06-23-2009
|
#1
|
delishhhh
|
Otizmde Beslenme
Otistik çocuklarda beslenme davranışlarının değişmesinin yanı sıra özellikle beslenmenin dengeli ve sağlıklı besinlerden oluşması çok büyük önem taşımaktadır Her yaşta olduğu gibi çocukluk döneminde de sağlıklı beslenme önemlidir
Otizm nedir?
Kişinin başka insanlarla iletişimini ve çevreye uygun tepkisini engelleyen bir beyin bozukluğudur Bazı otizmli kişiler genellikle yüksek işlevlidir, konuşma ve zekaları sağlamdır Sessiz ve ciddi dil gelişim gecikmeleri gösterirler Bir kısmının tekrarlayıcı ve basmakalıp düşünce tarzları vardır Otizmli bireylerin hepsi tamamen aynı belirti ve eksiklikleri göstermemesine karşın, sosyal, iletişim, motor ve duyusal problemler sergilerler
Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler
Katkı maddelerinden dolayı salam ve sosis azaltılmalı hatta yenmemeli
Beyaz et: Tercihen köy tavuğu ve diğer kümes hayvanları
Midye, istakoz gibi kabuklu deniz ürünleri alınmamalı
Deniz börülcesi ve deniz yosunları tüketilebilir
Yumurta: En Kaliteli protein kaynağıdır Köy yumurtası tercih edilmeli
Sebzeler ve yeşil yapraklılar: Her çeşidi yenilebilir Daha çok çiğ tüketilmeli
Koyu yeşil yapraklılar K vitamini, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir ve ayrıca omega-3 yağ asidi içerir Semiz otu sebzeler içinde en önemli omega-3 kaynağıdır
Patates kızartması kesinlikle yenmemelidir Sebze yemeklerinin içine az miktarda patates kullanılabilir
Sarımsak: Kükürtlü bileşikler içerdiği için aynı zamanda ağır metal boşaltımına da yardımcı oluyor Sarımsağı ezin ve en geç 1 saat içinde tüketin Soğan de yüksek kükürt içeriği ile en az sarımsak kadar değerli
Zeytin, daha çok yeşil zeytin tercih edilmeli
Meyveler: Elma, üzüm, çilek gibi fenol içeren meyveler fazla tüketilmemelidir Kayısı, üzüm, muz gibi şeker içeriği yüksek meyveler de sınırlı yenmelidir Az şekerli meyveler daha çok yenilebilir (tazesi tercih edilmeli) Meyve kurularının küflü olmamasına dikkat edilmelidir
Baklagiller (Nohut, fasulye, mercimek, bezelye, börülce vb) haftada 2-3 kereden fazla yenmemeli
Kabuklu kuruyemişler (ceviz, fındık, fıstık, ayçiçeği, kabak çekirdeği, badem vb) Günde 1-2 avuç (25-50 gram kadar) oldukça yararlı Çiğ ve az tuzlu olanı tercih edilmeli
|
|
|