Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aşamalar, buğdayın, ekmek, geçen, işlemler, olmasına, oluncaya, yapılan

Ekmek Oluncaya Kadar Geçen Aşamalar - Buğdayın Ekmek Olmasına Kadar Yapılan İşlemler

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ekmek Oluncaya Kadar Geçen Aşamalar - Buğdayın Ekmek Olmasına Kadar Yapılan İşlemler

bu konuyu Hasan Ali YÜCELİN bir şiiriyle anlatmak istiyorum;

Ekmek
Çiftçi sürer terleyı,
Sonra eker buğdayı,
Boy verir azar azar
Saplar gittikçe uzar

Başaklar olgunlaşır,
İçleri dolgunlaşır
Yazın artınca başak
Sararır her bir başak
Biçerler ekinleri
Şenlenir harman yeri
Olup bitince harman,
Ayrılır Buğday saptan

Bitmedi işler gene
Oradan değirmene
Buğdayı götürürler
Değirmen taşı döer
Ezer Un yapar bunu
Su,maya kor yoğurur
Yapar bir güzel hamur,
Sonra fırına atar,
Pişirir bize satar

Güzel kokulu ekmek,
Olmaz seni sevmemek
Sensin her yemeğe baş,
Her yemeğe arkadaş!

buğday

temel besin ürünlerinden ekmek soframıza gelinceye kadar şu aşamalardan geçer
önce tarla sürülür tohum ekilir gübrelenirtohumlar yeşerir başaklar sararıp iyice olgunlaştığında hasat zamanı gelmiş demektir sonra tarlaya biçerdöver girer buğday tohumları ayıklanır öğütülüp un yapılmak üzere fabrikalara gönderilir bu unları fırınlar satın alır hamur yapılır pişirilir ekmek olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com