|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, detaylı, efendimizin, hayatı, peygamber |
![]() |
Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım) |
![]() |
![]() |
#1 |
ysnkrks
|
![]() Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Yemen, Habeşistan Krallığına bağlı bir valilikti ![]() ![]() ![]() Bunun ardından da Habeş Kralı'na mektup yazarak arapların şimdiden sonra hac için ancak "Kuleys"i ziyaret edebileceklerini; Mekke'ye gitme maksadıyla hiç kimseye izin vermeyeceğni zira bu yüzden ülkesinin büyük maddi zararlara uğrıdığını bildirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebrehe'nin kararı, az zamanda her tarafa yayıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir grup arabın kaza sonucu çıkardığı yangınla kilisenin tahta bölmeleri de yanınca vali, iyice küplere bindi ![]() ![]() ![]() ![]() Kabe'yi yıkıp yerle bir etmek, enkazı fillerle Yemen'e taşımak ve Mekkelileri esir almak için dörtbin Fil ve üçyüzbin Habeşliden kurulu ordusu ile harekete geçti ![]() Düşmanın, Mukaddes Kabe'yi yıkmak üzere gelmekte olduğunu öğrenen Kureyşlilerin keyfi kaçmıştı ![]() -Ey Kureyş kabilesi; endişeye kapılıp, huzurunuzu bozmayın! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizin dedesi Abdülmuttalib, o günlerde gördüğü bazı rüyaları kendine göre tabir ederek böyle diyordu; ama aslında O'nun da kalbi rahat değildi ![]() ![]() ![]() Bir müddet sonra Mekke çevresine gelen düşman öncüleri, arapların koyun ve develerini alıp götürdüler ![]() ![]() Abdülmuttalib, düşmana elikolu bağlı teslim olmak için Kureyşli yiğitlerle beraber silahlanıp, pusatlanarak cins arap atlarına binip vakit kaybetmeden Sebir dağana çıktılar ![]() Dağda insanı hayret ve hayranlığa düşüren bir olay meydana gelid ![]() Adem aleyhisselam'dan beri aziz Peygamberimiz'in atalarının birinden diğerine geçe geçe en sonunda dedelerine ulaşan "Muhammed nur", Abdülmuttalib'in alnında ayın ondördü gibi parlayıp ışık saçmaya başladı ![]() ![]() -Dönün! dedi ![]() ![]() galip gelmişizdir ![]() Mekke önlerine gelmelerinden az zaman sonra Ebrehe, beldeyi teslim alıp, Kureyşlileri yerlerinden, yurtlarından sürüp atması için yardımcılarından biri komutasında asker gönderdi ![]() ![]() ![]() Biraz sonra korkusu yatışan düşman komutanı, kendini toparlayınca yeri öptü ve Abdülmuttalibe: -Kureyş'in en üstünü olduğun besbelli ![]() ![]() ![]() ![]() "Mekke fatihi" olmak hayali ile gelen Ebrehe'nin adamı, muhatabının nurlu yüzü ve ciddi halinden ürkmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülmuttalib, develeri istemek üzere Ebrehe'nin konakladığı Taif'e gitti ![]() ![]() ![]() -Adamların develerimi götürmüş; emir ver de iade etsinler! ![]() ![]() ![]() -Ben buraya Kabe'yi yıkmak için geldim!!! Bu mes'ele üzerinde hiç durmuyorsun da develerini istiyorsun! şeklinde konuşunca Abdülmuttalib, Valinin ne demek istediğini anlamıştı: -Develer benim olduğu için istiyorum; Kabe ise "Allah'ın evi"dir ![]() ![]() Bu konuşmalar olurken Ebrehe'nin "Mahmude" ismindeki ak renkli, en gözde fili oraya getirilmişti ![]() ![]() Ak fil, Abdülmuttabib'i görünce deve gibi çöküp sevgi gösterisi yapmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebrehe, develeri sahibine iade etti; fakat Abdülmuttalib'in "Mekke mallarının üçte birini verelim bizlerle uğraşmaktan vaz geçerek geri dönün" teklifini kabul etmedi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım) |
![]() |
![]() |
