![]() |
Türküler Ve Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Türküler Ve HikayeleriArda Boyları Arda boylarında kırmızı erik Halime'nin ardında on yedi belik Ah anneciğim ah anneciğim yaktın ya beni Bu genç yaşta denizlere attın ya beni Alıverin feracemi anneciğim diksin O gıymatlı İsmail’ e kendisi gitsin Ah anneciğim ah anneciğim yaktın ya beni Bu genç yaşta denizlere attın ya beni Uy uyan Recebim senin olayım Ardalar aldı ya nerde bulayım Arda boylarına ben kendim gittim Dalgalar vurdukça can teslim ettim Ah anneciğim ah anneciğim yaktın ya beni Şu genç yaşta denizlere attın ya ben Tekirdağ'ın Kayı köyünden genç bir kız ve bu kızın bir sevgilisi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Çanakkale İçinde Çanakkale İçinde Aynalı Çarsı, Ana Ben Gidiyom Düşmana Karsı ![]() Of Gençliğim Eyvah ![]() Çanakkale İçinde Bir Uzun Selvi, Kimimiz Nişanlı Kimimiz Evli ![]() Of Gençliğim Eyvah ![]() Çanakkale Üstünü Duman Bürüdü, On Üçüncü Fırka Yürüdü ![]() Of Gençliğim Eyvah ![]() Çanakkale İçinde Bir Dolu Testi, Analar Babalar Mektubu Kesti ![]() Of Gençliğim Eyvah ![]() Anadolu halkının kahramanlığını destanlaştırdığı savaşlardan biri de Çanakkale cephelerinde olur ![]() ![]() Birinci Dünya Savaşı İtilaf Devletleri dediğimiz İngiltere, Fransa ve Rusya ile, İttifak Devletleri dediğimiz Almanya, Avusturya ve İtalya´nın birbirleriyle savaşmasıyla başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzbinlerce şehit verdiğimiz bu savaşın bütün Anadolu´da heyecan uyandırması, bu savaşa doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden hasılı yurdun dört bucağından gönüllü asker gitmesindendir ![]() *** Urfalıyım Ezelden Urfalıyam ezelden Gönül geçmez güzelden Göynümün gözü çıksın Sevmez idim ezelden Ağam olasın Ömer Paşam olasın Ömer Yetim kalasan Ömer Benim olasan Ömer Urfa bir dağ içinde Gülü bardağ içinde Urfayı hak saklasın Bir yarim var içinde Urfa bir yana düşer Zülüf gerdana düşer Bu nasıl baş bağlamak Her gün bir yana düşer Dağdan akıyor seller Sallanır sırma teller Yüreğin taştanmıdır Bana acıyor eller Yöre Ekibi Urfa Ömer çok yakışıklı, yiğit, iyi ata binen, kılıcının sahibi, çok iyi çöğür çalan ve hoyrat okuyan, halay çeken bir gençtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer'i anlatan türküler yakılmıştır *** Hekimoğlu Türküsü Hekimoğlu derler benim de aslıma Aynalı martin yaptırdım narinim kendi nefsime Konaklar yaptırdım döşetemedim ![]() Ünye de Fatsa bir oldu narinim baş edemedim Konaklar yaptırdım mermer direkli Hekimoğlu sorarsan narinim demir yürekli Bahçe armut dibinde kaymak yedin mi Hekimoğlu'nu görünce narinim budur dedin mi Çiftlice Muhtarı puş+tur pezevenk Hekimoğlu geliyor narinim uçkur çözerek Hekimoğlu derler bir ufak uşak Bir omzundan bir omzuna narinim yüz arma fişek Ordu dolaylarında yaşayan Hekimoğlu, yoksul bir ailenin çocuğudur ![]() ![]() ![]() Yörede egemenlik kurmuş bir Gürcü Beyi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Bey, iki gencin ilişkisinin bu noktaya vardığını duyar duymaz Hekimoğlu'na düşman olur ve ona savaş açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu'nun dağa çıkış nedenini ve biçimini