|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çimlenme, çimlenmeye, eden, etki, faktörler, süresi, tohumun |
![]() |
Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden FaktörlerTohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Bildiğimiz tohumların ekim şartlarını paylaşırsak ,daha sonra geniş bir katalog oluşturabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() jineop: EKİM ZAMANI : Aralık-Mart GELİŞİM ZAMANI : 10-12 haftadır ![]() ÇİMLENME : İlk 2-4 gün 24-25°C sonraki 5-7 gün içerisinde 22-24°C’de, son olarak sıcaklık 18-20°C’e düşürülerek çimlenme tamamlanır ![]() EC : Düşük derece tuzluluk ister ![]() NEM : Orta derecede nemli ortamlar uygundur ![]() TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz ![]() GELİŞİM SICAKLIĞI : Aşırı güneşten koruyarak ![]() ![]() ![]() PH : 5,0-5,8 EKİM ZAMANI : Ocak-Şubat GELİŞİM ZAMANI : 9-12 hafta ÇİMLENME : İlk 3-4 gün 21-24 °C sonra 20-23 °C’de, son olarak sıcaklık 18-20 °C’e düşürülerek çimlenme tamamlanır ![]() EC : Fideler tuzluluğa karşı çok hassastır ![]() NEM : Orta derecede nemli yerler uygundur ![]() TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz ![]() GELİŞİM SICAKLIĞI : Gündüz 16-22 °C’de gece 10-14 ºC gelişimi sürdürülür ![]() ![]() : EKİM ZAMANI : Mart-Ağustos GELİŞİM ZAMANI : 8-9 haftadır ![]() ÇİMLENME : Tohumun 25-27 °C’de ışıklı, nemli ortamlar çimlenmesi için uygundur ![]() ![]() EC : Tuzluluk, çok düşük oranlarda olmalıdır ![]() NEM : Nemli topraklar gelişimi için uygundur ![]() ![]() ![]() TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz ![]() GELİŞİM SICAKLIĞI : Aşırı güneş altında veya gölgede bırakmak gelişimi için uygun değildir ![]() ![]() ![]() ![]() PH : 5,5-6,2 TOHUMUN YAPISI VE ÇİMLENMESİ DENEYİN AMACI : Tohumun yapısını incelemek ve tohumun çimlenmesi için gerekli olan Şartları tespit etmek ![]() KULLANILAN MALZEMELER: Petri, tohum (fasulye, nohut vs ![]() cam kalemi, iyot çözeltisi, deney tüpleri ![]() DENEYİN YAPILIŞI, ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ: A- Tohumun Yapısı: 1- Laboratuar çalışmalarından 3-5-10 gün önce fasulye tohumlarını üç grup olarak ıslak pamuk arasında çimlendiriniz ![]() 2- Kuru bir tohumun üzerini örten tabakayı ve dış görünüşünü inceleyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Suda bekletilmiş fasulyelerden birinin üzerindeki örtüyü çıkarınız ![]() ![]() ![]() 4- Tohumların çimlenmesi esnasında meydana gelen yapıları oluş sırasına göre takip ederek 3-5-10 günlük çimlenmiş fasulyeleri karşılaştırarak farklarını belirtiniz (Şekil 4 ![]() ![]() B- Tohumun Çimlenmesi: 1- Cam petrileri birden dörde kadar numaralandırınız (Şekil 4 ![]() ![]() 2- Bir miktar pamuğun arasına fasulye tohumlarını (veya nohut tohumlarını) yerleştirip, pamuğu 1 nolu petriye yerleştiriniz (Şekil 4 ![]() ![]() NOT: Pamuklar ıslak olmalı ve 1-2-3 nolu tüpler belirli aralıklarla sulanarak pamukların ıslak kalması sağlanmalıdır ![]() 3- 1 nolu tüp: ışıklı ve ılık yerde 2 nolu tüp: karanlık ve soğuk yerde 3 nolu tüp: karanlık ve ılık yerde 4 nolu tüp: ışıklı ve ılık yerde ancak su verilmeden çimlenmeye bırakılmalıdır ![]() 4- Tüplerdeki tohumların çimlenip, çimlenmemesi gözlenip sonuçlara varılmaya çalışılacak ![]() |
![]() |
![]() |
|