#2 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Teklifi reddedilen Mekke emiri, şehrine dönerek, Kabe'ye geldi ve kapının kulpundan tutarak yaklaşan tehlike için yana yana Allah'a yalvarmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam bu sırada hiç beklenmedik bir şey oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Yemen ordusu bu mücadelede iken gökyüzü "Ebabil" denilen ve bu bölgede daha önce görülmemiş siyah renkli, yeşil boyunlu, ufak gagalı, uzun ayaklı dağ kırlangıçları ile doldu ![]() ![]() Kafileler halinde gelerek önce Kabe-i Şerif'in etrafında uçup tavaf yaptılar, sonra düşmanı taş yağmuruna tutmaya başladılar ![]() Kuşlar, taşı yukarıdan bıraktıça isabet alan askerin tepesinden girip ayağından çıkarak onu hemen öldürüyordu ![]() ![]() İstilacı orduda müthiş bir bocgun başladı ![]() ![]() Fakat, düşmanı havadan takip ederek kovalayan bu minik kuşlar, firarilerin de çoğunu öldürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebrehe'nin yardımcısı ise kaça kaça ta Habeşistan'a gelmiş, olanları bir bir krala hikaye ediyodu ![]() -Bunlar ne biçim kuşlarmış ki hep seçme askerleri öldürmüş? diye hayretini açıklarken bir kuş vali muavininin başı üstünde dönmeye başladı ![]() -İşte, dedi adam, bu kuşlardan, bu kuşlardan! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Binlerce asker ve Mahmude'den başka bütün filler ölmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() Duanın peşinden öyle müthiş bir yağmur yağdı ki ırmaklar gibi kabaran seller, ceset ve leşleri alıp götürdü ![]() Kureyş kabilesi, doğumuna iki ay kadar bir zaman kala iki cihanın baş tacı Sevgili Peygamberimiz'in Allah katındaki eşsiz hatırından dolayı büyük bir düşman tehlikesini atlattığı gibi, kaçan ordunun geride bıraktığı mallara da ganimet olarak sahip olmuştu ![]() Ebrehe'den sonra iki oğlu yerine valilik yapmışsa da bu saltanat, kısa sürmüş ve tacı tahtı batıp gitmiştir ![]() Araplar, bu vak'anın geçtiği tarihe "Fil yılı" ismini vermiş ve Kureyş'in Allah indinde makbul olduğuna kanaat getirerek bu kabileye ilişmemeye başlamıştı ![]() BÜYÜKBABA Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve resulüh Şeybet'l-Hamd ![]() ![]() ![]() "Abdülmuttalib" diye bildiğimiz büyük babanın asıl ismi ![]() Babası Haşim, O dünyaya gelmeden evvel bir yolculuk sırasında Filistin'in Gazze şehrinde vefat etmişti ![]() ![]() Meşhur ismi Abdülmuttalib, "Muttalib'in kölesi" demek ![]() ![]() ![]() Kçük Şeybe, Medine'de annesi ile beraber dayısında kalıyor ![]() ![]() Şeybe'nin hal ve tavrındaki üstünlük Kureyş'in lideri amcası Muttalib'e haber verildi ![]() ![]() ![]() -Ah, dediler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Muttalib, o güne kadar yeğenini hiç görmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() Muttlib, Şeybe'yi yanına çağırarak kendini tanıttı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amca-yeğen uygun bir vakitte Mekke yoluna koyuldular ![]() ![]() ![]() İşte Muttalip, devesinin üstünde, arkasında da yeğeni küçük Şeybetü'l Hamd olduğu halde Mekke'ye giriyorlar ![]() ![]() Bu çocuk kim ya Muttalip? deniyor ![]() Merak ve samimiyet sebebi ile sorulan suale Muttalip ne demeli? ![]() ![]() ![]() "Biraderimin çocuğu" dese "koca Mekke Reisi yeğenini nasıl gezdiriyor!" diye dedikodu yapılacak ![]() -Kölem, diyor dostlarına ![]() Şeybe bundan sonra, "Abdülmuttalip" diye tanınmaya başlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülmuttalip misk kokulu ![]() Evet miskler gibi kokuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Şeybetü'l Hamd sekiz yaşınna geldiğinde Muttalip dünyasını değiştirdi ve O'nun yerine Abdülmuttalip, milletine emir oldu ![]() Yüzkırküç yıllık ömründe herkes O'nu sevdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu misk kokuların; bu iyilik ve güzel hasletlerin sebebi Kainatın Efendisine