![]() |
Giresun Mutfak Sözlüğü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Giresun Mutfak SözlüğüGiresun Mutfak Sözlüğü Giresun şivesi - Giresun mutfak terimleri - Giresun mutfağında kullanılan kelimeler ve anlamları - Giresun dili AMBAR : Buğday, un, bulgur gibi malzemelerin saklandığı büyük ahşap sandık ![]() AŞANA : Mutfak ![]() BAKRAÇ : Bakırdan yoğurt kabı ![]() ÇANGAL : Sebzelerin dik durması için destek olarak kullanılan çubuk ![]() ÇARDAK : Ağaç dallarından yapılan kafesli çatı ![]() ÇENTİK : Yünden, işlemeli, renkli küçük çanta ![]() ÇORT : Dikenlik ![]() ÇÖTEN : Fındık çubukları ile örülerek yapılan içerisine darı konulan küçük yapı ![]() ÇÖMLEK : Topraktan pişirilerek yapılan küpün küçüğü ![]() DAARCUK : Meşin Çanta ![]() DALBAZ : Raf ![]() DASTAR : Keçi kılından yapılan bir çeşit kilim ![]() DEPÜK : Kuru ![]() DİBEK : İçinde buğday, mısır dövülen büyük taş yada ahşap havan ![]() DUTAK : Sıcak kapları tutmaya yarayan bez ![]() ELEK : Eleme işi yapılan, kasnağa gerilmiş sık gözenekli araç ![]() EVŞEN : Ekmek pişirmede kullanılan küçük demir kürek ![]() FIÇI : Ahşaptan yapılan silindir şeklinde göbekli saklama kabı ![]() GELDER : Fıçı ![]() GELBERİ : Bir çeşit kürek ![]() GEREVİ : Ağaç dallarını çekmeye yarayan çatal ağızlı dal parçası ![]() GIDIK : Küçük yumurta sepeti ![]() GIRNAP : Sicim ![]() GOLAN : Geniş kemer şeklinde, yün ipliğinden dokunarak yapılan, yük taşımada kullanılan ip GUFA : Kuyudan su alınan tahta kap ![]() GUMBUL : Çubuktan örülen bir çeşit sepet ![]() GÜĞÜM : Kulpu olan, emziksiz, bakır su kabı ![]() GÜVEÇ : Topraktan pişirilerek yapılan küpten küçük saklama kabı ![]() HALASTAR : Bakırdan küçük su kabı ![]() HAN : Eskiden yol kenarlarında kurulan büyük konaklama evi ![]() HARAR : Büyük fındık sepeti ![]() HAVAN : Ahşap yada tunçtan yapılmış çukur dövme, ezme kabı ![]() HEYBE : Kilim yada halıdan yapılan torba ![]() İBRİK : Su koyulan emzikli kab ![]() İLİSTİR : Metal den yapılmış delikli süzgeç ![]() KALBUR : Eleğin iri gözeneklisi ![]() KEŞKÜL : Su kabağından yapılan su kabı ![]() KEVGÜR : Metalden delikli büyük kepçe ![]() KİLER : Yiyeceklerin saklandığı erzak odası ![]() KONAK : Büyük eski ev ![]() KÜLEK : Süt, yağ ve pekmez gibi yiyeceklerin konduğu ahşap kap ![]() KÜP : Geniş karınlı, dibi dar topraktan yapılmış, turşu, su veya pekmez kabı ![]() KÜRÜN : Çeşme sularının, içinde toplandığı ahşap yada taştan küçük havuz ![]() MANGAL : İçerisine ateş közü konan bakır yada pirinç çukur kap ![]() MAŞRABA : Bakırdan yapılan su içme kabı ![]() MEREK : Ot saman deposu ![]() SACAYAK : Ateş üzerine konan, metalden yapılmış, üç ayaklı tencere altlığı ![]() SAHAN : Bakırdan yapılmış yemek kabı ![]() SERENTİ : Kuru yiyeceklerin saklandığı dört ayak üzerinde duran ahşap, çatılı oda ![]() SİNİ : Üzerinde yemek yenilen iri, bakır, yuvarlak, ince kenarlı yemek altlığı ![]() SİTİL : Kuyudan su çekmeye yarayan su kabı ![]() SOFRA : Üzerinde yemek yenen yuvarlak ayaklı altlık ![]() ŞELEK : Orta boy sırt sepeti ![]() ŞENLİK : Evin önündeki sebze bahçesi ![]() ŞIRANHA : Üzüm ezilen ahşap kap ![]() TAM : Küçük kulübe ![]() TEKNE : İçinde hamur yoğrulan, ekmek doldurulan ahşap kap ![]() |
![]() |
![]() |
|