![]() |
Ekmek Oluncaya Kadar Geçen Aşamalar - Buğdayın Ekmek Olmasına Kadar Yapılan İşlemler
Ekmek Oluncaya Kadar Geçen Aşamalar - Buğdayın Ekmek Olmasına Kadar Yapılan İşlemler
Ekmek Oluncaya Kadar Geçen Aşamalar - Buğdayın Ekmek Olmasına Kadar Yapılan İşlemler bu konuyu Hasan Ali YÜCELİN bir şiiriyle anlatmak istiyorum; Ekmek Çiftçi sürer terleyı, Sonra eker buğdayı, Boy verir azar azar Saplar gittikçe uzar. Başaklar olgunlaşır, İçleri dolgunlaşır. Yazın artınca başak Sararır her bir başak. Biçerler ekinleri Şenlenir harman yeri Olup bitince harman, Ayrılır Buğday saptan. Bitmedi işler gene Oradan değirmene Buğdayı götürürler Değirmen taşı döer Ezer Un yapar bunu Su,maya kor yoğurur Yapar bir güzel hamur, Sonra fırına atar, Pişirir bize satar. Güzel kokulu ekmek, Olmaz seni sevmemek Sensin her yemeğe baş, Her yemeğe arkadaş! buğday temel besin ürünlerinden ekmek soframıza gelinceye kadar şu aşamalardan geçer önce tarla sürülür. tohum ekilir gübrelenir.tohumlar yeşerir. başaklar sararıp iyice olgunlaştığında hasat zamanı gelmiş demektir. sonra tarlaya biçerdöver girer. buğday tohumları ayıklanır. öğütülüp un yapılmak üzere fabrikalara gönderilir. bu unları fırınlar satın alır. hamur yapılır pişirilir ekmek olur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.