|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
fermantasyon, mesleği, teknikeri |
![]() |
Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri MesleğiFermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri Mesleği Fermantasyon Teknikerliği Bölümü Fermantasyon Teknikeri Hakkında Fermantasyon Teknikeri Bilgi Fermantasyon Teknikeri Tanımı Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri Mesleği TANIM Fermantasyon teknikeri, çeşitli tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, turşu, boza gibi gıda maddelerinin elde edilmesi için çalışan kişidir ![]() GÖREVLER - Mayalandırılacak tahıl veya meyvaların kalitesini kontrol eder, - Meyve veya tahılın filizlendirilmesi, karıştırılması, preslenmesi ve mayalandırılması işlemlerinde gıda mühendisine yardım eder, - Elde edilen ürünün asit derecesini ve kalitesini kontrol eder, - Tüketime hazır hale gelen ürünün pazarlanmasında görev alır, - Hijyen (sağlık kuralları) ve sanitasyon (halk sağlığını koruma tedbirleri) sağlanmasına çalışır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Fermantasyon tankları, - Şişeleme makineleri, - Pastörizatörler, - Presler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Fermantasyon teknikeri olmak isteyen bir kimsenin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olması, - Biyolojiye ilgi duyması, - Dikkatli, sorumluluk sahibi ve tedbirli olması gerekmektedir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Fermantasyon teknikerleri, gıda maddeleri üreten fabrika veya atölyelerde görev almaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Alkol imal edilen fabrikalarda, turşu ve zeytincilik (salamura) yapılan işletmelerde, Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okulların “Fermantasyon” programında verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin; Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Sınai Boya, Boya Teknolojisi, bölümlerinden mezun olanlar “Fermantasyon” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 2 yıllık eğitim süresince; Matematik, Teknik Resim, Genel Kimya, Fizik, Bilgisayar, Makine Elemanları, Genel Mikrobiyoloji, Hammaddeler, Laboratuar Tekniği, İş Güvenliği ve İlk Yardım, Elektroteknik, Gıda Biliminde Temel İlkeler, Fermantasyon Mikrobiyolojisi, Şarap Teknolojisi, Fermantasyon Sanayii, Atıkların Değerlendirilmesi, Yüksek Alkollü İçkiler Tek ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, · Biyokimya, · Gıda Mühendisliği, · Kimya Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - İsteğe bağlı olarak Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun her yıl belli oranlarda vermiş olduğu öğrenim ve harç kredisinden faydalanabilirler ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER · İlgili Eğitim Kurumları, · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri Mesleği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri MesleğiFermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir ![]() ![]() Fermantasyon Programının Amacı : Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir ![]() Fermantasyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fermantasyon programının ilk yılında fizik, kimya, teknik resim, ikrobiyoloji gibi teknik ve temel bilim dersleri verilir ![]() ![]() Fermantasyon için Gereken Nitelikler : Bu alana girmek isteyen öğrencilerin kendilerini kimya, biyoloji ve tarım konularında iyi yetiştirmiş olması gerekir ![]() Fermantasyon Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri : , KOCAELİ KÖSEKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU Fermantasyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Bu programı bitiren öğrenciler "Fermantasyon Teknikeri" ünvanını alırlar ![]() ![]() Fermantasyon Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Kamu kesiminde çalışmak isteyen fermantasyon teknikerleri daha çok Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı, şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|