Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çeşitleri, kooperatifler, kuruluş, organları

Kooperatifler, Kuruluş, Organları, çeşitleri

Eski 06-20-2009   #1
Şengül Şirin

Kooperatifler, Kuruluş, Organları, çeşitleri

Kooperatif, ortaklarının ekonomik çıkarlarını, özellikle meslekleri ve ge-çimleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşılıklı yardım ve dayanışma içinde korumak ve kollamak amacıyla kurulan bir ticaret kurumudur Ortaklarının sayısı ve sermayesinin miktarı değişkendir Çünkü kooperatife kuruluşundan sonra yeni ortaklar kabul e-dilebileceği gibi, eski ortakların kooperatiften çıkmaları da olağandır Sermaye, duyulan ihtiyaca göre azaltılıp çoğaltılabilir

Kooperatiflerde asıl amaç kâr sağlayıp bunu ortaklara dağıtmak değildir Elbet onlar da kâr sağlayıp ris-turn adıyla ortaklarına dağıtır Ama esas amaç işçi, memur, çiftçi gibi iktisadî bakımdan güçsüz bireylerin, tek başına altından kalkamayacakları ortak sorunlarını, ekonomik güçlerini birleştirerek çözmektir

kuruluş, organları, çeşitleri

Bir kooperatifin kurulabilmesi için en az 7 ortağın biraraya gelmesi gereklidir Esas sözleşme hazırlanıp imzalar noterce tasdik edildikten sonra bir dilekçeyle Ticaret Bakanlığı'ndan izin alınır
Kooperatifin organları genel kurul, yönetim kurulu ve denetçilerdir Genel kurul bütün ortaklardan oluşan en yetkili kuruldur Her ortağın bir oy hakkı vardır

Kooperatif türlerini belirtmek oldukça güçtür Eskiden yapılan klasik bölümlemeye göre kooperatifler üretim, tüketim ve kredi kooperatifi olarak 3'e ayrılırdı Sonra bunu kredi, satmalına, tüketim, satış, imalât ve depo, tesisat, yapı kooperatifi olarak 7'-ye çıkaranlar oldu Ama son zamanlarda yapılan en geçerli ayırım şöyledir: üretim, tüketim, kredi ve yapı kooperatifleri
Türkiye'de kooperatifçiliğe her a-landa hız kazandırmak için 1969'da yeni bir kooperatifler yasası çıkarıldı ve bu konu Köyişleri Bakanlığının yönetimine verildi

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com