Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ders, güvenlik, hukuku, kısa, notları, sosyal, özet

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ders Özet Ve Kısa Notları

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ders Özet Ve Kısa Notları

İş ve sosyal güvenlik hukuku ders özet ve kısa notları
İş ve sosyal güvenlik hukuku ders özet ve kısa notları

10 -Ünite
 Sendikaların sınai ve iktisadi teşebbüslere yapacağı yatırım miktarı nedir? %40
 Dayanışma aidatının miktarı ne kadardır? Üyelik aidatının 2/3
 Sendikaların denetimi nasıl gerçekleşir? 1-İç denetim 2-Dış denetim
 Sendikaların iç denetim yetkisi kime aittir? Genel Kurula
 Tüzük ve Belgelerin kanuna aykırı olması veya eksik olması: İş mahkemesi 3 işgünü içinde faaliyetlerin durdurulmasına karar verir Mahkeme 60 gün süre verir
 Dış kaynaklardan izinsiz yardım ve bağış alınması halinde; iş mahkemesi 3 aydan 6 aya kadar durdurur ve alınan yardımı hazineye aktarır
 Yasaklanmış kişilere görev verilmesi halinde; 6 aydan 1 yıla kadar durdurulur

11-Ünite
 Toplu iş sözleşmesi yürürlülük süresi; 1-3 yıldır
 Yetki belgesi alan işçi sendikası çağrı yapmazsa kaç günde yetki belgesi iptal olur; 15 gün
 Bakanlar kurulu teşmil kararı vermeden önce kimin görüşünü alır; Yüksek Hakem Kurulu
 Toplu iş sözleşmelerinin hangi hükümleri teşmil edilir; Normatif hükümler
 İşletme toplu iş sözleşmeleri için yetki itirazı; İşletme merkezindeki iş mahkemelerine
 Yetki itirazı Kime edilir; İş mahkemelerine
 Toplu iş sözleşmesi hakkını tanıyan hukuki yasa; 1982 Anayasası
 Toplu görüşme süresi; 60 gün
 Toplu İş sözleşme Türleri
1- İşyeri toplu iş sözleşmesi: Aynı iş kolunda bir iş yerini kapsayan
2- Grup toplu iş sözleşmesi: Aynı iş kolunda birden çok işyerini kapsayan
3- İşletme toplu iş sözleşmesi: Gerçek kişi ya da tüzel kişinin aynı iş kolunda birden çok iş yerine sahip olması
12-ünite
 Eda Davası: Taraflardan birinin toplu iş sözleşmesinden doğan hakkını karşı tarafın ihlal etmesi nedeniyle toplu hak uyuşmazlığı ortaya çıkarsa bunun için açılacak davaya denir Örnek; yakacak yardımın verilmemesi, ihbar süresinin kısa tutulması
 Yorum Davası: Mahkeme 2 ay için de karar verir Temyize gidilirse Yargıtay 2 ay içinde uyuşmazlığı kesin olarak çözümler
 Arabulucunun görev süresi; 15 gündür
 Yüksek hakem kurulu başvuru tarihinden itibaren kaç iş gününü içinde toplanır; 6 gün
 Bakanlar kurulu grev ve lokavtı ne kadar süre erteleyebilir; 60 gün
 Geçici grev ve lokavt yasağı uygulanması halinde yasağın uygulanmasından kaç ay geçmesi durumunda kanuni hakeme başvurulur; 6 ay 6 işgünü
 Grev ve lokavtın yasaklandığı hallerde uyuşmazlığın çözümü için kime başvurulur; Yüksek Hakem kuruluna
13-Ünite
 İşyerinde en fazla kaç grev sözcüsü olur; 6
 Grev oylaması için işyerinde çalışan işçilerin en az kaçı lazım; ¼
 Grev ve lokavt kararı kararın karşı tarafa tebliğinden itibaren kaç gün içinde uygulanmalıdır? 60 gün
 İşveren grev süresince kaç gün süreyle greve katılan işçileri kendisi tarafından sağlanan konuttan çıkaramaz? 90 gün
 Bölge müdürlüğü, grev ve lokavt süresince iş yerinde çalışması gereken işçilerin isim tespitini kaç iş gününde bildirmek zorundadır? 3 iş gününde
 Grev ve lokavt kararları karar tarihinden başlayarak kaç gün içinde karşı tarafa tebliğ edinmek üzere görev makamına verir? 6iş günü
 Grev oylamasına karşı yapılacak itirazlar; 3 gün-İş mahkemesine
14-Ünite
 Sosyal güvenlik Yönetim Kurulu en az kaç üye ile toplanır? 6
 Sosyal güvenlik kurumu genel kurulu kaç yılda bir toplanır? 3
 Sosyal güvenlik yüksek danışma kurulu en geç hangi ayın sonuna kadar toplanmak zorundadır? Mart Yılda 1 kez
 Hastalık ve analık sigortaları açısından sigortalılık niteliği hangi tarihte biter? İş sözleşmesinin sona erdiği tarihi takip eden 10gün
 İşsizlik sigortası prim oranı; %4
 Sigortalı sayılanlar kaç gün içinde kendilerini kuruma bildirmelidirler? 30 gün
 SSG SSK’YA göre prime esas günlük kazanç üst sınırı; Alt sınırın 6,5 katı
 İsteğe bağlı sigorta primi ne kadardır? %32

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com