bilen, duyan yöre köylüleri kendisine kucak açarlar ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu, artık Gürcü Beyinin korkulu düşü olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu, kaçmaya kaçıyor ama, Beyin, iki amca oğlunu öldürttüğünü haber alıyor ve doğru Çiftlice köyüne iniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olayın sonucuna ilişkin iki söylenti var halk arasında : 1-Hekimoğlu, çatışma sırasında ![]() ![]() 2 -Atına atlıyor, elini karın bölgesinden aldığı yaralara basarak Ordu'ya kadar geliyor ve burada ölüyor ![]() Hekimoğlu denince, hemen akla gelen bir özelliği de <<aynalı martini>> dir ![]() ![]() ![]() *** Çarşambayı Sel Aldı Çarşamba'yı sel aldı Bir yar sevdim el aldı Keşke sevmez olaydım Elim koynunda kaldı Oy ne imiş ne imiş Kaderim böyle imiş Gizli sevda çekmesi Ateşten gömlek imiş Çarşamba yollarında Kelepçe kollarımda Allah canımı alsın O yarin kollarında Oy ne imiş ne imiş Kaderim böyle imiş Gizli sevda çekmesi Ateşten gömlek imiş Çarşamba yazıları Körpedir kuzuları Allah alnıma yazmış Bu kara yazıları Oy ne imiş ne imiş Kaderim böyle imiş Gizli sevda çekmesi Ateşten gömlek imiş Nejat Buhara Çarşamba Ahmet, Abdal Deresi'nin kıyısındaki yoksul köylülerden birinin oğluydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Bebek Ağıtı Elmalı’dan çıktım yayan, Dayan ey dizlerim dayan, Emmim atlı dayım yayan, Nenni, nenni, bebek oy ![]() Bebek beni del eyledi, Bir kötüye kul eyledi, Yaktı yıktı kül eyledi, Nenni, nenni, bebek oy ![]() Havada kuzgunlar dolaşır, Kargalar öleş bölüşür, Kara haberler erişir , Nenni, nenni, bebek oy ![]() Ala kilime sardığım, Yüksek mayaya koyduğum, Yedi yılda bir bulduğum, Nenni, nenni, bebek oy ![]() Tabancamın ipek bağı, Baban bir aşiret beyi, Kanlım oldun Çiçek dağı, Nenni, nenni, bebek oy ![]() Gelin başı bağlamadım, Top zülüfün yağlamadım, Obamdan utandım ağlamadım, Nenni, nenni, bebek oy ![]() ![]() ![]() Bebek Ağıtının Hikayesi (Avşar Ağıtı Orta Anadolu) Olay yaklaşık 350-400 yıl önce, Orta Anadolu’nun yüksek ve dağlık bölgesinde yaşayan Avşar aşiretlerinden birine aittir ![]() Günlerden birgün bir asiret beyinin oğlu ile başka bir aşiret beyinin kızı evlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Bitliste Beş Minare Bitliste beş minare Beri gel oğlan beri gel Yüreğim dolu yare Beri gel oğlan beri gel İsterem yanan gelem Beri gel oğlan beri gel Cebimde yok beş para Beri gel oğlan beri gel Tüfengim dolu saçma Beri gel oğlan beri gel Güzelim benden kaçma Beri gel oğlan beri gel Doksandokuz yaram var Beri gel oğlan beri gel Bir yarada sen açma Beri gel oğlan beri gel Bitlis biirinci dünya savaşından önce nufüsu 30000´dir lakin savaş çıkınca halk göç eder ve nufüs 3000´e düşer ![]() kurtuluş savaşında baba ile oğlucepheye gider savaş biter ve baba ile oğul şehre dönerler bir tepede baba heyacandan mıdır yoksa yorgunluktan mıdır bilinmez o tepeden memleketi bitlise bakamaz ve oğluna sorar oğul bitliste ne kaldı ![]() ![]() Oğul "baba bitliste beş minare kaldı" baba; başlar türküye bitliste beş minare beri gel oğlan beri gel ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Türküler