ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Karadeniz Bölgesi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=623)
-   -   Giresun Mutfak Sözlüğü (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=906883)

Prof. Dr. Sinsi 10-13-2012 11:50 PM

Giresun Mutfak Sözlüğü
 

Giresun Mutfak Sözlüğü

Giresun şivesi - Giresun mutfak terimleri - Giresun mutfağında kullanılan kelimeler ve anlamları - Giresun dili

AMBAR : Buğday, un, bulgur gibi malzemelerin saklandığı büyük ahşap sandık.

AŞANA : Mutfak.

BAKRAÇ : Bakırdan yoğurt kabı.

ÇANGAL : Sebzelerin dik durması için destek olarak kullanılan çubuk.

ÇARDAK : Ağaç dallarından yapılan kafesli çatı.

ÇENTİK : Yünden, işlemeli, renkli küçük çanta.

ÇORT : Dikenlik.

ÇÖTEN : Fındık çubukları ile örülerek yapılan içerisine darı konulan küçük yapı.

ÇÖMLEK : Topraktan pişirilerek yapılan küpün küçüğü.

DAARCUK : Meşin Çanta.

DALBAZ : Raf.

DASTAR : Keçi kılından yapılan bir çeşit kilim.

DEPÜK : Kuru.

DİBEK : İçinde buğday, mısır dövülen büyük taş yada ahşap havan.

DUTAK : Sıcak kapları tutmaya yarayan bez.

ELEK : Eleme işi yapılan, kasnağa gerilmiş sık gözenekli araç.

EVŞEN : Ekmek pişirmede kullanılan küçük demir kürek.

FIÇI : Ahşaptan yapılan silindir şeklinde göbekli saklama kabı.

GELDER : Fıçı.

GELBERİ : Bir çeşit kürek.

GEREVİ : Ağaç dallarını çekmeye yarayan çatal ağızlı dal parçası.

GIDIK : Küçük yumurta sepeti.

GIRNAP : Sicim.

GOLAN : Geniş kemer şeklinde, yün ipliğinden dokunarak yapılan, yük taşımada kullanılan ip

GUFA : Kuyudan su alınan tahta kap.

GUMBUL : Çubuktan örülen bir çeşit sepet.

GÜĞÜM : Kulpu olan, emziksiz, bakır su kabı.

GÜVEÇ : Topraktan pişirilerek yapılan küpten küçük saklama kabı.

HALASTAR : Bakırdan küçük su kabı.

HAN : Eskiden yol kenarlarında kurulan büyük konaklama evi.

HARAR : Büyük fındık sepeti.

HAVAN : Ahşap yada tunçtan yapılmış çukur dövme, ezme kabı.

HEYBE : Kilim yada halıdan yapılan torba.

İBRİK : Su koyulan emzikli kab.

İLİSTİR : Metal den yapılmış delikli süzgeç.

KALBUR : Eleğin iri gözeneklisi.

KEŞKÜL : Su kabağından yapılan su kabı.

KEVGÜR : Metalden delikli büyük kepçe.

KİLER : Yiyeceklerin saklandığı erzak odası.

KONAK : Büyük eski ev.

KÜLEK : Süt, yağ ve pekmez gibi yiyeceklerin konduğu ahşap kap.

KÜP : Geniş karınlı, dibi dar topraktan yapılmış, turşu, su veya pekmez kabı.

KÜRÜN : Çeşme sularının, içinde toplandığı ahşap yada taştan küçük havuz.

MANGAL : İçerisine ateş közü konan bakır yada pirinç çukur kap.

MAŞRABA : Bakırdan yapılan su içme kabı.

MEREK : Ot saman deposu.

SACAYAK : Ateş üzerine konan, metalden yapılmış, üç ayaklı tencere altlığı.

SAHAN : Bakırdan yapılmış yemek kabı.

SERENTİ : Kuru yiyeceklerin saklandığı dört ayak üzerinde duran ahşap, çatılı oda.

SİNİ : Üzerinde yemek yenilen iri, bakır, yuvarlak, ince kenarlı yemek altlığı.

SİTİL : Kuyudan su çekmeye yarayan su kabı.

SOFRA : Üzerinde yemek yenen yuvarlak ayaklı altlık.

ŞELEK : Orta boy sırt sepeti.

ŞENLİK : Evin önündeki sebze bahçesi.

ŞIRANHA : Üzüm ezilen ahşap kap.

TAM : Küçük kulübe.

TEKNE : İçinde hamur yoğrulan, ekmek doldurulan ahşap kap.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.