ait nur ![]() ![]() ![]() İşte peygamberimizin dedesi bu! Hayatı ve bir bir hakikat olan rüyaları ile O'nun geleceğini müjdeleyen insan ![]() ![]() ![]() Daha pek genç olduğu sıralarda, bir gün Kabe yakınlarındaki evinde uyuyor; uyandığında halinde bir gariplik seziyor ![]() ![]() ![]() ![]() -Hemen evlenmelisin! Gök tanrısı böyle istiyor, diyor kahin ![]() Abdülmuttalip, iki kere evlendi; ama olmayan "gök tanrısı" istediği için değil ![]() ![]() ilk hanımından oğlu Haris dünyaya geldi ![]() ![]() Birinci hanımı vefat edince bu sefer Fatma binti Ömer ile izdivaç etti ![]() ![]() ![]() Abdülmuttalip, yine bir gün odasında iken ani bir uyku bastırması ile uyuyakaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belimden bir beyaz zincir çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birden ortaya çok güzel yüzlü bir insan çıktı ![]() ![]() ![]() -"Bu ağacın nuru kime kısmet olur?" diye sordum ![]() -"Kim bu ağacın dallarına yapışırsa ona!" dedi ![]() -"Siz kimsiniz" dedim ![]() Biri: -"Benim ismim Nuh'dur" dedi ![]() Öbürü: -"Benim ismim de Halil İbrahim'dir" dedi ![]() Sonra da? -"Ey Abdülmuttalib, bu ağç o kadar mübarek, o kadar şereflidir ki, kandan kana geçerek baba ve dedelerinden sana kavuştu haberin olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülmuttalip, rüyasını anlatıp bitirdiğinde kahinin benzi sarardı, yüzü daha kasvetli bir hal aldı ![]() ![]() ![]() ![]() -Neslinden bir büyük insan gelecek ve O'nun kurduğu nizam ebedi olarak yaşayacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim Peygamber ise bir müjdeye işarettir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Peygamberimizin babaannesi Fatıma binti Ömer, Abdullah'a hamile kalınca, "nur" büyükbaba Abdülmuttalib'ten Fatıma'nın alnına geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ZEMZEM KUYUSU La ilahe illallah, Muhammedün Resulullah Mekke ve çevresinin idaresi İsmail aleyhisselam'ın vefatı ile oğlu Sabit'e kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cürhümiler, aman dileyip beldeyi İsmail Peygamber soyuna teslim etmeden hemen önce ve son an ve son dakikada huyları icabı bir kötülük işlediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ismail aleyhisselam evladı, nihayet Mekke ve civarında hükümran oldu ama hafızalardan silinen bullur sulu zemzem kuyusu kaybolup gitti ![]() ![]() ![]() Cürhümilerin yığdığı taş, toprak senelerin geçmesi ile katmerleşti ve altta kalan ilahi armağanı gözlerden büsmütün sakladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaman bir müjdeye, toprak, sökmesi yakın bahtlı şafağa hazırlanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Abdülmuttalip, kalk ve zemzem kuyusunun üzerinde taş toprak ne varsa kaldır! ![]() ![]() Peygamberimizin dedesi Abdülmuttalib, Kabe'ye komşu olan evinde uyurken bu hitap üzerine yatağından korku ile doğruldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Rüya rahmani ise yine görürsün, dediler ![]() Aradan bir iki gün geçtiği halde Abdülmuttalib, o garip rüyayı bir daha göremedi ![]() -Acaba rüya rahmani miydi, değil miydi? Zihnini günlerce bu soru meşgul etti ![]() -Ey merhametli Allahım! Bu rüyanın sırrını neler yapmam gerektiğini bana bildirmeni diliyorum, diyerek can evinden yalvardı ve az sonra uyuya kaldı ![]() Abdülmuttalib'in isteği, bütün zamanların ve bütün mekanların en üstünün hürmetine kabul olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Abdülmuttalib kalk ve zemzem kuyusunu ortaya çıkar! Abdülmuttalib: -Zemzem suyu nedir? -Cebrail'in ayağını vurduğu yerden çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Kuyunun yerini bulmam için bir