'nın tavsiye ettiği yöntem :

Eşit miktarda su, mısır unu, ıslatılmış kil ve el kremini karıştırın, bununla cildinizi yavaşça ovarak temizleyin. Sonrasında yüzünüzü maden suyu ile yıkayın.

Cİldinizdeki püzürlerden de bu sayede de kurtulabilirsiniz.

Siyah Noktalar için bir başka yöntem de maskelerdir..

Yulaf Maskesi :

Yulaf ezmesi, cildin derinlemesine temizlenmesi ve siyah noktaların yok edilmesini sağlayan bir maskedir. Bu maske ayrıca cildin içinde dolaşan pislikleri temizleyip, cildin fazla yağlanmasını da engeller. Bu nedenle kuru ciltli kişiler tarafından pek fazla kullanılmamalıdır. Yulaf ezmesi maskesinin yapımı son derece basittir. Pişirdiğiniz yulafları süzdükten sonra, bunları geniş bir kabın içinde birkaç dakika ezin. Hazırladığınız bu yulaf ezmesini yüzünüze sürdükten sonra 15 dakika kadar bekleyin. Daha sonra yüzünüzü ılık suyla temizleyin.

Ayrıca sitemizde yayınladığımız ancak gözden kaçan diğer yöntemler ise şöyle;

Siyah Noktalar için, genellikle tavsiye edilen maske için ihtiyacınız olan; yalnızca bir kase yoğurt ve bir limonun suyu...



Limon suyu ile yoğurdu karıştırıp gözlerinize değmeyecek şekilde yüzünüze sürün ve 15 dakika kadar bekleyin.

Limon suyu cildinizi dezenfekte eder, sivilcelerinizi kurutur ve siyah noktaların azalmasına yardımcı olurken; yoğurt ise cildinizi beseleyerek nemlendirici vazifesi görür. Aynı zamanda cildinizin yağ miktarını dengeler.



Haftada bir defa uygulayabileceğiniz bu maskenin ardından yüzünüzü ılık su ile yıkayabilirsiniz.



Ayrıca isterseniz, maskenizi çıkardıktan sonra, cildinizi içerisine papatya çiçekleri atılmış, kaynamış su buharına 5 dakika kadar tutabilirsiniz. Papatya cildinizi dinlendirir ve canlılık kazandırır..



Sivilceler için ise;

Maydanozu elinizle küçük küçük koparıp tahta bir havanda ezin. 3–4 damla limon katıp haftada iki kere sivilcelerin üzerine maske yapın. Maskeleri gözaltlarına sürmeyin. Bu şekilde ciltteki lekeler açılır, sivilceler kurur. Marulu da aynı şekilde yapabilirsiniz.

b@ron 08-18-2009 04:28 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
Mat saçlar için
Saçınızı şampuanladıktan sonra son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın. Bakın saçlarınız nasıl ışıl ışılıyor.
Ayağınız mı kokuyor?
Ilık çay dolu bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun. 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır.
Boğaz ağrılarında
Posaları süzüp soğuyan demi boğaz ağrılarında ­gargara olarak kullanılır.
Cildiniz çok mu yağlı?
Banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık çay ile teninizi ovuşturun, balsam vazifesi görün.
Derinizdeki yaraların temizlenmesi
Çayı, derinizdeki yaraların temizlenmesi ve antibiyotik etki göstermesi için pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz.
Eliniz balık, soğan mı kokuyor?
Balık ayıkladınız, ellerinizi sabunla yıkadınız ve hala balık kokuyor. Ya da soğan soydunuz, soğan kokuyor. işte kurtarıcınız yine çay. Elinizi demli çayla yıkayın. Bakın bakalım hiç koku kalmış mı?
Gözünüz çapak mı yapıyor?
Kaynamış çayı bir tasa koyup buharı gözünüze gelecek biçimde başınızı üstüne koyun. Ya da ılık çaya batırılmış gözlerinize ve etrafına tatbik edin.
Yemek yerken dilinizi mi ısırdınız?
Yine ilacı demlikteki çaydır. Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, diliniz dokuz yerine üç günde iyileşecektir.
Buzdolabınız koku mu yapıyor?
Demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır.

b@ron 08-20-2009 06:32 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
Tuz Miktarı :
Yemeklere konan tuz miktari pisen yemegin cesidine gore degisir.
Sulu ve soslu yemeklere baslangicta az tuz koyun,yemek pisince tekrar ilave edebilirsiniz.
Kirmizi etli yemege,iyice pistikten sonra, beyaz etli yemege pismesine yakin tuz koyarsaniz yemekler daha lezzetli olur.

Yemek Tuzluysa :

Yemek tuzluysa fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin.bir kac dakika kaynatin.

Mumlar :

Mumlari kullanmadan once iki saat derin dondurucuda bekletirseniz daha uzun omurlu olurlar.

Et Yemekleri :

Et yemeklerine katilan bir miktar sarap etin iyice yumusamasini ve lezzetli olmasini saglar.

