![]() |
Hurafeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hurafelerhurafeler Hurafe: Dînî bilgiler ve kaideler arasına karışmış, yanlış, bâtıl inanç ![]() ![]() Nasıl mı? 1- Daha ilkokula gitmiyordum, 5 veya 6 yaşlarındaydım ama çok iyi hatırlıyorum ![]() ![]() Işık yok, karanlık, yeni terimle “Halüsinasyon” gördüm demek ki, yâni olmayan bir şeyi varmış gibi zannettim, anne diye bağırmışım, gelip beni teskin ettiler ![]() Ertesi sabah, rahmetli dayıma götürdüler ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden her evde yemek öncesi odanın içinde el yıkamak için bakır leğenler olurdu ![]() ![]() Bu şekilde benim korkumu gûyâ zail etmiş, beni tedavi etmiş oluyorlardı ![]() ![]() 2- Aradan yıllar geçti, ben delikanlı olmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sordum, “Bu nedir” diye ![]() Kardeşimin “Göbek bağı” imiş ![]() ![]() ![]() Şu anda bahsettiğim kardeşim işçi emeklisi ![]() ![]() 3- Kız kardeşim 3 yaşına gelmesine rağmen hâlâ doğru dürüst yürüyemiyordu, birkaç adım atıp düşüyordu ![]() Bir akşam evde annemler konuşurlarken onun da bir çâresi var olduğuna şâhit oldum ![]() Akrabamız ve komşumuz Nazmi Dayı çağırıldı eve ![]() ![]() Ertesi gün Cuma idi ![]() ![]() Ertesi gün operasyon aynen uygulandı ![]() ![]() ![]() 4- Kütahya’da Çamlıca adı ile anılan bir mesire yeri ve aynı adı taşıyan Okçu ve Göveççi köylerini hâvi köylerimiz var ![]() Bu çevrede Ormancı olarak görev yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() Yaptığım araştırmada: Hemen köyde bulunan bir ailenin ezelden beri “El verildiği için, Ocak olduğu için” fıtıklı olarak doğan bebekleri bu şekilde yardıkları canlı fidanın yarığının arasından geçirdiklerinde fıtığının iyi olacağına inanırlarmış ![]() Fidan hemen sıkı sıkı bağlanır, kurumazsa bebek şifa bulurmuş, O güzelim fidanların çoğu maalesef kurumuştu ![]() ![]() ![]() “Eğer, böyle bir durumda bu işi yapanı yakalarsam, ancak bir bebeğin sığabileceği bu yerden bu işi yapanı geçireceğim” diye ilan etmiştim ama onca dikkatime rağmen, tam sabah ezanı veya öncesi bu işi yaptıklarından yakalayamadım ![]() Bunun bir benzeri de yine Karaağaç köyümüzde bir “Ocak” aile tarafından, meşe fidanlarında yapıldığını biliyorum ![]() Şükür son zamanlarda yok denecek kadar azaldı bu tedavi şekli ![]() 5- Soğuk, fırtınalı bir akşam… Vakit yatsıya yakın, ortalık eni konu karanlık… Kütahya’da Menderes Bulvarı’nda yolun tam ortasında bulunan bir mezar ve başında yaşlıca bir çift… Mezarın, yolun tam ortasında olması ayrı bir menkıbe ![]() ![]() İşte o mezarın yanından geçiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Sordum: Bayan söze girdi: “Beyefendi, eşim bu gece Cuma gecesi, bu mezara mum dikip biraz sevap alalım diye tutturdu, fakat rüzgârdan dolayı bir türlü mumları yakamadı, ben de sonra gelelim diyorum, kabul etmiyor, o yüzden bana bağırıp çağırıyor” dedi ![]() Mezara mum yakılmasının Müslüman geleneğinde yeri olmadığını, daha çok Hıristiyanların âdeti olduğunu, illâ da sevap kazanmak istiyorlarsa Üç İhlâs ile Bir Fâtiha okumalarının daha çok işe yarayacağını anlatmaya çalıştım ![]() Elinde bir kutu mum ve bir kutu kibrit bulunan beyle şöyle bir diyalog yaşadık: -Siz hoca mısınız?” dedi sertçe kalpağa bakarak ![]() -Evet, dedim ![]() -Hangi câmide? -Ulu Câmi’de ![]() -Ben niye görmedim? -Gelseydiniz görürdünüz” dedim ben de aynı sert tavırla ![]() Bayan: “Sanki câmiye gidiyormuşsun gibi bir de soruyorsun” diye kocasını bir güzel haşladı, ben de o vesile ile rahatladım, camiye sık gitmemesi ile bir iddiadan kurtulmuştum ![]() Mumu ve kibriti ellerinden alıp Alâeddin Camiine bıraktım ![]() Kurşun dökmeden sarılık hastalığına yakalanan hastanın alnının pis jilet veya çakı ile çizilmesinden, türbelere ve mezarlara çaput bağlamadan, ay tutulmasında teneke çalıp tüfek patlatmaya kadar nelere şâhit olmadım, olmadık ![]() Bu hurafeler bir mânâda bir yerlerden bize intikal eden kimilerine göre kültür, kimilerine göre gelenek, kimilerine göre âdettir ![]() Mesele: Kültüre sahip çıkmaktır, ancak böylesi “Abesle İştigal” kültürleri de elden geldiğince usulü, erkânı ile ayıklayıp bunlarda ısrar edenleri uyarıp atmaktır ![]() isa kahramandan alıntıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|