iz, işaret var mı? -Mescid-i Haram'a yakın iki put vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah olduğunda Abdülmuttalib, doğruca putların bulunduğu yere gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oradkiler uzaklaşınca sevgili Peygamberimizin sevgili dedesi, rüyada söylenen yeri kazmaya başladı ![]() Kazı işi biraz ilerlemişti ki haberi alan Kureyşli müşrikler oraya koştu: -Biz, taptığımız putların yanına kuyu kazdırmayız! diyerek Abdülmuttalib'e mani olmak istiyorlardı ![]() -Bu, öyle her hangi bir kuyu değildir ![]() ![]() ![]() Putperestler, fena diş biliyorlardı ![]() ![]() ![]() -Öyle ise, dediler, ünü bütün ülkeleri tutmuş aklı ve ilmi hepimizce kabul edilen Şam kahihine gidelim; ihtilafımızı anlatalım, vereceği karara her iki taraf da uysun! Abdülmuttalib, bu hal tarzına "Peki" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Şam yolcuları bu manzara kum denizlerini aşmaya çalışıyor ![]() ![]() ![]() Dermansız kalan dizler çözüldü ve oldukları yere külçe gibi yığıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak bu halde ne vakte kadar beklenecektir? Abdülmuttalib: -Böyle durmakla elimize hiç bir şey geçmez! Az daha gidelim ![]() ![]() Çökmüş olan develere nerede ise sürünerek bindiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sudan kana kana içip kablarını doldurdular ve ölümün eşiğinden yeniden hayata döndüler ![]() ![]() Bu inanılmaz vak'ayı hep birlikte yaşayan yol arkadaşları Abdülmuttalib'e: -Ey Abdülmuttalib, o kuyuyu kazmak senin hakkındır ![]() ![]() ![]() Abdülmuttalib, kuyuyu kazmaya, kaldığı yerden devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülmuttalib'in bu duası kabul olmuş erkek evlat sayısı zamanla onbiri bulmuştu ![]() Oğulları ile beraber kuyuyu kazan Abdülmuttalib, yıllar sonra zemzem suyunu ve Cürhümilerin kuyuya doldurduğu hazineyi buldu ![]() -Kuyu, dedelerimizin mirası; içinden çıkanlar bizimdir, diye direttiler ![]() Abdülmuttalib: -Siz bu kuyuyu kazarken bana yardım etmeyip bilakis zorluk çıkardınız ![]() ![]() Kılıç, kalkan gibi savaş malzemelerini bir tarafa, altın ceylanı bir tarafa ayırdılar ve Kabe-i Şerif, Kureyşliler ve Abdülmuttalib adına kur'a çektiler ![]() Altın Ceylan Kabe'ye, harp aletleri Abdülmuttalib'e çıktı ![]() ![]() Altın ceylanı Kabe kapısına astılar; uzun yıllar, kapıda asılı kaldıktan sonra bir gece Ebu Leheb sarhoş iki arkadaşıyla gelip heykeli çaldı ve götürüp sattı ![]() Zemzem kuyusunu bulmak Abdülmuttalib'in şan ve şerefini daha da yükselmişti ![]() Zaman, ırmaklar misali büyük müjdeye doğru akıyordu ![]() KURBANLIK Rahmetim gazabımı geçmiştir ![]() Hadis-i Kudsi Zemzem kuyusu çetin ve uzun mücadelelerden sonra tekrar Kabe'ye ve ziyaretçilere kazandırılmış; ceddi İsmail Peygamberin, hatırasını yok olmaktan kurtarıp şenlendirdiği için Abdülmuttlib'in şan ve şöhreti dört bir tarafı tutmuştu ama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taşlanmış toprağı kazma kürekle yenip suya varmak için uğraşmaktan mecalinin tükendiği bir anda Abdülmuttalib, ellerini açıp yüce Allah'a yalvarmıştı: -Ya Rabbi! Bana on erkek çocuğu daha verir de onlarla birlikte kyuyu kazabilirsem oğlumun birini sana kurban edeceğim ![]() ![]() ![]() İsmail aleyhisselama tabi bir mü'min olan Abdülmuttalib'in duası kabul olmuş; lakin aradan geçen uzun seneler sebebiyle söz unutulmuştu ![]() ![]() ![]() Fakat! ![]() ![]() ![]() Duyan, gören, bilen ve unutmak gibi her çeşit kusur ve eksiklikten uzak olan Allahü teala, kulunun vaadini unutmamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülmuttalib, bir gece rüyasında bir adam gördü ![]() -Ey Abdülmuttalib, kurban sözüne