![]() |
Giresun Mutfak Sözlüğü
Giresun Mutfak Sözlüğü Giresun şivesi - Giresun mutfak terimleri - Giresun mutfağında kullanılan kelimeler ve anlamları - Giresun dili AMBAR : Buğday, un, bulgur gibi malzemelerin saklandığı büyük ahşap sandık. AŞANA : Mutfak. BAKRAÇ : Bakırdan yoğurt kabı. ÇANGAL : Sebzelerin dik durması için destek olarak kullanılan çubuk. ÇARDAK : Ağaç dallarından yapılan kafesli çatı. ÇENTİK : Yünden, işlemeli, renkli küçük çanta. ÇORT : Dikenlik. ÇÖTEN : Fındık çubukları ile örülerek yapılan içerisine darı konulan küçük yapı. ÇÖMLEK : Topraktan pişirilerek yapılan küpün küçüğü. DAARCUK : Meşin Çanta. DALBAZ : Raf. DASTAR : Keçi kılından yapılan bir çeşit kilim. DEPÜK : Kuru. DİBEK : İçinde buğday, mısır dövülen büyük taş yada ahşap havan. DUTAK : Sıcak kapları tutmaya yarayan bez. ELEK : Eleme işi yapılan, kasnağa gerilmiş sık gözenekli araç. EVŞEN : Ekmek pişirmede kullanılan küçük demir kürek. FIÇI : Ahşaptan yapılan silindir şeklinde göbekli saklama kabı. GELDER : Fıçı. GELBERİ : Bir çeşit kürek. GEREVİ : Ağaç dallarını çekmeye yarayan çatal ağızlı dal parçası. GIDIK : Küçük yumurta sepeti. GIRNAP : Sicim. GOLAN : Geniş kemer şeklinde, yün ipliğinden dokunarak yapılan, yük taşımada kullanılan ip GUFA : Kuyudan su alınan tahta kap. GUMBUL : Çubuktan örülen bir çeşit sepet. GÜĞÜM : Kulpu olan, emziksiz, bakır su kabı. GÜVEÇ : Topraktan pişirilerek yapılan küpten küçük saklama kabı. HALASTAR : Bakırdan küçük su kabı. HAN : Eskiden yol kenarlarında kurulan büyük konaklama evi. HARAR : Büyük fındık sepeti. HAVAN : Ahşap yada tunçtan yapılmış çukur dövme, ezme kabı. HEYBE : Kilim yada halıdan yapılan torba. İBRİK : Su koyulan emzikli kab. İLİSTİR : Metal den yapılmış delikli süzgeç. KALBUR : Eleğin iri gözeneklisi. KEŞKÜL : Su kabağından yapılan su kabı. KEVGÜR : Metalden delikli büyük kepçe. KİLER : Yiyeceklerin saklandığı erzak odası. KONAK : Büyük eski ev. KÜLEK : Süt, yağ ve pekmez gibi yiyeceklerin konduğu ahşap kap. KÜP : Geniş karınlı, dibi dar topraktan yapılmış, turşu, su veya pekmez kabı. KÜRÜN : Çeşme sularının, içinde toplandığı ahşap yada taştan küçük havuz. MANGAL : İçerisine ateş közü konan bakır yada pirinç çukur kap. MAŞRABA : Bakırdan yapılan su içme kabı. MEREK : Ot saman deposu. SACAYAK : Ateş üzerine konan, metalden yapılmış, üç ayaklı tencere altlığı. SAHAN : Bakırdan yapılmış yemek kabı. SERENTİ : Kuru yiyeceklerin saklandığı dört ayak üzerinde duran ahşap, çatılı oda. SİNİ : Üzerinde yemek yenilen iri, bakır, yuvarlak, ince kenarlı yemek altlığı. SİTİL : Kuyudan su çekmeye yarayan su kabı. SOFRA : Üzerinde yemek yenen yuvarlak ayaklı altlık. ŞELEK : Orta boy sırt sepeti. ŞENLİK : Evin önündeki sebze bahçesi. ŞIRANHA : Üzüm ezilen ahşap kap. TAM : Küçük kulübe. TEKNE : İçinde hamur yoğrulan, ekmek doldurulan ahşap kap. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.