|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ayetler, efendimizin, ile, ilgili, insani, peygamber, özellikleri |
![]() |
Peygamber Efendimizin İnsani Özellikleri İle İlgili Ayetler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamber Efendimizin İnsani Özellikleri İle İlgili AyetlerPeygamber Efendimizin Özellikleri Peygamber Efendimizin İnsani Özellikleri İle İlgili Ayetler peygamber efendimizin özellikleri peygamber efendimizin ahlaki özellikleri peygamber efendimizin dış görünüş özellikleri Peygamber efendimiz Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahu Teala Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bana, benden evvel hiç kimseye verilmeyen beş şey verildi: 1-Bir aylık gibi uzun bir mesafeden düşman kalbine korku salmakla ilahi yardıma mazhar oldum ![]() 2-Yeryüzü benim için namaz kılma mahalli ve temizlik vasıtası yapıldı ![]() ![]() 3-Ganimet benden evvel kimseye helal yapılmadığı halde bana helal kılındı ![]() 4-Bana umumi şefaat yetkisi verildi ![]() 5-Benden önceki peygamberler sadece kendi kavmine gönderiliyordu, ben bütün insanlığa peygamber olarak gönderildim ![]() ![]() Allahu Teala, Rasulullah (s ![]() ![]() "Rasülüm biz seni bütün insanlar için müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik ![]() ![]() ![]() "Rasülüm de ki: Ey insanlar! Gerçekten ben göklerin ve yerin sahibi olan Allah'ın sizin hepinize gönderdiği bir elçisiyim ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Adem ruhu ile cesedi arasında olup henüz yaratılmamışken ben peygamberdim" cevabını vermiştir ![]() ![]() Peygamberlik onunla tamamlanmış ve son bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimize (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahu Teala, Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İsrâiloğllarmı peygamberleri yönetip idare ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmed, Müsned, II, 297 ![]() "Allah Teâlâ, her yüz senenin başında bu ümmete dinini yenileyen ve canlandıran bir kimse (müceddid) gönderecektir ![]() "Kıyamete kadar ümmetimden bir taife hak üzere kalmaya ve Allah'ın emrini yerine getirmeye devam edecektir ![]() ![]() ![]() Ebû Ya'lâ'nın rivayetinde, hadis "İsa b ![]() ![]() ![]() ![]() Dış Görünüşüne ait özellikler: 1- O, dedesi Hz ![]() ![]() ![]() 2- O, kendisinden bahsederken “Ben Muhammedim” buyururdu ![]() 3- Diğer bir ismi Mahi’dir ![]() ![]() ![]() 4- O, cahiliye dönemin de bile -Peygamber olmadan önce de- hiçbir puta tapmadı ![]() 5- Hayatında -Peygamberlikten önce de- hiç içki içmedi ![]() 6- Vahiy almadan önce, apaydınlık rüyalar görürdü ![]() ![]() 7- İlk zamanlarda -Peygamberlikten önce- yalnızlığı severdi ![]() ![]() ![]() 8- Görenleri etkileyen bir görüntüsü vardı ![]() ![]() 9- Üzerinde daima parlak bir ışık yüzünü aydınlatırdı ![]() 10- Ne garipsenecek kadar uzun, ne de kısaydı ![]() ![]() 11- Başı büyükçeydi ![]() 12- Yüzü parlak beyazdı ![]() 13- Sakalı genişçeydi ![]() 14- Ağzı dengeli genişlikteydi ![]() ![]() 15- Yanakları yüzüne uygun yapıdaydı ![]() 16- Göğsü ve karnı aynı seviyedeydi ![]() ![]() 17- Boynu uzun ve güzeldi ![]() 18- Sakal ve bıyıktaki beyaz tüylerin çekilip alınmasını hoş karşılamazdı ![]() 19- Saç ve sakalındaki beyaz tüyün sayısı 20 civarındaydı ![]() 20- Tatlı ve güzel bir yüzü