Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider?![]() Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlar esas alınmıştırFesleğen: Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde ![]() ![]() Defne yaprağı: Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte ![]() Keraviye: Buğulama, haşlama ve dolmalarda ![]() Zencefil: Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, istakozda, sos yapımında, midyede ![]() Köri: Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır) ![]() Mercanköşk: Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda ![]() Hardal: Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle ![]() Muskat: Yengeç ve istakozla ![]() Nane: Balık ızgaralarda, balık çorbasında, cumbo karides tavada ![]() Paprika: Dolma ve güveçlerde |
|
Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider? |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider?![]() Maydanoz: Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda ![]() Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz): Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için ![]() Kırmızı biber (toz veya pul): Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde Adaçayı: Dolma ve güveçlerde ![]() Kekik: A B D ’de bütün deniz ürünleri ile birlikte![]() Tarhun: Fırın ve soslu balık yemeklerinde ![]() Biberiye: Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde ![]() Sarmısak: Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda ![]() Ceviz: Tarator ve benzeri soslarda ![]() Badem: Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak ![]() Kapari: Turşu halinde buğulamalarda |
|
|
|