|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
diyarbakır, hamravat, havuzu, kemerleri |
![]() |
Diyarbakır Hamravat Havuzu, Diyarbakır Hamravat Su Kemerleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyarbakır Hamravat Havuzu, Diyarbakır Hamravat Su KemerleriDiyarbakır Hamravat Havuzu, Diyarbakır Hamravat Su Kemerleri Diyarbakır salnameleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1937 yılına ait bir kitapta Hemen her evin avlusunda çok temiz ve çok saf bir su olan Hamravat suyu akar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamravat suyunun her eve gelmesi havuz yapma geleneğini başlatmış,su bollaşınca çiçeğe ilgi artmıştır ![]() ![]() Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdilerde ise şair şöyle der ‘Diclenin kenarı bağ ile bostan Suyundan içerdi,tarla,gülistan Masmavi tül gibi her baharistan Çevre nakışından bahseden yoktur ![]() ![]() Göz yaşlarım akar,Dicle misali Coşar ilk baharın ilk günlerinde Andıkça tükenir gönün mecali Hatıram hevselin bahçelerinde (M ![]() 1900’lü yılları Nazime Cemiloğlu şöyle anlatıyor: Baharın Dicle’nin sefası başkaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faik Ali Ozansoy ise duygularını şöyle dile getirir: Dicle maşukadır(sevgili),kamer(ay) aşık Suyun üstünde titreşen ışık Busedir,Neş’edir, nüvaziştir(Gönül okşayıcı) Arif paşa seyahatnamesinde ‘Diclenin canibeyni pek latif bahçeciklerle müzeyyen olup karşıdaki (Kıtırbil) namında bir hristiyan karyesindeki Boran-hanelerden tayarane vücuhdade cevelan eden güvercinler şu umumi çemenzarın kelebekleri hükmünde görünüyorlar’(Şefik Korkusuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arif paşa seyahatnamesinde mesirelik bir yer olan Ben u Sen’i şöyle tasvir eder: İşbu iki burcun önünde ve Kıbleye ma’ruz bir mevki’de meşhur (Ben u Sen) mesiresi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Manzume-i Ben u Sen Bir aceb sefa Gülşen-i rana Ben u Sen Görse ger Sa’di Gülistan’a yazardı vasfın Çün viri revnak-ı gülgeşt-i musalla Ben u Sen Mevki’inde varanın feyz-i meserretden eser Gerçi bir vadi-i pür sahra ve saha Ben u Sen Gösteririm sana sinemde olan yareleri Olmaya kimse bu gülzarda illa ben u Sen Gerçi ki her tarafı Amid’in ‘adn-asadır Nice mümkün idelim vasfına aya ben u Sen |
![]() |
![]() |
|