Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çalışı, göre, haksever, ilkelere, kooperatiflerirochdalein, koyduğu, tüketim, öncülerinin

Tüketim Kooperatifleri-Rochdale'in Haksever öncüler'inin Koyduğu Ilkelere Göre çalışı

Eski 06-20-2009   #1
Şengül Şirin

Tüketim Kooperatifleri-Rochdale'in Haksever öncüler'inin Koyduğu Ilkelere Göre çalışı

Tüketim kooperatifleri

Üyeleri tüketiciler olan kooperatiflerdir
"Rochdale'in haksever öncüler'inin koyduğu ilkelere göre çalışırlar Serbest giriş, eşitlik, siyasal ve dinsel tarafsızlık, demokratik yönetim, piyasa fiyatı üzerinden peşin satış, sermayeye sınırlı faiz verilmesi, risturn ödenmesi ve üyelerin sürekli eğitimiyle ilgili ilkeler günümüzde yalnızca tüketim kooperatifçiliğinde değil, diğer alanlarda da etkinlik gösteren kooperatiflerce de benimsenen uluslararası ilkeler haline gelmiştir

Tüketim kooperatifleri, kooperatif devriminin (KOOPERATİZM) araçları olarak görülebileceği gibi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi aracı olarak ya da fiyatların istikrara kavuşturulup düzene sokulması politikasının bir öğesi olarak da görülebilir Bu kooperatiflerin etkinliklerinin bu son iki yönü, resmi makamları, hiç olmazsa bazı ülkelerde, bunlara bir ölçüde destek sağlamaya yöneltmiştir
Kooperatif, bütün tüketicilere piyasa fiyatı üzerinden mal satar ve bunu yaparken de spekülatif fiyat yükselişlerini baskı altında tutmaya çalışır Onun böylelikle elde ettiği kârlar, üyeleri arasında, bunların kooperatif mağazalarından yaptıkları alımlarla orantılı olarak bölüştürülür

Günümüzde kârları iki bölüme ayırmak yönünde bir eğilim vardır:

Nispeten küçük olan bölüm, yukarıda belirtilen kurala göre, kooperatif üyeleri arasında paylaştırmakta; büyük bölümüyse, yine ancak kooperatif üyelerinin yararlanabildikleri sosyal işlere ya da eğitim işlerine ayrılmaktadır Tüketim kooperatiflerinin başarısı, özellikle Avusturya, isviçre, Belçika ile iskandinav ülkelerinde çok büyük oldu

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com