sadakat göster! dedi ![]() Abdülmuttalib endişe ile uyanır uyanmaz hemen bir koç kurban etti; sonra yattı ![]() -Koç'tan daha büyük kurban kesmelisin! Hemen kalkıp bir sığır kesti ve uyudu; ancak rahat bırakılmıyor: -Daha büyük bir şey kurban eyle! Bu sefer bir deve kurban etti ![]() ![]() -Ey Abdülmuttalib, daha büyük kurban kesmelisin! Abdülmuttalib, hala sözünü hatırlayamamış, "büyük kurban"dan neyin murat edildiğini bir türlü anlayamamıştı ![]() -Daha büyük olan ne ola ki? -On oğlun oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülmuttalib, yataktan fılarcasına kalktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahde vefa gösterilmeli; söz muhakka yerini mulmalıydı ![]() Başka ihtimal yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Baba, dediler, ister birimizi istersen hepimizi kurban et; biz emrinizdeyiz ![]() Gençler, böylece detli babaya teselli ve destek oldular; O'na cesaret verdiler ![]() Mustarip baba, bu tarifsiz fedakarlık karşısında gözyaşlarını gizleyerek, oğullarına, her birinin ismini bir ok üzerine yazıp getirmelerini söyledi ![]() ![]() ![]() Az sonra yazılı oklar gelmişti ![]() ![]() Yapılan çekilişte kurbanlık isim belli oldu: Abdullah! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah, Abdülmuttalibe, Abdülmuttalib, ilahi emre; her ikisi insana kendinden daha yakın, öz anne babasından daha merhametli yüceler yücesi Allah'a teslim olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan, cin, melek, ve bütün mahlukların ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kureyş kabilesi "Abdullah'ı babası kurban ediyor" haberi ile çalkalanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer böyle bir kurban kesilirse, çok kötü bir geleneğe yol açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun tartışmalardan sonra meseleyi Hicaz'da oturan meşhur Kahin Şüca'ya götürmeye ve O'nun diyeceğine uymaya karar verdiler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Bunun üzerine Abdülmuttalib ve şahıha katılan birkaç kişi Hicaz'a giderek tanınmış Kahini buldular ![]() -Sizde bir insanın diyeti kaç devedir? diye sordu ![]() -On devedir, dediler ![]() -Öyleyse Abdullah'ın bedeli olarak deve kurban edeceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar gele dursunlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kahinin buluşu Mekke'nin putperest, hıristiyan, yahudi, İbrahim ve İsmail Peygamber dinine mensup bütün kabile ve mensuplarını sevince boğdu ![]() ![]() ![]() Meraklıların önünde ve bir tarafta gözlerin bakmaya kıyamadığı Abdullah, bir tarafta dünyaya metelik vermez tavırlar ile sakin sakin geviş getiren develer olduğu halde Kur'a çekmeye başlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkeste sevinç, taşkınlık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen oracıkta yüz deve bir biri ardısıra kurban edildi ![]() ![]() Böylece Abdülmuttalib ve Abdullah yeryüzündeki büyük değişikliğe az bir vakit kala imtihandan yüz akı ile çıktılar ![]() Bundan sonra Abdullah "zebih" yani "kurbanlık" lakabı ile çağrıldı ![]() ![]() ![]() BABA Ve maerselnake illa rahmeten li'l-alemin Biz seni alemlere için ancak rahmet olarak gönderdik ![]() (Enbiya suresi 107 ayet'den) Büyük baba Abdülmuttalib'ten büyük anne Fatıma'ya geçen emanet O'ndan da Abdullah'ın alnına gidecek; bir zaman da orada parlayacaktı ![]() ![]() ![]() İncil'e tabi olanlar, Fatıma'nın Abdullah'a hamile olmasından beri pür dikkat doğum haberini bekliyorlardı ![]() ![]() ![]() -Son Peygamberin babası dünyaya geldi! ![]() ![]() ![]() Haberi dört bir yana salan hırıstiyanlardı ![]() Doğum yaklaştıkça heyecanları artmış ve nihayet