Sütünüz Kaymak Tutmasın :

Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz.

Sütün Taşmasını Önlemek :

Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz.

Çatal Biçak Temizlerken :

Catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsiniz.Camasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirir.Daha sonra iyice durulayin.

Kristaller :

Kristalleri yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar.

Kek Kalıbı :

Kek kalibina yagli kagit doseyin.Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun.Keki firindan cikardiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz.

Soğan Sarımsak Kokusu :

Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun.

Sigara Küllükleri :

Sigara kulluklerini tuzla silerseniz piril piril olur.

Etiket İzi :

Cesitli esyalarin ustundeki etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz.

Cay Lekesi :

Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur. Eskimis ise, içine limon suyu katilmiþ ilik suda islatilmiþ bir pamuk parçasiyla silinir. Ilik su ile çalkalanir.

Etleri yumuşatmak için :

Limon suyu etleri yumusatir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser.

Ekmeğin küflenmemesi için :

Ekmegin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeginizi koyarken ufak bir kabin içine de tuz koymayi da ihmal etmeyin.


Yumurta kırarken :

Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin.

Kek kalıbı :

Pisirdiginiz kek kaliptan cikmiyorsa kalibin altina islak bir bez yayip biraz bekletin.

Makarna pişirirken :

Haslama suyuna, azicik siviyag katilirsa hem su kaynayinca tasmaz, hem de makarnalar birbirine yapismaz.

Yemek taşarsa :

Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin. Soguduktan sonra kolayca temizlenir.

Salata :

Salatayi erken yapmaniz gerekirse bozulmamasi icin uzerine nemli bir bez ortun ve sosunu koymayin. Sofraya alirken sosunu ilave edin.

Lavaboyu temizlerken :

Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir. Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler.

Vazodaki çiçekler :

Vazodaki ciceklerin uzun omurlu olmasi icin suyunabir adet asprin atılır.

b@ron 08-22-2009 09:29 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
Iyi bir çay demlemek için üç sey gerekli: Su, çay ve çay takimi... Çay ne denli iyiyse, sert ve kireçli suya karsi o denli hassas bir tepki gösterir. Stephan Reimertz, 'Çayin Kültür Tarihi' adli kitabinda dördüncü unsur olarak havayi da ekliyor.

* Çay demliginin metal olmamasi ve deterjanla yikanmamasi gerekir. Demlik; toprak, porselen ya da cam olabilir. Gümüs bir çaydanlik kullaniyorsaniz bunun içinin porselen olmasina özen gösterin.

* Çayi sicak ve nemli ortamlardan uzak tutun. Kavanozda saklayin ancak uzun süre bekletmeden taze iken tüketin.

* Çayi asla bekletilmis suyla demlemeyin. Aksine mineraller açisindan zengin bir suyla çok güzel çay demleyebilirsiniz. 10 saniye gibi kisa bir zamanda kaynayan su ile çayinizi demleyin.

* Kaynayip sogumus suyu tekrar kaynatarak çay demlemeyin.

* Demligi önceden isitin, çünkü su dökülürken demlik öyle isi kaybeder ki, çayi çay yapan reaksiyon gerçeklesmez.

* Uzmanlar 100 ml su için 2 gr çay öneriyorlar.

* Her çayin demleme süresi farkli olmakla birlikte ülkemizde kullanilan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika.

b@ron 08-24-2009 12:01 AM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
Sıktığınız Limonları Atmayın
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.

Domateslerin Dayanması İçin
Buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkartın ve sap yerleri altta kalacak şekilde birbirine değdirmeden yerleştirin. Bu ufak ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde domateslerin uzun süre dayandıklarını göreceksiniz.

Mutfaktaki Balık Kokusu
Balığı pişirirken yayılan kokuyu önlemek için kızartma tavasının içine işi bitinceye kadar bir kaç sap maydanoz koymayı deneyin.
__________________

b@ron 08-26-2009 11:40 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
Yumurta Lekesi
Yumurta lekelerini çıkartmak için suyu soğuk olarak kullanmanız şarttır. Genellikle sabunlu su yeterli oluyorsa da beyaz kumaşlarınız için biraz çamaşır suyu ilave edebilirsiniz. Kesik limonla lekeli yerleri ovun. Suda haşlayarak ezdiğiniz bir parça patatesle ovuşturun. İçinde çakıl bulunmayan nemli toprakla yumurta lekelerini silin.

Yağ Lekesi

Sıçrayan yağlar: Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemeyiz. Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur.
Zeytinyağı lekesini elbiseden çıkartmak için sakın su ya da kolonya kullanmayın. Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin.


Tereyağı Lekesi
Sentetik kumaşta: Sabunlu su yeterli olacaktır.
Pamuklu ve beyaz kumaşta: Yıkamadan önce kuru sabun sürtün.
Yünlü veya ipeklide: Talk pudrası ve tebeşir tozundan yararlanın.