vardı ![]() 21- Yüzü dikdörtgen değil, yuvarlak -dairemsi- bir yapıya daha yakındı ![]() 22- Göz uçları uzundu ![]() 23- Avuç içi uzundu ![]() ![]() 24- Yürürken sakin, vakur yürürdü ![]() ![]() 25- Daima bir murakabe -düşünce- halindeydi ![]() ![]() Ahlakına ait özellikleri: 26- Her karşılaştığıyla selamlaşırdı ![]() 27- Az ve öz konuşurdu ![]() ![]() 28- Boş vakit geçirmezdi ![]() ![]() 29- Çok sabırlıydı ![]() ![]() 30- Her türlü nimeti önemserdi ![]() 31- Hak uğruna gazaplanırdı ![]() ![]() 32- Yüzü güleçti ![]() ![]() 33- Geceyi üçe bölerdi ![]() ![]() ![]() ![]() 34- Evinden çıktığında, dönünceye kadar kendisini (dini hususları) ilgilendirmeyen sözlerden uzak kalırdı ![]() 35- Birleştirir, insanları kaynaştırırdı ![]() ![]() 36- Bir kavmin ileri gelenine ikramda bulunurdu ![]() 37- Arkadaşlarının durumunu sıkça sorardı ![]() 38- Her probleme karşı hazırlıklıydı ![]() ![]() 39- En değer verdiği insan, başkalarının yükünü hafifleten ve sürekli hayra vesile olan kişilerdi ![]() 40- Oturuş ve kalkışında sürekli Allah’ı anardı ![]() ![]() 41- Bir meclise girdiğinde en uygun olan boşluğa otururdu ![]() ![]() 42- Cemaatindeki herkesin yararlanacağı şeyler konuşur, her bir insanla özel ilgilenirdi ![]() ![]() 43- Biri kendisine soru sorduğunda mutlaka -yürüyor olsa bile- duraksar ve cevabını gülümseyerek verirdi ![]() ![]() 44- O’nun oturduğu meclise, yumuşaklık, hayâ, sabır ve ölçü hâkimdi ![]() 45- Sokakta, mecliste veya çarşıda sesini yükselttiği görülmemiştir ![]() 46- İnsanların mahremini ve özel hayatını hiç sorgulamazdı ![]() ![]() 47- Konuştuğunda insanlar başlarına konmuş olan bir kuşu ürkütmek istemezcesine sessizce dinlerlerdi ![]() ![]() 48- Arkadaşlarının gülüştükleri şeylere O da gülerdi ![]() ![]() ![]() 49- Uzaktan gelmiş ve kitle içinde nasıl konuşacağını veya Peygamber’e nasıl muamele edeceğini bilmeyen kişiye anlayacağı dille konuşur ve onu rahatlatırdı ![]() 50- Konuşanın sözünü asla kesmezdi ![]() 51- Her kelimesini üç defa tekrar ederdi ![]() ![]() 52- Konuştuğunda O’nu dinleyen herkes ne demek istediğini anlardı ![]() ![]() ![]() 53- Argo olan, sokak dili olan gayriciddi hiçbir kelime konuşmazdı ![]() ![]() ![]() 54- Düşünerek, ağır ağır ve tartarak konuşurdu ![]() ![]() 55- Sesi güzeldi ![]() 56- Gömlek giymeyi severdi ![]() ![]() ![]() 57- Yeni bir elbise aldığında cuma günü giyinmeyi isterdi ![]() 58- Tırnaklarını kısa tutardı ![]() ![]() 59- Vücudundaki fazla tüyleri sık sık giderirdi ![]() ![]() 60- Yola çıktığında, aynasını, tarağını, saç yağını, misvakını, göz sürmesini yanına alırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 61- Yastığının içinde hurma dalı ve yaprakları vardı ![]() 62- Tevhidi sarsacak, putperestliği anımsatacak bütün görüntü, gelenek ve âdetlere karşı hassas davranırdı ![]() 63- Kendisine ait eşyalarına isim verirdi ![]() ![]() ![]() 64- Atları severdi ![]() 65- Yumuşak ve toleranslı hareket ederdi ![]() 66- Hiçbir konuda aşırılığı kabul etmezdi ![]() Dua ve işleriyle ilgili hassasiyetleri: 67- Meyve yemeyi severdi ![]() ![]() 68- Medine şehrini severdi ![]() ![]() 69- Tuvalet ihtiyacı için girdiğinde şöyle dua ederdi giriş kapısında: “Allah’ım! Her türlü şeytanın şerrinden ve kötülüğünden Sana sığınırım” ![]() 70- Tuvalet ihtiyacından sonra çıktığında şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Bizleri her türlü günah ve hatadan dolayı bağışla” ![]() 71- Oturup küçük abdest gidermeye dikkat ederdi ![]() ![]() 72- Dişini temizlemek için sık sık misvak kullanırdı ![]() 73- Abdestte yıkadığı organlarını üçer kez yıkamayı alışkanlık haline getirmişti ![]() 74- Abdestten sonra bir havlu -mendil- ile kurulanırdı ![]() 75- Abdest aldıktan sonra şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Günahımı bağışla ![]() ![]() 76- Bazen 5 vakit namazı tek bir abdestle kılardı ![]() 77- Yıkanması gerekirken -cünüplükten sonra- yıkanmadan uyumak isterse namaz abdesti gibi abdest alır ve uyurdu ![]() ![]() 78- Cuma günü boy abdesti alırdı ![]() Günlük ibadetleri: 79- Öğle namazını sıcaklığın hafiflediği saate bırakırdı ![]() 80- İkindi namazını güneş sararmaya başlamadan kılardı ![]() ![]() 81- Akşam namazını güneş batı ufkunda tamamen kaybolduktan sonra kılardı ![]() 82- Bazen yatsı namazını geciktirirdi ![]() 83- Sahabesine ezanı öğrenmelerini söylerdi ![]() 84- Bazen namaz için ezanı kendisi okurdu ![]() 85- Sabah namazında “Kaf” suresi gibi sureleri okurdu ![]() 86- Akşam namazında “Mürselat” suresini okudu ![]() 87- Yatsı namazında “Tin” suresini okurdu ![]() 88- Rukudan kalktığında tam doğrulurdu ![]() 89- Rukuda baş ile belini aynı hizada tutar ve ellerini dizlerinin üzerine koyardı ![]() 90- Secdede iken kollarını -pazularını- böğründen uzak tutardı ![]() 91- Bazen namazda ağlardı ![]() 92- Namaz için tekbir alacağında şöyle derdi: “Allah’ım! Beyaz elbiseyi kirlerden arındırdığımız gibi, Sen de beni hatalarımdan arındır ![]() ![]() 93- Rukuda şöyle derdi: “Subbuhun (Yani; Allah’ı her türlü eksiklikten uzak tutarım ![]() ![]() ![]() 94- Secdede şöyle dua ederdi: “Allah’ım Sana secde ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Peygamber Efendimizin İnsani Özellikleri İle İlgili Ayetler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamber Efendimizin İnsani Özellikleri İle İlgili AyetlerPeygamberimizin insani yönü ilgili bir hadisler Peygamberimizin insani yönü ilgili bir hadisler diyanet Sevgili Peygamberimiz örnek aile reisi idi ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() koruduğu yegane varlık insandı ![]() ![]() Hz ![]() ![]() yansıtır ![]() görürüz ![]() ![]() araştırmazdı ![]() ![]() söz çıkmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() diyerek kimsenin ismini vermeden tenkit eder hatayı düzeltirdi ![]() O çok merhametli idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü bütün insan soyuna küçüklere ve yaşlılara karşı şefkat ve merhamet doluydu ![]() okşarken bir bedevî huzuruna gelmişti ![]() gizleyemedi ve "Benim on çocuğum var bunlardan hiçbirini öpmüş değilim ![]() ![]() ![]() kalbinden merhameti söküp atmışsa ben ne yapayım?" buyurdu ve ilâve etti: "Merhamet etmeyene merhamet edilmez ![]() Bir defasında ashab-ı kirâm Hz ![]() zat kalabalık arasından Rasulüllah’a yaklaşmaya çabalıyordu ![]() ağır davranan ashâbın bu tavrı gözünden kaçmayan rahmet ve merhamet peygamberi derhal onları îkaz etti: "Küçüklerimize şefkat büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir" ![]() Mekke’nin fethi gerçekleştikten sonra Hz ![]() ![]() olanlar oraya gelip biat ettiler ![]() ![]() ![]() Gözlerinin feri kalmamış yolunu