Çay-türkiye'de çay |
07-01-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Çay-türkiye'de çayÇay-türkiye'de çay Dünyanın önemli çay üreticileri arasında yer alan Türkiye'de, toprak ve iklim koşullarının çay tarımına uygun olduğu tek yöre Karadeniz Bölgesi'nin doğu bölümüdür İlk kez 19 yüzyıl sonlarında Japonya'dan getirilen tohumlarla Bursa'da başlayan çay tarımı başarısız olmuştu 1918'de Batum'da yapılan çalışmalarda ise ilk başarılı sonuçlar elde edildi (Batum yöresindeki bu çalışmalar daha sonra da SSCB tarafından sürdürülmüş ve Batum ülkenin çay üretim merkezi durumuna gelmiştir) Cumhuriyet'ten sonra çay tarımını düzenleyen ilk yasa 1924'te çıkarıldı; aynı yıl Rize'de Çay Araştırma Enstitüsü kuruldu 1930'lann sonundan başlayarak çay tarımı gelişme gösterdi 1985'e kadar devlet tekelinde olan çay alımı, işlenmesi ve satımı o yıl yerli ve yabancı firmalara açıldı Çay 1940 yıllarına kadar küçük atölyelerde elle işleniyordu 1941 ve 1942 yıllarında, yerli yapım yaprak kıvırma makineleriyle üretim yapılan iki atölye kuruldu 1947'de ise ilk çay fabrikası Rize'de üretime geçti 1930'lann sonunda 150 hektar olan çay tarım alanı 1987 yılında 80 bin hektarı aşmıştı Aynı yıl 661 bin ton yaş çay yaprağından elde edilen kuru çay 138 bin tonun üzerindeydi Yaş çay üretiminde ilk sırayı alan Rize'yi Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illeri izler
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|