![]() |
Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider?
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır. Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız. Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlar esas alınmıştır Fesleğen: Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Defne yaprağı: Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Keraviye: Buğulama, haşlama ve dolmalarda http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Zencefil: Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, istakozda, sos yapımında, midyede http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Köri: Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır) http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Mercanköşk: Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Hardal: Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Muskat: Yengeç ve istakozla http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Nane: Balık ızgaralarda, balık çorbasında, cumbo karides tavada http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Paprika: Dolma ve güveçlerde |
Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider?
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Maydanoz: Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz): Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Kırmızı biber (toz veya pul): Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde Adaçayı: Dolma ve güveçlerde http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Kekik: A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Tarhun: Fırın ve soslu balık yemeklerinde http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Biberiye: Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Sarmısak: Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Ceviz: Tarator ve benzeri soslarda http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Badem: Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Kapari: Turşu halinde buğulamalarda |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.