Bektaşi üzümü-frenk üzümü |
06-26-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Bektaşi üzümü-frenk üzümüBektaşi üzümü-frenk üzümü vrupa, Asya ve Afrika'nın hemen her yanına dağılmış olan bektaşiüzümü (Ribes uvacrispa ya da Ribes grossularia), adını büyük olasılıkla Bektaşi sarığını andıran ve üzüm salkımı gibi kümelenmiş olan meyvelerinden alır Frenküzümü ile yakın akraba olan bu bitki 12 metre boyunda dikenli bir çalıdır {bak FRENKÜZÜMÜ) Özellikle A ve C vitaminleri, mineraller ve meyve asitlerince zengin olan üzümsü meyveleri için yetiştirilir Melezleme yoluyla üretilmiş olan çeşitlerinin meyveleri yuvarlak ya da oval, koyu kırmızı, pembe, yeşil, sarımsı yeşil ya da sarı renkte, üstleri tüylü ya da tüysüz olabilir Olgunlaştığında hafif ekşimsi ve sulu olan meyveler ya çiğ olarak ya da reçel, pasta ve tatlı yapılarak yenir Ama olgunlaşmadan topların meyveler çiğ yenemeyecek kadar buruk ve acımsıdır; bu yüzden daha çok reçel, komposto ve marmelat biçiminde tüketilir ya da bazı yemeklere katılır Türkiye'de ticari üretimi yapılmayan, bahçelerde az miktardayetiştirilen bektaşiüzümü Avrupa'da çok yaygın ve sevilen bir meyvedir Özellikle serin ve nemli iklimi sevdiği için en çok İngiltere'de yetiştirilir Hatta 19 yüzyılda İngiltere'de özel yarışmalar düzenlenir, en iri taneli, sulu ve tatlı bektaşiüzümünü yetiştirenlere ödüller verilirdi Bektaşiüzümü, veymut çamında pas hastalığına yol açan mantarların arakonağı olduğundan, bazı ülkelerde, özellikle ABD'nin bazı eyaletlerinde bu bitkinin çam ağaçlarının yakınına dikilmesi yasaklarımıştır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|