10-10-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayçiceği Tarımı
1 TANIMI VE ÖNEMİ
Ayçiçeği memleketimizde son zamanlarda �Eetimi son zamanlarda artmış tek yıllık bir ya�Ebitkisidir Bitkisel ya�E�Eetimimizin %46'sı ayçiçeğinden karşılanmaktadır Ya�E sıvı olarak kullanıldı�E gibi, margarinlerin yapılmasında da kullanılmaktadır K�Epesi hayvan yemi, sap ve tablaları ise yakacak olarak kullanıldı�E gibi sel�Eoz end�Etrisinde de kullanılmaktadır K�E�E%36 potasyum ihtiva eder ve g�Ere olarak kullanılır Tanesi çerez olarak kullanılır
2 İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
2 1 İklim İsteği
Ayçiçeği, kara iklim kuşa�Enda ve ılıman iklimin ya�Eşlı bölgelerinde de yetiştirilebilmektedir Kısmen kuraklığa dayanıklı bir bitkidir 4-6 yapraklı oluncaya kadar, ilkbaharın ge�Edonlarına dayanır Kurak bölgelerde sulanmalıdır
2 2 Toprak İsteği
Derin, rutubetli, organik maddelerce zengin topraklarda iyi yetişir Nehir kıyıları gibi al�Eiyal ve potasyumca zengin topraklarda verimi artar Asitli topraklar ayçiçeği için elverişsizdir
3 YETİŞME TEKNİĞİ
3 1 Ekim Nöbeti
Ayçiçeği, orabanş zararı topraktan fazla potasyum (K) kaldırıldı�E için aynı tarlaya �Et �Ete ekilmesi iyi değildir
En çok uygulanan ekim nöbeti şöyledir Sulanmayan bölgelerde buğdaygil (buğday, arpa, çavdar, mısır vs )'nin arkasından ayçiçeği ekilir veya ayçiçeği ekilen tarlaya buğdaygil ekilir
3 2 Çeşitler
GAP BKİB'ca 1987-1992 yılları arasında Şanlıurfa Koruklu Araştırma İstasyonunda yaptırılmış olan denemeler sonucunda da Romson-59 (192 42 kg/da), Fundulea-206 (187 31kg/da), Sorem-80 (163 46 kg/da), Sunbred-254 (127 45 kg/da) gibi çeşitler önerilmektedir Ayrıca bölgede bulunan Şanlıurfa Araştırma Enstit�E�E , sulu şartlarda T�Ek-Ay-1 ve G-3312 kurda ise V 8931 çeşitlerini önermektedir
3 3 Toprak Hazırlı�E
Ayçiçeği ekilecek tarla, sonbaharda 20-25 cm derinliğinde s�E�Emelidir
İlkbaharda ise tarla otlu ise kazaya�E veya diskaro ile 8-10 cm'lik bir s�E�Eden sonra tırmık veya s�Eg�Eile y�Elek işlenerek tohum yata�E hazırlanır
3 4 Ekim
Ekim yöremizde I �E�Ede mart sonu ve nisan ayı başında II �E�E de haziran sonu temmuz ortasına kadar yapılır Ekim sıraya ve sıra arası 70 cm, sıra �Eeri 35 cm olacak şekilde yapılmalıdır Dekara atılacak tohum pinomatik mibzer kullanıldı�Enda 500-600 gr, normal mibzer kullanıldı�Enda 1 5-2 kg dır Ekim derinliği 4-6 cm olmaktadır
3 5 G�Ereleme
Uygulanacak g�Ere miktarı, 10 kg/da N, 8-10 kg/da P2O5 Azotlu g�Erenin yarısı v fosforlu g�Erenin tamamı ekimle beraber, azotlu g�Erenin diğer yarısı ise bitki 25-30 cm olduğunda uygulanmalıdır
3 6 Sulama
Sulama karık metodu ile bitkinin ihtiya�E duyduğu zamanlarda yapılmalıdır Bitki tabla teşekk�El�E çiçeklenme ve s�E olumu devresinde suya oldukça duyarlıdır Bu devrelerde dikkat edilerek bitki 15-20 cm olduktan sonra 8 g�Ede bir sulanmalıdır
3 7 Bakım
Çapa, bitki 5-6 yapraklı (10-15 cm boylandı�Enda) fazla derine inmeden uygulanır ve aynı anda tekleme yapılır
Çapa, bitki 25-30 cm olduğunda uygulanır Bu dönemde azotlu g�Erenin ikinci yarısı uygulanarak boğaz doldurulması yapılır
Çapa, ise çiçeklenmeden önce yapılır
3 8 Hastalıkları, Zararlıları ve M�Eadelesi
3 8 1 Hastalıkları ve M�Eadelesi
Mildiyo (Plasmopara Halsedii): Sıcak ve rutubetli havalarda gör�E�E Bitkinin yapraklarına arız olur Verim ve kaliteyi d�E�E�E Sıra �Eerinde sık bitki bulundurmamak gerekir
Gri K�E: Çiçeklenme devresinde zarar veren mantari bir hastalıktır Tablalarda gri ve siyah k�E şeklinde lekeler meydana getirir Olgunlaşmış tohumları çür�E�E K�El�E tablalar kesip yakılmalı, hasat ve harmanı ya�Eşlı mevsime bırakmamak gerekir
3 8 2 Zararlıları ve M�Eadelesi
Orabanş: Köklerin geliştiği sırada çimlenir Kökler �Eerine tutunarak beslenir Demet halinde mor çiçekleri vardır Orabanşa dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır
Kuşlar (Sı�Ercıklar, Serçeler, Kargalar): Ekilmiş tohumlar ile yeni �Ekmış filizlere zarar verirler Serçeler s�E olgunluğundaki daneleri yerler
Hasat, Harman ve Saklanması
Hasat elle (bıçak, orak vs ) veya biçerdöverle yapılır En uygun hasat zamanı; tabla �Eerindeki sarı çiçeklerin (Steril çiçekler) kuruyarak dök�Emesi, sapların alttan itibaren 2/3 kısmındaki yaprakların kurumuş olması, tabla arkasının sarı-kahverengi bir renk alması tabla ortasına yakın danelerin olgunlaşarak sertleşmesi ve tabii rengini almış olması en uygun hasat zamanını gösterir
Ayçiçeği olgunlaşıp hasat edildiğinde %15-20 arasında nem ihtiva eder
Serilerek kurutulur Daha sonra elle veya batozla daneler ayrılır Daneler kalburdan geçirilir Geçirme işleminde tabla parçalarının kalmamasına özen gösterilmeli
4 VERİM
Kuru koşullarda ayçiçeği 100-150 kg/da, sulu koşullarda ise 250-400 kg/da �E�E alınabilir Dane miktarına yakın kurutulmuş tabla, 2-3 katı kadar kuru sap ve kök elde edilir
|
|
|