![]() |
Tüketim Kooperatifleri-Rochdale'in Haksever öncüler'inin Koyduğu Ilkelere Göre çalışı
Tüketim kooperatifleri
Üyeleri tüketiciler olan kooperatiflerdir. "Rochdale'in haksever öncüler'inin koyduğu ilkelere göre çalışırlar. Serbest giriş, eşitlik, siyasal ve dinsel tarafsızlık, demokratik yönetim, piyasa fiyatı üzerinden peşin satış, sermayeye sınırlı faiz verilmesi, risturn ödenmesi ve üyelerin sürekli eğitimiyle ilgili ilkeler günümüzde yalnızca tüketim kooperatifçiliğinde değil, diğer alanlarda da etkinlik gösteren kooperatiflerce de benimsenen uluslararası ilkeler haline gelmiştir. Tüketim kooperatifleri, kooperatif devriminin (KOOPERATİZM) araçları olarak görülebileceği gibi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi aracı olarak ya da fiyatların istikrara kavuşturulup düzene sokulması politikasının bir öğesi olarak da görülebilir. Bu kooperatiflerin etkinliklerinin bu son iki yönü, resmi makamları, hiç olmazsa bazı ülkelerde, bunlara bir ölçüde destek sağlamaya yöneltmiştir. Kooperatif, bütün tüketicilere piyasa fiyatı üzerinden mal satar ve bunu yaparken de spekülatif fiyat yükselişlerini baskı altında tutmaya çalışır. Onun böylelikle elde ettiği kârlar, üyeleri arasında, bunların kooperatif mağazalarından yaptıkları alımlarla orantılı olarak bölüştürülür. Günümüzde kârları iki bölüme ayırmak yönünde bir eğilim vardır: Nispeten küçük olan bölüm, yukarıda belirtilen kurala göre, kooperatif üyeleri arasında paylaştırmakta; büyük bölümüyse, yine ancak kooperatif üyelerinin yararlanabildikleri sosyal işlere ya da eğitim işlerine ayrılmaktadır. Tüketim kooperatiflerinin başarısı, özellikle Avusturya, isviçre, Belçika ile iskandinav ülkelerinde çok büyük oldu. |