![]() |
İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ders Özet Ve Kısa Notları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ders Özet Ve Kısa Notlarıİş ve sosyal güvenlik hukuku ders özet ve kısa notları İş ve sosyal güvenlik hukuku ders özet ve kısa notları 10 -Ünite Sendikaların sınai ve iktisadi teşebbüslere yapacağı yatırım miktarı nedir? %40 Dayanışma aidatının miktarı ne kadardır? Üyelik aidatının 2/3 Sendikaların denetimi nasıl gerçekleşir? 1-İç denetim 2-Dış denetim Sendikaların iç denetim yetkisi kime aittir? Genel Kurula Tüzük ve Belgelerin kanuna aykırı olması veya eksik olması: İş mahkemesi 3 işgünü içinde faaliyetlerin durdurulmasına karar verir ![]() ![]() Dış kaynaklardan izinsiz yardım ve bağış alınması halinde; iş mahkemesi 3 aydan 6 aya kadar durdurur ve alınan yardımı hazineye aktarır ![]() Yasaklanmış kişilere görev verilmesi halinde; 6 aydan 1 yıla kadar durdurulur ![]() 11-Ünite Toplu iş sözleşmesi yürürlülük süresi; 1-3 yıldır Yetki belgesi alan işçi sendikası çağrı yapmazsa kaç günde yetki belgesi iptal olur; 15 gün Bakanlar kurulu teşmil kararı vermeden önce kimin görüşünü alır; Yüksek Hakem Kurulu Toplu iş sözleşmelerinin hangi hükümleri teşmil edilir; Normatif hükümler İşletme toplu iş sözleşmeleri için yetki itirazı; İşletme merkezindeki iş mahkemelerine Yetki itirazı Kime edilir; İş mahkemelerine Toplu iş sözleşmesi hakkını tanıyan hukuki yasa; 1982 Anayasası Toplu görüşme süresi; 60 gün Toplu İş sözleşme Türleri 1- İşyeri toplu iş sözleşmesi: Aynı iş kolunda bir iş yerini kapsayan 2- Grup toplu iş sözleşmesi: Aynı iş kolunda birden çok işyerini kapsayan 3- İşletme toplu iş sözleşmesi: Gerçek kişi ya da tüzel kişinin aynı iş kolunda birden çok iş yerine sahip olması 12-ünite Eda Davası: Taraflardan birinin toplu iş sözleşmesinden doğan hakkını karşı tarafın ihlal etmesi nedeniyle toplu hak uyuşmazlığı ortaya çıkarsa bunun için açılacak davaya denir ![]() Yorum Davası: Mahkeme 2 ay için de karar verir ![]() ![]() Arabulucunun görev süresi; 15 gündür ![]() Yüksek hakem kurulu başvuru tarihinden itibaren kaç iş gününü içinde toplanır; 6 gün Bakanlar kurulu grev ve lokavtı ne kadar süre erteleyebilir; 60 gün Geçici grev ve lokavt yasağı uygulanması halinde yasağın uygulanmasından kaç ay geçmesi durumunda kanuni hakeme başvurulur; 6 ay 6 işgünü Grev ve lokavtın yasaklandığı hallerde uyuşmazlığın çözümü için kime başvurulur; Yüksek Hakem kuruluna 13-Ünite İşyerinde en fazla kaç grev sözcüsü olur; 6 Grev oylaması için işyerinde çalışan işçilerin en az kaçı lazım; ¼ Grev ve lokavt kararı kararın karşı tarafa tebliğinden itibaren kaç gün içinde uygulanmalıdır? 60 gün İşveren grev süresince kaç gün süreyle greve katılan işçileri kendisi tarafından sağlanan konuttan çıkaramaz? 90 gün Bölge müdürlüğü, grev ve lokavt süresince iş yerinde çalışması gereken işçilerin isim tespitini kaç iş gününde bildirmek zorundadır? 3 iş gününde Grev ve lokavt kararları karar tarihinden başlayarak kaç gün içinde karşı tarafa tebliğ edinmek üzere görev makamına verir? 6iş günü Grev oylamasına karşı yapılacak itirazlar; 3 gün-İş mahkemesine 14-Ünite Sosyal güvenlik Yönetim Kurulu en az kaç üye ile toplanır? 6 Sosyal güvenlik kurumu genel kurulu kaç yılda bir toplanır? 3 Sosyal güvenlik yüksek danışma kurulu en geç hangi ayın sonuna kadar toplanmak zorundadır? Mart Yılda 1 kez Hastalık ve analık sigortaları açısından sigortalılık niteliği hangi tarihte biter? İş sözleşmesinin sona erdiği tarihi takip eden 10 ![]() İşsizlik sigortası prim oranı; %4 Sigortalı sayılanlar kaç gün içinde kendilerini kuruma bildirmelidirler? 30 gün SSG SSK’YA göre prime esas günlük kazanç üst sınırı; Alt sınırın 6,5 katı İsteğe bağlı sigorta primi ne kadardır? %32 |
![]() |
![]() |
|