Ütü Lekesi
Sararan kısmı nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra yine bir bez aracılığıyla ütünüzle kurutun. Leke yok olacaktır.
Bir başka yol da sararan kısmı oksijenli su ile ıslatıp, gene ütüyle kurutmaktır.



Süt Lekesi
,
Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin.
Yıkanmaz kumaştaysa benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin. Elin hafif temasıyla benzini uçurun. Sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin.

b@ron 08-29-2009 04:55 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
Pas Lekesi

Sentetik olmayan kumaşlardaki lekeler: Tuzlu limon suyuyla ovuşturun. Sonra içine biraz amonyak katılmış suyla silin ve durulayın. Lekeli kısmı suyla ıslatın ve kaynar su buharına tutun. Kuzu kulağı ile ovun, sıcak su ile durulayın. Sentetik kumaşlardaki pas lekeleri: Diğer kumaşlardan daha çok dikkat gerekir, en etkili çözüm lekeli kısmı biraz limonla ovmaktır.

Çikolata Lekesi

Çikolata lekesini temizlemenin en iyi yolu gliserinle ovuşturup yağ emici iki kağıt arasında bir müddet bırakarak yağının iyice emilmesini sağlamaktır. Eğer bu yeterli olmazsa ve lekelenen kumaş rengi bozulmayan cinsten ise lekeli kısmı suyla karıştırdığınız 90 derecelik alkolle silin.


Su Lekesi

Çoğumuz bilmeyiz belki ancak kumaşlar üzerinde su da leke yapar. İpekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri bardağın dibiyle ovalamak gerekir. Fanilalarda ise sadece ütülemek yeterlidir.

b@ron 09-03-2009 06:44 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBuzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok.
Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın.
Yeterince soğuyacaktır.




http://www.bigglook.com/biggmenu/ima...ikBilgiler.gif
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifÇileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifGravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEkmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSüte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır.

b@ron 09-03-2009 06:45 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifLimon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBuzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/pratik.gif
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBalıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifAçıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTaze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifAçılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifYeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBuzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifÇok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir. Bir yumurta akı 30 gr. gelmektedir.

b@ron 09-04-2009 06:50 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
YEMEK YAPARKEN

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifYemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPatates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/cekic.gif
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifDomatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifMayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.

b@ron 09-05-2009 11:45 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
YEMEK YAPARKEN 2 http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifÇatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifHaşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur. http://www.bigglook.com/biggmenu/images/cekic.gif
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSalatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifGravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEt suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü almalı, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla sıvamalıdır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifAyva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi güzel olacaktır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin. Çünkü araya başka bir iş girer de pişiremezseniz, bezelyeler kuruyup sertleşebilir. Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifHazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifÇorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın. Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz.

b@ron 09-06-2009 03:56 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
YEMEK YAPARKEN 3

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifDolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEnginarı alüminyum tencerelerde pişirmeyin. Enginar, alüminyumu karartır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/cekic.gif

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifFasulyeyi önce haşlayıp, daha sonra kılçıklarını almakta fayda vardır. Böylece vitaminleri de gitmemiş olcaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifIzgarada et
pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBalığın
çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPancarı
haşlarken içine saplarını da koyarsanız, rengi daha kırmızı olur. Hatta bir kaşığı da sirke dökün.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPudingin ununu az koyduğunuz için yumuşak olduysa en iyisi yeniden un katmak yerine bir kaşıkla krema haline gelene kadar iyice hazırlamaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifReçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.

b@ron 09-06-2009 09:22 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
YEMEK YAPARKEN 4

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu.
İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave
ederek bir dakika kadar daha pişirin.
İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEtin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/cekic.gif
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTurta için hazırlanan hamura bir miktar sütün yanında biraz da
bira ilave edilirse, turtanız yumuşak ve hafif olur.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifYumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada
kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun. kavururken renginin
canlı olması için biraz tuz serpin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSoğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları
için toz şekere bulamayı unutmayın.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifMısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir kaşığı şeker atın.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifIspanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi
bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifÇorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane
buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKöfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin
temizlenmesi daha kolay olur.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç,
soğan ve kereviz sapı ( veya maydanoz ) konursa haşlama suyu
çok lezzetli olur.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPatates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifFırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBuzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız
tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz.

b@ron 09-07-2009 06:52 PM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
TEMİZLİK

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke
kaynatın
.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/cekic.gif
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBakır kaplarınızı
parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifYağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEvde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBulaşık suyunuza
bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPaslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifKristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin. Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifSebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifParlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTeflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifPisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir

b@ron 09-09-2009 11:05 AM

Cevap : Pratik Bilgiler (....!?)
 
LEKELER http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTaze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifÇay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/cekic.gif
http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifBira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifZeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifEğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifYumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifMasa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifŞarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifTeflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın.


http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gifMasanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin.

http://www.bigglook.com/biggmenu/images/nokta3.gif
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.