|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| çimlenme, çimlenmeye, eden, etki, faktörler, süresi, tohumun |
Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden FaktörlerTohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Bildiğimiz tohumların ekim şartlarını paylaşırsak ,daha sonra geniş bir katalog oluşturabiliriz Sevgiyle![]() ![]() jineop: EKİM ZAMANI : Aralık-Mart GELİŞİM ZAMANI : 10-12 haftadır ÇİMLENME : İlk 2-4 gün 24-25°C sonraki 5-7 gün içerisinde 22-24°C’de, son olarak sıcaklık 18-20°C’e düşürülerek çimlenme tamamlanır ![]() EC : Düşük derece tuzluluk ister ![]() NEM : Orta derecede nemli ortamlar uygundur TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz ![]() GELİŞİM SICAKLIĞI : Aşırı güneşten koruyarak 16-20 °C’de gelişimi sürdürülür Gece sıcaklıkları 15-18ºC, gündüz 21-24ºC’dir![]() PH : 5,0-5,8 EKİM ZAMANI : Ocak-Şubat GELİŞİM ZAMANI : 9-12 hafta ÇİMLENME : İlk 3-4 gün 21-24 °C sonra 20-23 °C’de, son olarak sıcaklık 18-20 °C’e düşürülerek çimlenme tamamlanır ![]() EC : Fideler tuzluluğa karşı çok hassastır NEM : Orta derecede nemli yerler uygundur TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz GELİŞİM SICAKLIĞI : Gündüz 16-22 °C’de gece 10-14 ºC gelişimi sürdürülür 10ºC’nin altında sıcaklıklar tomurcuklanmayı önler : EKİM ZAMANI : Mart-Ağustos GELİŞİM ZAMANI : 8-9 haftadır ![]() ÇİMLENME : Tohumun 25-27 °C’de ışıklı, nemli ortamlar çimlenmesi için uygundur Çimlenme aşamasında 18 °C’den düşük sıcaklıklar çimlenme süresinin 3 hafta uzamasına neden olur![]() EC : Tuzluluk, çok düşük oranlarda olmalıdır ![]() NEM : Nemli topraklar gelişimi için uygundur Toprağın ıslak veya aşırı kuru olmamasına dikkat edilmelidir![]() ![]() TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz ![]() GELİŞİM SICAKLIĞI : Aşırı güneş altında veya gölgede bırakmak gelişimi için uygun değildir Gelişiminde gündüz 13-15 °C, gece 10-12 °C sıcaklık ister –2 °C’den düşük sıcaklıklar gelişimi durdurur Yüksek sıcaklıklar gelişimi yavaşlatır![]() PH : 5,5-6,2 TOHUMUN YAPISI VE ÇİMLENMESİ DENEYİN AMACI : Tohumun yapısını incelemek ve tohumun çimlenmesi için gerekli olan Şartları tespit etmek ![]() KULLANILAN MALZEMELER: Petri, tohum (fasulye, nohut vs ), su, pamuk, damlalık,cam kalemi, iyot çözeltisi, deney tüpleri ![]() DENEYİN YAPILIŞI, ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ: A- Tohumun Yapısı: 1- Laboratuar çalışmalarından 3-5-10 gün önce fasulye tohumlarını üç grup olarak ıslak pamuk arasında çimlendiriniz ![]() 2- Kuru bir tohumun üzerini örten tabakayı ve dış görünüşünü inceleyiniz Tohumun çukur kısmındaki iz hem tohumun ana bitkiye bağlandığı hem de besin aldığı yerdir (Şekil 4 1 ve Şekil 4 2)![]() 3- Suda bekletilmiş fasulyelerden birinin üzerindeki örtüyü çıkarınız Tohumun “çenek” adı verilen iki simetrik parçasını inceleyiniz (Şekil 4 3)![]() 4- Tohumların çimlenmesi esnasında meydana gelen yapıları oluş sırasına göre takip ederek 3-5-10 günlük çimlenmiş fasulyeleri karşılaştırarak farklarını belirtiniz (Şekil 4 4-5-6)![]() B- Tohumun Çimlenmesi: 1- Cam petrileri birden dörde kadar numaralandırınız (Şekil 4 7)![]() 2- Bir miktar pamuğun arasına fasulye tohumlarını (veya nohut tohumlarını) yerleştirip, pamuğu 1 nolu petriye yerleştiriniz (Şekil 4 8)![]() NOT: Pamuklar ıslak olmalı ve 1-2-3 nolu tüpler belirli aralıklarla sulanarak pamukların ıslak kalması sağlanmalıdır ![]() 3- 1 nolu tüp: ışıklı ve ılık yerde 2 nolu tüp: karanlık ve soğuk yerde 3 nolu tüp: karanlık ve ılık yerde 4 nolu tüp: ışıklı ve ılık yerde ancak su verilmeden çimlenmeye bırakılmalıdır ![]() 4- Tüplerdeki tohumların çimlenip, çimlenmemesi gözlenip sonuçlara varılmaya çalışılacak
|
|
|
|