Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakış, genel, karbonhidratlar, karbonhidratlara

Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış



Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış
Karbonhidratlar - Karbonhidratlara Genel Bakış
Giriş

Canlı sistemlerin temel maddelerinden birisi karbonhidratlardır Çoğunluğu suda çözünen ve şekerler olarak adlandırılan karbonhidratlar, yediğimiz besinin önemli bir kısmını oluşturur İnsan *****izmasının çalışmasını sağlayan enerjinin büyük bir kısmını sağlar Bunlar bitki hücre duvarının ve ağaç gövdelerinin yapısal bileşenleridir Karbonhidrat kelimesi karbonun hidratlarından türetilmiştir Bir karbonhidratı, polihidroksi aldehit veya polihidroksi keton olarak tanımlamak daha iyidir Karbonhidratların sınıflandırılmasındaki temel, latincede şekerin karşılığı olan saccharum dan gelen sakkarit kelimesidir Bir monosakkarit, daha küçük karbonhidratlara parçalanamayan basit bir hidrokarbondur Örneğin Glikoz (C6H12O6) bir monosakkarittir Bir disakkarit, hidrolizde aynı veya farklı iki monosakkarit verir Örneğin, sofra şekeri olan sukroz, hidrolizinde bir molekül glikoz ve bir molekül fruktoz veren disakkarittir

C12H22O11 + H2O à C6H12O6 + C6H12O6

Bir oligosakkarit hidroliz edildiğinde 3-10 monosakkarit birimine parçalanır Polisakkaritler 10 dan fazla monosakkarite hidrolizlenirler Seluloz ve nişastanın her ikisi de hidroliz edildiklerinde binlerce glikoz molekülüne parçalanırlar Bazı karbonhidrat bileşikleri aşağıda verilmiştir

02 Şekerlerin İndirgenme ve Yükseltgenmesi

Tollens reaktifini, Fehling ve Benedit çözeltilerini indirgeyen şekerlere indirgen şekerler denir Aldoz veya ketoz, tüm mono sakkaritler indirgen şekerler olarak bilinirler Örneğin: Glikoz kuvvetli indirgen özelliğe sahip bir madde olup ilk basamakta glukonik aside yükseltgenir Sakkaroz (sukroz) indirgen özelliği olmayan bir şekerdir Çünkü aldehit yapısı yoktur

0201 Fehling Çözeltisinin İndirgenmesi

Bir deney tübüne eşit hacim Fehling A (5 ml) ve Fehling B (5 ml) konarak karıştırılır 2 ml glukoz çözeltisi ilave edilerek karışım çalkalanır ve ısıtılır Yeşilimsi bir çökelek oluşur ve bu çökelek derhal açık kırmızı renge döner Burada glikoz bir aldehit grubu taşıdığı için Cu+2 yi Cu+1 e indirger Kendisi glukonik aside yükseltgenir Ortamdaki sodyum hidroksit ile de sodyum glukonat oluşturur

0202 Tollens Çözeltisinin İndirgenmesi

Bir deney tüpüne % 25 lik AgNO3 çözeltisinden 5 ml konur Bunun üzerine çökelek (Ag2O) oluşuncaya kadar seyreltik amonyak çözeltisi ilave edilirken aynı zamanda da çalkalanır Daha sonra oluşan çökelek çözünene kadar seyreltik amonyak çözeltisi ilave etmeye devam edilir Karışıma 2 ml glukoz çözeltisi ilave edilir Tüp iyice çalkalandıktan sonra bir su banyosunda ısıtılır Isıtma devam ederken tüpün çeperlerinde gümüş aynası oluşur Glikozun aldehit kısmı glukonik aside yükseltgenir ve gümüş oksitte metalik gümüşe indirgenir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.