![]() |
Kooperatifler, Kuruluş, Organları, çeşitleri
Kooperatif, ortaklarının ekonomik çıkarlarını, özellikle meslekleri ve ge-çimleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşılıklı yardım ve dayanışma içinde korumak ve kollamak amacıyla kurulan bir ticaret kurumudur. Ortaklarının sayısı ve sermayesinin miktarı değişkendir. Çünkü kooperatife kuruluşundan sonra yeni ortaklar kabul e-dilebileceği gibi, eski ortakların kooperatiften çıkmaları da olağandır. Sermaye, duyulan ihtiyaca göre azaltılıp çoğaltılabilir.
Kooperatiflerde asıl amaç kâr sağlayıp bunu ortaklara dağıtmak değildir. Elbet onlar da kâr sağlayıp ris-turn adıyla ortaklarına dağıtır. Ama esas amaç işçi, memur, çiftçi gibi iktisadî bakımdan güçsüz bireylerin, tek başına altından kalkamayacakları ortak sorunlarını, ekonomik güçlerini birleştirerek çözmektir. kuruluş, organları, çeşitleri Bir kooperatifin kurulabilmesi için en az 7 ortağın biraraya gelmesi gereklidir. Esas sözleşme hazırlanıp imzalar noterce tasdik edildikten sonra bir dilekçeyle Ticaret Bakanlığı'ndan izin alınır. Kooperatifin organları genel kurul, yönetim kurulu ve denetçilerdir. Genel kurul bütün ortaklardan oluşan en yetkili kuruldur. Her ortağın bir oy hakkı vardır. Kooperatif türlerini belirtmek oldukça güçtür. Eskiden yapılan klasik bölümlemeye göre kooperatifler üretim, tüketim ve kredi kooperatifi olarak 3'e ayrılırdı. Sonra bunu kredi, satmalına, tüketim, satış, imalât ve depo, tesisat, yapı kooperatifi olarak 7'-ye çıkaranlar oldu. Ama son zamanlarda yapılan en geçerli ayırım şöyledir: üretim, tüketim, kredi ve yapı kooperatifleri. Türkiye'de kooperatifçiliğe her a-landa hız kazandırmak için 1969'da yeni bir kooperatifler yasası çıkarıldı ve bu konu Köyişleri Bakanlığının yönetimine verildi. |