Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ezan, hatayda, türkçe

Hatay'da Türkçe Ezan

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hatay'da Türkçe Ezan

1932?de Türkiye?de Arapça ezan yasağı uygulanırken, o tarihlerde sınırlarımız dahilinde bulunmayan ve Fransız mandası altında yaşayan Hatay?da (Antakya) durum nasıldı? Nüfusunun önemli bir kısmı Arap olan ve ?küçük bir Osmanlı? diyebileceğimiz Hatay?da Fransızlar ezana karışmamışlardı Hatay uzmanı Mehmet Tekin?in verdiği bilgilere göre manda döneminde ezan Arapça okunmaya devam etmiş ve Türkiye?deki yasak Hatay?da uygulanmamıştı

Fakat 1939?a yapılan halk oylamasıyla Türkiye?ye önce iltihak eden, sonra da Türkiye tarafından ilhak olunan Hatay?da ilk yapılan işlerden birisi, Arapça okunmakta olan ezanı Türkçeye çevirmek olmuştu Bu tabii halk arasında hem büyük bir hayal kırıklığına, hem de büyük bir tepkiye yol açmış, 1938?deki halk oylamasından önce Türkiye?den Şeyh Efendileri tutup Hatay?a götüren ve propaganda yaptıran Türkiye Cumhuriyeti?nin ilk işinin, Fransızların bile dokunmaya gerek görmediği ezanın Türkçeye çevrilmesi olması, Müslüman Hataylılar için en hafifinden onurlarını yaralayıcı bir girişim olmuştu Aldatılmış olduklarını düşünenler bile vardı

Protestolara aynen Türkiye?deki gibi cezalarla karşılık verildi Dayaklar, hapis cezaları, para cezaları bu yeni ilimizin sınırlarına Cumhuriyet?le beraber girmiş oldu

Böylece Hataylılar, Türkiye Cumhuriyeti?ne girip gireceklerine pişman edildiler Fransızların bile yapmadığı zulmü Türkiye?nin yapması karşısında diyecek söz bulamadılar

Prof Dr Emin Işık o günlere dair hatıralarını şöyle anlatmıştır

Alıntı:

Hatay Türkiye?ye sonradan ilhak edildiği için, laik devrimin yoğun baskısı o dönemde (yani 1939?a kadar) Hatay?da yaşanmamıştır Ama ilhaktan sonra sanki Hatay Türk değilmişçesine özel bir baskı altına alınmıştır

Babam şöyle bakardı, köyde fötr şapkalı birisi varsa ezanı bana okuturdu Köyde kimse yoksa babam kendisi o güzel sesiyle ezanı okurdu

Yani ezan Türkçe okunuyorsa bütün köylü anlardı ki köyde bir devlet adamı var Arapça okunuyorsa biz bizeyiz demekti

Bir gün müfettişler caminin penceresinin kenarında bir Amme cüzü buldular Müfettiş ?Sizin köyün imamı yasak harflerden Kur?an öğretiyor? diyerek imamımıza dava açtı

Başta muhtar olmak üzere bütün köylüler ?Vallahi hoca Kur?an okutmuyor? diye yalvardıysa da müfettişi ikna edememişlerdi Müfettiş suç delili olarak da caminin kenarında bulduğu Amme cüzünü göstermişti

1946?dan 1950?ye kadar 4 sene, her iki üç ayda bir Hoca efendi, kazaya gider, mahkeme karşısına çıkardı Şahit yokluğundan mahkeme, şahitlerin bulunması için ertelenirdi Hakimde korkusundan bir türlü davayı beraatle sonuçlandırmaz, açık tutardı 1950?de umumi bir af çıktı da dava kendiliğinden düştü

Mustafa ARMAĞAN

?Türkçe Ezan ve Menderes? kitabından alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com