ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Genel Bilgiler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=645)
-   -   Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=808206)

Prof. Dr. Sinsi 09-11-2012 07:43 AM

Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler
 
Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler
Tohumun Çimlenme Süresi - Çimlenmeye Etki Eden Faktörler

Bildiğimiz tohumların ekim şartlarını paylaşırsak ,daha sonra geniş bir katalog oluşturabiliriz.Sevgiyle...
jineop:
EKİM ZAMANI : Aralık-Mart

GELİŞİM ZAMANI :
10-12 haftadır.

ÇİMLENME : İlk 2-4 gün 24-25°C sonraki 5-7 gün içerisinde 22-24°C’de, son olarak sıcaklık 18-20°C’e düşürülerek çimlenme tamamlanır.

EC : Düşük derece tuzluluk ister.

NEM : Orta derecede nemli ortamlar uygundur.

TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz.

GELİŞİM SICAKLIĞI : Aşırı güneşten koruyarak. 16-20 °C’de gelişimi sürdürülür. Gece sıcaklıkları 15-18ºC, gündüz 21-24ºC’dir.

PH : 5,0-5,8

EKİM ZAMANI : Ocak-Şubat
GELİŞİM ZAMANI :
9-12 hafta
ÇİMLENME : İlk 3-4 gün 21-24 °C sonra 20-23 °C’de, son olarak sıcaklık 18-20 °C’e düşürülerek çimlenme tamamlanır.

EC : Fideler tuzluluğa karşı çok hassastır.
NEM : Orta derecede nemli yerler uygundur.
TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz.
GELİŞİM SICAKLIĞI : Gündüz 16-22 °C’de gece 10-14 ºC gelişimi sürdürülür.10ºC’nin altında sıcaklıklar tomurcuklanmayı önler.

:
EKİM ZAMANI : Mart-Ağustos

GELİŞİM ZAMANI :
8-9 haftadır.

ÇİMLENME : Tohumun 25-27 °C’de ışıklı, nemli ortamlar çimlenmesi için uygundur. Çimlenme aşamasında 18 °C’den düşük sıcaklıklar çimlenme süresinin 3 hafta uzamasına neden olur.

EC : Tuzluluk, çok düşük oranlarda olmalıdır.

NEM : Nemli topraklar gelişimi için uygundur. Toprağın ıslak veya aşırı kuru olmamasına dikkat edilmelidir..

TOHUM KAPAĞI : Tohum kapağı oluşturulmaz.

GELİŞİM SICAKLIĞI : Aşırı güneş altında veya gölgede bırakmak gelişimi için uygun değildir. Gelişiminde gündüz 13-15 °C, gece 10-12 °C sıcaklık ister. –2 °C’den düşük sıcaklıklar gelişimi durdurur. Yüksek sıcaklıklar gelişimi yavaşlatır.

PH : 5,5-6,2

TOHUMUN YAPISI VE ÇİMLENMESİ

DENEYİN AMACI : Tohumun yapısını incelemek ve tohumun çimlenmesi için gerekli
olan Şartları tespit etmek.
KULLANILAN MALZEMELER: Petri, tohum (fasulye, nohut vs.), su, pamuk, damlalık,
cam kalemi, iyot çözeltisi, deney tüpleri.
DENEYİN YAPILIŞI, ANALİZİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ:
A- Tohumun Yapısı:
1- Laboratuar çalışmalarından 3-5-10 gün önce fasulye tohumlarını üç grup olarak ıslak pamuk arasında çimlendiriniz.
2- Kuru bir tohumun üzerini örten tabakayı ve dış görünüşünü inceleyiniz. Tohumun çukur kısmındaki iz hem tohumun ana bitkiye bağlandığı hem de besin aldığı yerdir (Şekil 4.1 ve Şekil 4.2).
3- Suda bekletilmiş fasulyelerden birinin üzerindeki örtüyü çıkarınız. Tohumun “çenek” adı verilen iki simetrik parçasını inceleyiniz (Şekil 4.3).
4- Tohumların çimlenmesi esnasında meydana gelen yapıları oluş sırasına göre takip ederek 3-5-10 günlük çimlenmiş fasulyeleri karşılaştırarak farklarını belirtiniz (Şekil 4.4-5-6).
B- Tohumun Çimlenmesi:
1- Cam petrileri birden dörde kadar numaralandırınız (Şekil 4.7).
2- Bir miktar pamuğun arasına fasulye tohumlarını (veya nohut tohumlarını) yerleştirip, pamuğu 1 nolu petriye yerleştiriniz (Şekil 4.8).
NOT: Pamuklar ıslak olmalı ve 1-2-3 nolu tüpler belirli aralıklarla sulanarak pamukların ıslak kalması sağlanmalıdır.
3- 1 nolu tüp: ışıklı ve ılık yerde
2 nolu tüp: karanlık ve soğuk yerde
3 nolu tüp: karanlık ve ılık yerde
4 nolu tüp: ışıklı ve ılık yerde ancak su verilmeden çimlenmeye bırakılmalıdır.
4- Tüplerdeki tohumların çimlenip, çimlenmemesi gözlenip sonuçlara varılmaya çalışılacak.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.