Yahya Peygamber'in mucuzesi gerçekleşmiş, kan şıp şıp damlamaya başlamıştı ![]() Yahya aleyhisselam, Yahudiler tarafından şehid edildiğinde aziz şehidin üzerinde bir cübbe bulunuyordu ![]() ![]() ![]() "-Hırkadan taze kan damladığı an ahir zaman Peygamberi'nin babası dünyaya gelmiş olacaktır ![]() ![]() ![]() Kitapları böyle diyor, ve bu sebeple doğum yaklaştıkça müstesna hatıra üzerindeki dikkatleri daha da artırıyordu ![]() Günü geldiğinde mucize aynen gerçekleşti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortalığı çınlatan bu haberdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahın sevgilisinin zuhuruna sed çekmek! ![]() ![]() ![]() Hırıstiyanı, Yahudisi, putperesti, ateşperesti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun için Abdullah ilahi himayede ![]() ![]() ![]() Abdullah, büyüdükçe aklı aşan sıra sıra olaylar Rüya aleminde mi yaşıyor, hakiketle mi yüz yüze, nedir bu gördükleri, başına gelenler, içinde bulunduğu hal? Sırrını babası Abdülmuttalib'e açıyor: -Babacığım garip vak'larla karşılaşıyorum ![]() -Ne gibi? -Bir yere gidecek olsam yolda belimden bir nur çıktığını ve bunun başımın üstünde toplanarak bulut haline geldiğini görüyorum ![]() -Seni yakıcı güneşten koruyor ![]() ![]() ![]() -Ne zaman, nereye otursam, toprak bana selam verdikten sonra ilave ediyor: "Ey Abdullah, haberin var mı, Muhammed aleyhisselamın emanetini taşıyorsun!" -Nuru kastediyor ![]() ![]() ![]() -Kurumuş, hayat izi kalmamış bir ağacın altında dinlenecek olsam o kupkuru ağaç az sonra zümrüt gibi yemyeşil oluyor ![]() ![]() Ey oğlum, sana müjdelerin en güzeli olsun! ![]() ![]() İnsanların ve cinlerin efendisi; canlıların ve cansızların Peygamberi senin canından, senin kanından dünyaya gelecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sana olan muhabbetim boşuna değilmiş ![]() ![]() ![]() Abdullah artık delikanlı ![]() Ancak o, diğer gençlerden ne kadar üstün ![]() Ahlakı daha güzel; güzelliği apayrı ve çok farklı ![]() O'nun tavrında, onun halinde, onun güzelliğinde ikinci bir genç bulmak mümkün değil ![]() Bu özellikleri ağızdan ağıza yayıldıkça yayılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah, yirmi yaşına girdiğinde yüzünün güzelliği öyle arttı ki, görenlere Yusuf aleyhisselam'ı hatırlatıyordu ![]() Alnındaki nur sanki bir güneş olmuştu ![]() Harikulade olaylar devam ediyor ![]() -Ey Abdullah, sakın bize yaklaşmayasın! Sen yüksek şan sahibi o emsalsiz insanın nurunu taşıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimizin dünyaya geleceklerine az zaman kaldığını kahinlerinden haber alan Şam Yahudileri, peygamberlik İsrailoğullarından gidecek diye karayaslara battılar ![]() ![]() ![]() ![]() Ne gece dediler, ne gündüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün kolladıkları an gelip attı ![]() ![]() ![]() O esnada tesadüfen orada avlanan biri daha vardı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Veheb, yahudileri güneş vurdukça parlayan kılıçlarla Abudullahın peşinde görünce niyetlerini hemen anladı ve arkadaşları ile birlikte onların önünü kesmeye karar verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Veheb ve yanındakiler yalnız donaklamamış, nerede ise küçük dillerini de yutmuşlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah, ormanın içlerinde olan bitenden habersiz avlanırken Veheb bin Menaf, düşüncelere dalmış olarak Mekke'ye dönüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Veheb, şahidi olduğu bu kadar olayın tesadüf olmayacğını bilecek kadar zeki ve akıllıydı ![]() Zihninde bir fikir doğmaya başladı ![]() ![]() ![]() Eve vardığında başından geçenleri ve niyetini hanımına