Ve Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#2 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Cevap : Türküler Ve HikayeleriPENCEREMİN ALTINDA ZERDALİ DALI MISIN Penceremin altında da a beyim Zerdali dalı mısın? Düşkün düşkün duruyonda a beyim Benden sevdalımısın? Hep kara leylide bakışır aman Kaşları gözlere yakışır aman ![]() Penceremin altında da a beyim Kitap açmış okuyor ![]() Perçemine yağ sürmüşte a beyim Yel estikce kokuyor ![]() Hep kara leylide bakışır aman Kaşları gözlere yakışır aman ![]() Pencereden bakıyor da a beyim Şeker olmuş akıyor ![]() Bu sevda nasıl sevda a beyim Beni candan yakıyor ![]() Hep kara leylide bakışır aman Kaşları gözlere yakışır aman ![]() toprağa bağlı bir aile vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Gülbahar her gün testisini alır çeşmeye gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni sevdiğini söylüyorlar köyde doğrumu bu? Gülbahar bu sefer daha da heyecanlandı, bir şey diyemeden kaçamak bir bakışla Murat'ın yüzüne baktı, hızla oradan uzaklaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Hastane önünüde incir ağacı Hastane önünüde incir ağacı Doktor bulamadı bana ilacı Baştabib geliyo zehirden acı Garip kaldım yüreğime dert oldu Ellerin vatanı bana yurt oldu Mezarımı kazın bayıra düze Benden selam söyleyin sevdiğim gıza Başına koysun, karalar bağlasın Gurbet elde kaldım diye ağlasın Komşu kızı ile beşik kertmesi olan bir genç asker'de vereme yakalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz nefsime uydum Sebep oldu şeytan bir cana kıydım Katil defterine adını koydum Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Sen üzülme anam benim dertlerim çoktur Çektiğim çilenin hesabı yoktur Yiğitlik yolunda üstüme yoktur Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Çok zamandır çektim kahrı zindanı Bize de mesken oldu Sinop'un hanı Firar etmeyilen buldum amanı Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Sinop kalesinden uçtum denize Tam üç gün üç gece göründü Rize Karşı ki dağlardan gel oldu bize Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Bir yanımı sardı müfreze kolu Bir yanımı sardı Varilcioğlu Beşyüz atlıylan kestiler yolu Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz Rize Yöresi Rize yöresi Rize'nin şimdiki adı Portakallık olan Haldoz mahallesindeki bir düğünde kardeşinin bıçakla karnından yaralanması üzerine, kendisine haber verilen Sandıkçı Şükrü olay yerine giderek kardeşini kanlar içinde buluyor ve kardeşini yaralayan Abdi Ağa'nın uşağını (bir anlatıma göre de Abdi Ağayı) orada vuruyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak : Anonim Yıl 1341 *** Kırmızı Gül Demet Demet Kırmızı Gül Demet Demet Sevda Değil Bir Alamet (Balam Nenni Yavrum Nenni) Gitti Gelmez O Muhannet Şol Revanda Balam Kaldı (Yavrum Galdı Balam Nenni) Kırmızı Gül Her Dem Olmaz Yaralara Merhem Olmaz(Balam Nenni Yavrum Nenni) Ol Tabipten Derman Gelmez Şol Revanda Balam Kaldı (Yavrum Galdı Balam Nenni) Kırmızı Gülün Hezeli Ağaçlar Bekler Gazeli (Balam Nenni Yavrum Nenni) Karayağızın Güzeli Şol Revanda Balam Kaldı (Yavrum Galdı Balam Nenni Ali diye bir oglan varmis zamaninda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kizim