ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=893938)

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:26 PM

Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider?
 


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu "İpek Yolu" diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır.

Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız. Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlar esas alınmıştır

Fesleğen:
Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Defne yaprağı:
Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Keraviye:
Buğulama, haşlama ve dolmalarda

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Zencefil:
Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, istakozda, sos yapımında, midyede

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Köri:
Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Mercanköşk:
Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Hardal:
Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Muskat:
Yengeç ve istakozla

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Nane:
Balık ızgaralarda, balık çorbasında, cumbo karides tavada

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Paprika:
Dolma ve güveçlerde

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:26 PM

Hangi Ot Ve Baharat, Hangi Balıkla Gider?
 


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Maydanoz:
Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz):
Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Kırmızı biber (toz veya pul):
Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde

Adaçayı:
Dolma ve güveçlerde

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Kekik:
A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Tarhun:
Fırın ve soslu balık yemeklerinde

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Biberiye:
Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Sarmısak:
Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Ceviz:
Tarator ve benzeri soslarda

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Badem:
Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Kapari:
Turşu halinde buğulamalarda


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.