açtı ![]() ![]() ![]() Kız tarafı vakit geçirmeden tekliflerini Abdülmuttalib'e götürdüler ![]() Abdülmuttalib, Amine'nin kusursuz güzelliğini, yüksek ahlak ve iffetini başta kendi hanımı olmak üzere bir çok kimseden işitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nikah, Ebu Talib'in evinde yapıldı; iki genç evlendiler ![]() ![]() Abdullah, nikah akdinin yapılması için ağabeyi Ebu Talibin evine giderken yoluna Ümmül Kital isminde bir kız çıktı ![]() ![]() ![]() -"Evet" dersen sana yüz deve hediye edeceğime söz veriyorum ![]() Bütün maksadı sevgili Peygamberimiz'e "ana" olma eşsiz şerefine kavuşmaktı ![]() Şam Valisinin Fatıma, ismide bir kızı vardı ![]() ![]() İşaretlerden en son peygamberin gelişinin yakın olduğunu anladı ![]() ![]() ![]() -Ey Abdullah! Teptiğim bunca yol ve çektiğim onca zahmet, Muhammedi nura sahip olmak içindi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah'la evlenmediği için kedere kapılan sadece bu iki kızdan ibaret değildi ![]() ![]() Abdullah'ın, düğün günü hem arefeye hem de Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan geceye isabet ediyordu ![]() ![]() ![]() -İnsanların en hayırlısı ve peygamberlerin efendisine ait nur, Amine Hatuna geçti ![]() ![]() Melekler düğünü şenlikle karşılar, kurtlar, kuşlar birbirine müjde verip tebrikleşirken üzülen biri vardı; lanetlenmiş bir mahluk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey oğullarım, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İblis, hüngür hüngür ağlayarak şeytanlara anlatmaya devam ediyordu: -O'nun ümmeti yiyip içmeye besmele ile başlar ve bitirirler ![]() ![]() ![]() Bir şaytan: -Ey efendimiz, kendinizi bu kadar hırpalamayın ![]() ![]() ![]() Baş şeytan İblis: -Hayır! dedi, az evvel saydığım meziyetleri sebebi ile siz onlara yaklaşamaz kendilerini aldatamazsınız ![]() ![]() Az evvelki şeytan: -Fakat efendimiz, diye tekrar söza başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözler, İblisi rahatlattı ![]() ![]() ![]() Abdullah'la Amine'nin düğünlerinin olduğu ertesi sabah bütün putların yüz üstü yere düştüğü; tahtların devrildiği görüldü ![]() ![]() ![]() gelen Bu gelen ilm-i ledün sultanıdır ![]() Bu gelen tevhid ü irfan kanudur ![]() (Mevlid'den) O, kitap kitap övülmüştür ![]() Büyük, küçük hiçbir ilahi kitap yoktur ki, O'nu methetmesin ![]() ![]() İşte ilk insan ve ilk Peygamber Adem aleyhisselam'a gelen kitapçıktan satırlar ![]() -O yer ve gök ehlinin en doğrusudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte İdris Peygamber'in kitapçığı; -O, insanlarla beraber olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -O, öyle bir kimsedir ki, insanları şehvet uçurumuna düşmekten korur ![]() ![]() İşte Tavrat! Yüce Allah'la konuştuğu için "Kelimullah" sıfatlı Musa Peygamber'in kitabı: -O, gönlü çok zengin olan bir mübarek zattır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Savaş sonrasında hürriyetini kaybeden esirlere kötülük yapmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Tevrat'tan: -O, Allahü teala'nın Resulüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu da sesi güzel Peygamber Davut aleyhisselam'a inen Zebur: -O'nun eli açıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu övgüler de göğe çekilen büyük Peygamber İsa aleyhisselam'ın kitabı İncil'den: -O, az yemek yer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyamet vakti herkes, o ana baba gününün dehşetinden adeta akıl ve şuurunu kaybetmiş halde "Allahım beni koru" diye inlerken O, "Ya Rabbi, ümmetimi koru" niyazında bulunacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Veheb bin Münebbih hazretleri Allahü tealanın