![]() |
Keloğlan-Masal Kahramanı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Keloğlan-Masal KahramanıKeloğlan-Masal Kahramanı ![]() Başlangıçta beceriksiz, tembel biri gibi gözükürken olayların gelişmesiyle kurnaz, cesur ve becerikli olduğu ortaya çıkar ve sonunda mutluluğa ulaşır ![]() ![]() Keloğlan yalnız Türk masallarında değil Arap ülkeleri, İran, Kafkasya, Orta Asya, Rus ve Batı Avrupa masallarında da karşımıza çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk masallarının kahramanı olan Keloğlan iki ayrı görünüşte karşımıza çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başına gelenler, davranışları ve sevimliliğiyle Keloğlan tipi toplumda herkesçe bilinir ve sevilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Keloğlan ile Balık |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Keloğlan ile BalıkKeloğlan ile Balık Bir gün Keloğlan odun kesmek için ormanın yolunu tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Keloğlan benim hayatımı kurtardın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Dönüşte bana uğra demiştin ![]() - Şu dağı görüyor musun? - Evet görüyorum? - O dağın arkasında bir torba var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan dağın arkasındaki torbayı alır ![]() ![]() - Ana, ana! Bana bir balık bunu verdi, der ![]() - Keloğlum, keleşoğlum! bir balıktan ne beklenir ![]() ![]() Keloğlan : - Açıl susam açıl dersin açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan anasına: - Ana ben bunu komşulara göstereceğim, der ![]() Anası: - Keloğlum, bundan kimsenin haberi olmasın ![]() ![]() ![]() Keloğlan anasını dinlemez, gider komşuları çağırır, olanları anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün Keloğlan karnı acıkınca torbaya: - Açıl susam açıl! der torba açılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() - Balık, balık! Senin verdiğin torba birinci gün çalıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan sana bir torba daha var, aynı yerde git onu al ![]() ![]() ![]() - Ana ana! Balık bana bir torba daha verdi, der ![]() ![]() ![]() - Keloğlum, bunu bari kimseye gösterme, çalarlar yine parasız kalırız der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Balık, balık ! Senin verdiğin değirmen birinci gün iyiydi, ikinci gün pıs ![]() ![]() ![]() ![]() - Bak Keloğlan, bu son şans ![]() ![]() ![]() ![]() - Ana ana! Bak bana balık bir şans daha tanıdı der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Demek bütün sihirli torbalarımı sen çaldın? ha! Der ![]() - Hayır ben çalmadım, dedikçe tokmak vurur ![]() Evet ben çaldım, toprağın altına gömdüm ![]() ![]() Bu sırada tokmak Keloğlan'ın başına da vurmaya başlamış ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, sizde büyük sözü dinlemez ve gerekli yerde sır tutmazsanız başarılı olamazsınız ![]() |
![]() |
![]() |
|