ben gidip tren istasyonunda bekleyeyim oglumu sende hazirliklari tamamla evde" deyip tren istasyonun yolunu sabahin köründe tutmus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eve geldiginde gelinin odasinda sesler geldigini duyup kapiya yanastiginda içerde bir erkek oldugunu anlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Yörük Ali Kahvenin önü şimşir Kahveci kahve pişir Yörük de Ali geliyor Aklını başına devşir Kale yaptım hanoldu Yörük Ali Avrupa'ya şan oldu Aydın dağını oydular İçine çete koydular Yörük de Ali'nin ismini Hazret-i Ali koydular Ördek gitti kız geldi Yörük Ali'ye gavur İzmir az geldi Tencerem dolu ayran Gezerim seyran seyran Yörük Ali'nin arkadaşı Ödemişli Kör Bayram Bayram aman değil mi Ali Efe'm seyran değil mi Ödemiş'i bastılar Çalıya da martin astılar Yörük Ali'nin kurbanına Bin Yunanlı kestiler Ördek gitti kız geldi Yörük Ali'ye gavur İzmir az geldi Dağları da oydular İçine çete koydular Yörük de Ali'nin adını Hazret-i Ali koydular Değil aman değil mi Yörük Ali'm aslan değil mi Yörük Ali'm aslan değil mi Malgaç çayında durdum Otuz düşman ben vurdum İki çete ile ben Aydın'ı Yunan 'dan aldım Bu dağların efesi Yörük Ali'm, Aydın'dan gelir sesi hikayesi: Yörük Ali Bu türkünün daha bir çok kıtaları, Ege havalisinde söylenmekte ise de, muhite göre değişmeler olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar Aşrı aşrı memlekete kız vermesinler Annesinin bir tanesini hor görmesinler Uçan da kuşlara malum olsun ben annemi özledim Hem annemi hem babamı hem köyümü özledim Babamın bir atı olsa binse de gelse Annemin yelkeni olsa uçsa da gelse Kardeşlerim yolları bilse de gelse Uçan da kuşlara malum olsun ben annemi özledim Hem annemi hem babamı hem köyümü özledim Bu öykü Malkara köylerinden alınmış olup belli bir kişinin dilinden yazıya geçirilmiş değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeynep'in gelin gittiği köy ile kendi köyü arası üç gün üç gece çeker ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa kocası, Zeynep'in bu özlemine pek aldırış etmez ![]() ![]() ![]() Gün geçtikçe hastalığı artan Zeynep'in düzelmesi için, köyden gelip gidenler de anasının babasının çağrılmasını salık verirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeynep hasretini giderir, giderir ama artık çok geç kalınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Türküler Ve Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#3 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Cevap : Türküler Ve HikayeleriEzo Gelin Ezo gelin, benim olsan seni vermem feleğe Güzel yosmam başın için salma beni dileğe Anası huridir de kendi benzer de meleğe Nenneyle de ah bahtı karam nenneyle Çık Suriye dağlarına bizim ele eleyle Gel bahtı karam gel sıladan ayrı yazılım gel Ezo gelin çık Suriye dağlarının başına Güneş vursun da kemerinin kaşına kaşına Bizi kınayanın bu ayrılık gelsin başına başına Nenneyle de ah bahtı karam nenneyle Çık Suriye dağlarına bizim ele eleyle Gel bahtı karam gel sıladan ayrı yazılım gel \"Gaziantep\" dendi mi, ne düşer aklınıza? Yiğitlik mi, Antep fıstığı mı, baklava mı? Asıl adı \"Zöhre\" olan Ezo Gelin, 1909'da Oğuzeli ilçesinin