göremiyordu ![]() getirdi ![]() bıraksaydın biz onun ayağına giderdik" dedi ![]() ![]() ![]() İşte O yaşlılara böyle muâmele ederdi ![]() O çok alçak gönüllü idi ![]() ![]() ![]() Kureyş’ten kuru ekmek yiyen bir kadının oğluyum" (8) ![]() ![]() "Hristiyanların Hz ![]() ![]() ![]() Benim hakkımda Allah’ın kulu ve Rasûlü deyin ![]() Bir defa asâsına dayanarak ashâbının yanına geldi ![]() ![]() nasihatte bulundu: "Yabancıların birbirini ta’zim için yaptıkları gibi yapmayın ve bana ayağa kalkmayın ![]() Ashabıyla oturup konuşur tatlı tatlı sohbet ederdi ![]() ![]() okşar küçükleri kucağına alırdı ![]() ![]() Herkesin hatırını güder gönlünü alırdı ![]() ![]() ona selâm vermesini beklemez ondan önce selâm verirdi ![]() ![]() elini uzatıp musâfaha yapar ellerini sıkar hâl ve hatırlarını sorardı ![]() olursa onu bekletmemek için namazını kısa keser selâm verip onun ihtiyacını sorar dileğini öğrenirdi ![]() güler yüz gösterirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Hz ![]() b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz kadınlara karşı güzel davranılmasını emrederdi ![]() karşı iyi davranınızdır ![]() ![]() ![]() Sevgi ve şefkat duyguları O’nun bütün varlığını kaplamıştı ![]() ![]() ailesine tercih ederdi ![]() bulunmazdı ![]() ![]() ![]() yahûdide rehin olarak bulunuyordu ![]() O son derece tevâzu sahibiydi ![]() ![]() ederdi ![]() ![]() -Ey Allah’ın Rasulü siz bırakın biz hizmet edelim dediler ![]() ![]() muhâcirleri hoş karşıladılar ![]() ![]() ![]() daima hayırla anardı ![]() Beşeriyetin şefkat ve merhamete daha muhtaç olan sınıfına yoksullara zavallılara karşı kalbi son derece yumuşaktı ![]() Onların kırık ve mahzun gönüllerini almayı en büyük fazilet bilirdi ![]() okşardı ![]() ![]() Onun sevgisi yalnız insanları kucaklayan bir sevgi değildi ![]() bırakmıyordu ![]() ![]() kapısını kendi eliyle açıp onu içeri alırdı ![]() ![]() kendisi tımarlayıp okşardı ![]() ![]() Bir kediyi aç bırakan kadının bu yüzden azâba dûçâr olacağını bildirmişti ![]() ederdi ![]() ![]() şefkat ne güzel bir şeydir ![]() bir sevgi ve şefkatle insanlığa yepyeni bir ders vermiştir ![]() ![]() gönderildiğini bilfiil isbât etmiştir ![]() dünyanın her tarafına saçılmıştır ![]() O asla kaba ve ufku dar değildi ![]() ![]() bir üzüm bağında "Ya Rabbi beni kime emânet ediyorsun?" diye hayatının en dokunaklı duasını yaptığında; "Eğer isterse o insanların üzerine dağları yıkabileceğini" söyleyen Cebrail’e; yaşlı gözlerle şöyle demişti: "Hayır! ![]() ![]() ![]() istemem ![]() çıkarabilir ![]() ![]() O hep güler yüzlü idi ![]() ![]() ![]() yüzünü gördüğünde; "Bu yüz yalancı yüzü olamaz" diyerek müslüman olmuştu ![]() karşılamasını dahi ibâdet ve hayır telâkki etmiştir ![]() O son derece doğru sözlü ve güvenilir biriydi ![]() ![]() inanmadıkları halde O’nun doğruluğunu bildikleri için en kıymetli şeylerini O’na emânet ederlerdi ![]() ederken bu emanetleri sâhiplerine vermek üzere Hz ![]() ![]() Düşmanın şâhitliği şahitliklerin en makbulüdür denir ![]() ![]() Cehil O’nun doğruluğunu itiraf etmekten kendini alamamış ve şöyle demiştir: "Biz sana asla yalancı demiyoruz ![]() ne kadar doğru sözlü ve güvenilir olduğunu biliyoruz ![]() ![]() Yüce Allah; " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu vasıflarıyla O dost ve düşman herkesin