![]() |
Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri Mesleği
Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri Mesleği Fermantasyon Teknikerliği Bölümü Fermantasyon Teknikeri Hakkında Fermantasyon Teknikeri Bilgi Fermantasyon Teknikeri Tanımı
Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri Mesleği TANIM Fermantasyon teknikeri, çeşitli tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, turşu, boza gibi gıda maddelerinin elde edilmesi için çalışan kişidir. GÖREVLER - Mayalandırılacak tahıl veya meyvaların kalitesini kontrol eder, - Meyve veya tahılın filizlendirilmesi, karıştırılması, preslenmesi ve mayalandırılması işlemlerinde gıda mühendisine yardım eder, - Elde edilen ürünün asit derecesini ve kalitesini kontrol eder, - Tüketime hazır hale gelen ürünün pazarlanmasında görev alır, - Hijyen (sağlık kuralları) ve sanitasyon (halk sağlığını koruma tedbirleri) sağlanmasına çalışır. KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Fermantasyon tankları, - Şişeleme makineleri, - Pastörizatörler, - Presler. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Fermantasyon teknikeri olmak isteyen bir kimsenin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olması, - Biyolojiye ilgi duyması, - Dikkatli, sorumluluk sahibi ve tedbirli olması gerekmektedir. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Fermantasyon teknikerleri, gıda maddeleri üreten fabrika veya atölyelerde görev almaktadırlar. Çalışma yeri nemli ve gürültülü olup, mayalanmadan kaynaklanan yoğun bir koku vardır. Fermantasyon teknikeri; gıda mühendisleri, teknisyenler ve işçilerle işbirliği halinde çalışır. Çalışırken, meyve ve tarım ürünlerinin işlenmesi sırasında çeşitli makineleri kullanırlar. ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Alkol imal edilen fabrikalarda, turşu ve zeytincilik (salamura) yapılan işletmelerde, Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler. Aynı alanda faaliyet gösteren özel kesime bağlı üretim yerlerinde de çalışabilecekleri gibi, kendi alanlarında küçük işletmeler açabilirler. MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksek okulların “Fermantasyon” programında verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin; Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Sınai Boya, Boya Teknolojisi, bölümlerinden mezun olanlar “Fermantasyon” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri taktirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 2 yıllık eğitim süresince; Matematik, Teknik Resim, Genel Kimya, Fizik, Bilgisayar, Makine Elemanları, Genel Mikrobiyoloji, Hammaddeler, Laboratuar Tekniği, İş Güvenliği ve İlk Yardım, Elektroteknik, Gıda Biliminde Temel İlkeler, Fermantasyon Mikrobiyolojisi, Şarap Teknolojisi, Fermantasyon Sanayii, Atıkların Değerlendirilmesi, Yüksek Alkollü İçkiler Tek., Gıda Mevzuatı, Sofralık Zeytin Teknolojisi, Turşu Teknolojisi, Meyve ve Sebze Değerlendirmesi derslerini öğrenirler. Ayrıca işletmelerde uygulama eğitimi yapılır. MESLEKTE İLERLEME Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, · Biyokimya, · Gıda Mühendisliği, · Kimya Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. - Turşuculuk, alkollü içkiler, zeytincilik (Salamura) alanlarından birinde uzmanlaşabilirler. - Fabrikada çalışanlar teknik müdürlüğe kadar yükselebilirler. BENZER MESLEKLER: Meyve sebze işleme teknikerliği, gıda kalite ve sağlık kontrol teknikerliği, gıda teknikerliği. BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - İsteğe bağlı olarak Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun her yıl belli oranlarda vermiş olduğu öğrenim ve harç kredisinden faydalanabilirler. - Öğrenimini tamamlayıp çalışma hayatına atılanlar asgari ücretin yaklaşık 2-3 katı arasında ücretle işe başlamaktadırlar. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER · İlgili Eğitim Kurumları, · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri. |
Fermantasyon Fermantasyon Nedir Fermantasyon Teknikeri Fermantasyon Teknikeri Mesleği
Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bu bölümü bitirenler fermantasyon teknikeri ünvanı ile gıda mühendislerine yardımcı olarak çalışırlar.
Fermantasyon Programının Amacı : Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Fermantasyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fermantasyon programının ilk yılında fizik, kimya, teknik resim, ikrobiyoloji gibi teknik ve temel bilim dersleri verilir. İkinci yılda ise çeşitli hammaddeler ve bunların işlenmesine ve pazarlanmasına ilişkin dersler okutulur. Fermantasyon için Gereken Nitelikler : Bu alana girmek isteyen öğrencilerin kendilerini kimya, biyoloji ve tarım konularında iyi yetiştirmiş olması gerekir. Fermantasyon Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri : , KOCAELİ KÖSEKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU Fermantasyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Bu programı bitiren öğrenciler "Fermantasyon Teknikeri" ünvanını alırlar. Fermantasyon teknikeri, alkollü içkiler, turşu, boza, sirke gibi tarımsal ürünlerin kalitelerinin artırılması ve kontrolü ile ilgili işlemleri yürütür; bira gibi mayalı içkiler, sirke ve meyve suyu yapımı için tahıl ya da meyvelerin filizlendirilmesi, karıştırılması, preslenmesi ve mayalanması gibi işlemlerin planlanması ve ürütülmesinde gıda mühendisine yardımcı olarak çalışır. Fermantasyon Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Kamu kesiminde çalışmak isteyen fermantasyon teknikerleri daha çok Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı, şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler. Aynı alanda faaliyet gösteren özel kesime bağlı üretim yerleri de bu teknisyenler için uygundur. Bu program mezunları kendi adlarına da küçük işletmeler açabilirler. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.