Uruş köyünde doğdu ![]() ![]() ![]() Ezo, erken gençliğinden itibaren, güzelliğiyle dikkatleri üstünde topluyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatanlar, Ezo'nun güzelliğini nereye koyacaklarını bilemiyorlar ![]() -Öylesine güzelmiş ki Ezo; görenler, iki yanağına birer elma oturtulmuş sanırlarmış ![]() -Öyle güzelmiş ki Ezo, bakanlar bakmaya doyamazlarmış ![]() -Öyle güzelmiş ki, bir yaz günü kapısını çalıp bir kap ayran isteyen gurbetçi bir çerçi, Ezo'nun güzelliği karşısında şaşalayıp, Ezo'nun uzattığı ayran tasını yere düşürüp kırmış ![]() -Öyle güzelmiş ki Ezo; gülümseyerek bakmasıyla, düşmanları barıştırırmış, -Öylesine güzelmiş ki Ezo; olursa o kadar olurmuş ![]() ![]() ![]() Ezo'nun güzelliği söyleyen dillere söylence (efsane) olurken, Barak ovasında bir genç adamın adı dillerde dolaşır olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gün o idi ki; Uruş köyünde Hacı Mamuş'un düğünü vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hanefi, ala ala \"Düşünelim\"cevabı aldı ![]() Araya acımasız zaman girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şitto'nun doğru dürüst evi bile yoktu ama, yüreğinde Ezo geziniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzün ortanca ayında iki düğün birden kuruldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şitto ile Ezo, sizlere layık bir mutlu yaşamı sürdürüyordu ![]() ![]() ![]() Daha doğrusu aralarına arabozucular girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir harman sonu evlenmişlerdi; ikinci harman sonuna dek birlikte yaşayamadı Şitto ile Ezo, Şitto öykülerini bir cümlede özetler ![]() ![]() ![]() ![]() Şitto,Ezo'yu boşayınca \"Değişik\" töresince halası,Hazik de geri döndü ![]() ![]() Efsanesel güzel Ezo, Şitto Hanefi (Açıkgöz) den ayrıldıktan sonra altı yıl dul kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() Genç-yaşlı, zengin-fakir, nice talibi çıktı Ezo'nun ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda, ailesinin de ısrarı üzerine, kendisine genç kızlığından beri talip olan Teyz'oğlu Memeyle evlenmeye yanaştı ![]() ![]() Ezo 1936 yılının güzünde, Uruş'tan Kozbaş'a gelin gitti ![]() ![]() Ezo'yla Meme'yin iki kızları oldu ![]() ![]() ![]() Ezo'nun, ikinci kocasıyla geçimi yerindeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ezo bir de \"Göreceksiniz, gurbetlik beni öldürecek\" der ve öldüğünde, hiç olmazsa Türkiye'yi; Uruş köyünü görecek bir yere gömülmesini dilerdi ![]() Dediği de oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Ezo Gelin, güz yağmurlarının düştüğü bir cuma, yatsı vakti son soluğunu soludu ![]() Eşi ve yakınları, vasiyetini dikkate alarak, onu; arasıra tepesine çıkıp yaşlı gözlerle Türkiye'yi seyrettiği Bozhöyük'ün en yüksek noktasına gömdüler ![]() Mezarı oradadır şimdi ![]() ![]() ![]() ![]() MAMOŞ TÜRKÜSÜ Pencere'den bir taş geldi, Ben sandım ki Mamoş geldi ![]() Uyan Mamoş, uyan uyan, Başımıza ne iş geldi ![]() Eyvah Mamoş, eyvah eyvah Tabip getir yarama bak ![]() Penceresi yeşil yaprak, Mamoş giyer kara kapak ![]() Kör olasın Bekir hoca, Yatağımız kara toprak ![]() Eyvah Mamoş, eyvah eyvah Tabip getir yarama bak ![]() Pencere'nin önü