sevgi ve güvenini kazanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() boynuna gerdanlık yapan Ebû Süfyan’ın karısı Hind’in şu sözleri ne kadar mânidârdır ![]() ![]() ![]() yeryüzünde en çok nefret ettiğim yer senin yanındı ![]() ![]() (16) Hz ![]() ![]() koruduğu yegane varlık insandı ![]() ![]() imha etmek için değil onları ihyâ etmek hidâyete ulaştırmak için giderdi ![]() mukavemet gücünü kırar sonra da kan dökmeden teslim alırdı ![]() ![]() ![]() O’nun harp esirlerine karşı tutumu ise ayrı bir güzellik arzeder ![]() şöyle anlatır: "Müslümanlar bana öyle iyi davranıyorlardı ki bundan utanç duyuyordum ![]() ekmek ve katıklarını bana verirler kendileri su ve hurma ile yetinirlerdi ![]() bana verirlerdi ![]() ![]() İnsanlık 14 asırdan bu yana hayli mesafe katetti ![]() ![]() ![]() koyduğu esasların ve yaşadığı hayatın bir örneğini henüz vücuda getiremedi ![]() günümüz siyasî ve askerî güçlerinin hem de birçok uluslar arası antlaşmalara rağmen onlara yaptığı muâmeleyi mukayese edersek Hz ![]() görmek mümkündür ![]() ![]() Uhud’da aldığı 6 ![]() ![]() O savaşta bile haddi aşmamayı kimseye zulmetmemeyi çocuklara yaşlılara ve kadınlara asla dokunmamayı düşmana ait dahi olsa hayvanları telef etmemeyi meyveli ağaçları kesmemeyi emreden bir Rahmet Peygamberi idi ![]() değil ihyâ gayesini taşırdı ![]() ![]() en büyük mürşidi ve insanca hayatın ideal örneğidir ![]() Hz ![]() ![]() hele hele başkasının malına ve hakkına tecâvüz için asla bir gerekçe saymazdı ![]() bir örnek teşkil eder ![]() Hz ![]() ![]() ![]() (19) Yokluğuna rağmen bulup buluşturur eline geçen her şeyi muhtaçlara dağıtırdı ![]() onları görüp gözetiniz ![]() ![]() Beşerî münasebetlerinden ve hayatının çeşitli yönlerinden kısa çizgiler sunduğumuz Hz ![]() şekilde incelendiğinde görülecektir ki O herkes için en mükemmel rehber en güvenilir örnektir ![]() insan O’nun hayatında kendisi için mükemmel örnekler bulacaktır ![]() Tarih boyunca pek çok insanlar gelip geçmiştir ![]() eksiktir ![]() ![]() kusuru bulunmayan ve bütün müsbet vasıfları ile insanî kıymetleri şahsında toplayan yegane insan Hz ![]() (s ![]() ![]() ![]() ![]() "Hiçbir göz senden güzelini görmedi ![]() Hiçbir kadın senden mükemmelini doğurmadı ![]() Sen her türlü kusurdan uzak yaratıldın Sanki sen kendin nasıl istedi isen öyle yaratıldın ![]() (1) Ahmed b ![]() ![]() ![]() (2) Buhari; Nikâh 45; Müslim Birr 28 ![]() (3) Doç ![]() ![]() ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() (4) Cami’u-l-Usûl C ![]() ![]() ![]() (5) Buhârî Edeb 18; Müslim Fedâil 65 ![]() (6) Buhârî Edeb 18; Müslim Fedâil 65 ![]() (7) A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (8) Doç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (9) Berki Keskioğlu; a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (10) Müslim Fedâil 63; Ahmed b ![]() ![]() (11) Ahmed b ![]() ![]() (12) Berki Keskioğlu a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (13) Buhârî Bed’ul-Halk 7; Müslim Cihâd III ![]() (14) Tirmizî Birr 36 ![]() (15) En’am; 6Ğ33 ![]() (16) Buharî Menâkıbu’l-Ensar 23 ![]() (17) Müslim Fedâil 26 ![]() (18) Sandıkçı; a ![]() ![]() ![]() ![]() (19) Buharî Edeb 39 ![]() (20) Buhârî Cihad 76; Ebû Dâvûd Cihad 70 ![]() (21) Sandıkçı a ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|