çardak, Rakı içtik bardak bardak ![]() Körolasın Bekir hoca Koymadın ki murat alak ![]() Eyvah Mamoş, eyvah eyvah Tabip getir yarama bak ![]() Evlerinin ardı kavak, Yağmur yağar ufak ufak ![]() Kör olasın Bekir hoca, Ağzımdaki kurşuna bak ![]() Di kalk Mamoş di kalk, di kalk Başımıza yığıldı halk ![]() Dışkapıyı araladın, Ah bahtımı karaladın ![]() Kör olasın Bekir hoca, Mamoş'uda yaraladın ![]() Di kalk Mamoş di kalk, di kalk Başımıza yığıldı halk ![]() Mamoş paltonu tutayımmı? Hayrın için satayımmı? Mezarında boş yer varmı? Ben'de gidip yatayımmı? Eyvah Mamoş, eyvah Mamoş Tabib getir imdada koş ![]() Malatyalı Kalender Elazığ'ın koca Mustafa Paşa mahallesinde oturan Bekir hoca'nın genç ve güzel bir karısı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün karısına Harput'a gideceğini ve akşam dönmeyeceğini söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sonunda Bekir hoca beraat eder ![]() *** Sarı Gelin Erzurum çarşı pazar leylim aman aman Leylim aman aman leylim aman aman sarı gelin İçinde bir kız gezer ay nenen ölsün sarı gelin aman Sarı gelin aman sarı gelin aman suna yarim Erzurum'da bir kuş var leylim aman aman Leylim aman aman leylim aman aman sarı gelin Kanadında gümüş var ay nenen ölsün sarı gelin aman Sarı gelin aman sarı gelin aman suna yarim Elinde divit kalem leylim aman aman Leylim aman aman leylim aman aman sarı gelin Katlime ferman yazar ay nenen ölsün sarı gelin aman Sarı gelin aman sarı gelin aman suna yarim Palandöken güzel dağ leylim aman aman Leylim aman aman leylim aman aman sarı gelin Altı mor sümbüllü bağ ay nenen ölsün sarı gelin aman Sarı gelin aman sarı gelin aman suna yarim Vermem seni ellere leylim aman aman Leylim aman aman leylim aman aman sarı gelin Niceki bu halimse ay nenen ölsün sarı gelin aman Sarı gelin aman sarı gelin aman suna yarim Sarı Gelin, eski çağlardan beri Çoruh ırmağı boyunda yaşayan Hristiyan Kıpçak beyinin kızıdır ![]() Ve saçları sarıdır ![]() Zaten türkü adını da bey kızının sarışın olmasından alır ![]() Erzurum'lu bir delikanlı sarısın kıpcak beyinin kızına aşık olur ve Erzurumlu delıkanlı ile sarışın kıpcak kızının arasında büyük bir aşk başlar ![]() Bu aşk Erzurum ve yöresinde yaşanmaktadır ![]() Sarisin Kipcak kizina asik olan delikanlinin ailesi kiz ile evlenmesine karsi cikar Delkanli ise kiza deli gibi asik olur ve askini siirle mirildanarak soyler ![]() ![]() Zaten bey de kizini vermez bu delikankiya… ![]() Delikanli sarisin guzel kizi kacirmaga karar verir ve nihayet kacirir ![]() ![]() *** Gelevera Deresi Koyverdun gittun beni Allah'undan bulasun Kimse almasun seni yine bana kalasun Sevduğum senun aşkın ciğerlerumi dağlar Hiç mi duşunmedun sen sevduğun boyle ağlar Gelevera deresi iki dağun arasi Yuzunden silinmesun piçağumun yarasi Sevduğum senun aşkın ciğerlerumi dağlar Hiç mi duşunmedun sen sevduğun boyle ağlar Birbirbirini çok seven iki kişi varmış, kız çok güzelmiş (köyün en güzeli,herkes talip kıza) ama evlenmeleri için başlık parası gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan yıllar geçiyor kız yaşlanıyor ama hala kimseyle evlenmiyor birgün çocuk Almaya'dan geliyor ve yıllar sonra evleniyorlar
![]() |
|