buyurduklarını semavi bir kitaptan naklediyor: -Hak ve adalet O'nun şiarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazlarını acele etmeden sakin sakin ve şartlarına uygun kılarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelen işte böyle bir Peygamberdi ![]() ![]() ![]() Nitekim o büyük insanın doğumundan beşyüzaltmış sene önce Ka'b bin Lüey de ilahi kitaplarda okuduklarından duygulanır ve O'nu şiirler okuyarak müjdeler: İnsanlar gafletteyken gelir yüce Peygamber, Muhammeddir, doğrudur, O'ndadır doğru haber ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)EN İLK ve EN ÜSTÜN Sen Ahmed ü Mahmud ü Muhammedsin efendim Hak'dan bize Sultan-ı müeyyedsin efendim ![]() (Şeyh Galip) Vahiy meleği Cebrail aleyhisselam, anlatıyor: -Hazret-i Allah, beni yarattı ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Cebrail seni kim yarattı? -Sen yarattın yara Rabbi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşmadan sonra bir onsekizbin yıl daha geçti ![]() ![]() ![]() -Seni kim yarattı? -Ya Rabbi, beni yaratan; öldürmeye ve diriltmeye kudreti olan sensin ![]() ![]() Üçüncü onsekizbin yıl da geçti ![]() ![]() ![]() -Ey Cebrail, ben kimim, sen kimsin? ![]() ![]() ![]() -Allahım sen her şeyin yaratıcası ve sahibi; bense bir kulcağızım ![]() Bu cevabımın peşinden bir merakımı dile getirdim: -Ya Rabbi benden üstün bir varlık halkettin mi? -Karşına bak, buyurdu ![]() ![]() ![]() Yüce emre uyarak gösterilen yere baktığımda mbir nur gördüm ![]() ![]() -Allahım, gözlerimi alan bu harika aydınlık da ne? -Seni, ne kadar melek varsa hepsini ve bütün her şeyi aşkına yarattığım nur! ![]() ![]() ![]() ![]() Sordum: -Ya çevresindeki nurlar? -Sağındaki Ebu Bekir Sıddik, solundaki Ömer ibni Hattab, önündeki Osman bin Affan, ardındaki Ali İbni Ebi Talib'dir ![]() ![]() -Ya Rabbi; bu beş kişinin diğer insanlardan üstün bir tarafı olmalı! -Bu beşi kendime dost seçtim ![]() ![]() ![]() Hak yarattı alemi, aşkına Muhammed'in Ay ü günü yarattı, şevkine Muhammed'in İlk insan Adem Peygamber, arş üzerinde "La ilahe illallah Muhammedün Resulullah" yazısını görünce ismin sahibinin erişilmezliğini anladı ![]() ![]() ![]() Adem aleyhisselam, bu hali oğlu Şit Peygambere anlatıyor: -Cennette O'nun ismi ile güzelleşmemiş bir tek köşe bile görmedim ![]() ![]() -Peki, babacığım hanginiz daha kıymetlisiniz? Şit aleyhisselamın sualine Adem Peygamber cevap vermek istememiş olacak ki sükutu tercih etti ![]() ![]() Alemlerin Rabbi buyurdu: -Ya Adem! Her şeyi senin için yarattım, seni ise o seçilmiş için!!! Cenneti o'nunla ve o'nun ümmetiyle dolduracağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ol dedi oldu alem, yazıldı levh ü kalem, Okundu hatm-i kelam, şannına Muhammed'in Adem babamız, cennetten çıkarılınca, üç yüz sene göz yaşı döktü ![]() ![]() -Ya Adem, kıyamete kadar gelecek evladının günahlarının bağışlanmasını isteseydin bu isimlerin sahiplerinin sevgisi için yine kabul ederdin ![]() ![]() ![]() Hep erenler geldiler, dergaha yüz sürdüler Zikr-ü tevhid ettiler, nuruna Muhammed'in O, müthiş tufandan önce Nuh aleyhisselama bir gemi yapması buyurulunca yüzyirmi dörtbin dört tane tahta hazırladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Tahtaların ilkine benim, sonuncusuna da habibim Muhammed Mustafa aleyhisselamın adını yaz ki şeytan öbür isimleri silmesin ![]() Nuh Peygamber, emredildiği gibi yaparak çalışıp gemisini tamamladı ![]() ![]() -Ya Cebrail, fazla gelen dört tahtayı ne yapayım? Vahiy meleği suali Hak teala'ya sundu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)İnsanlığın ikinci babası Nuh Peygambere haber geldi ![]() -Ey büyü peygamber! O dört tahtaya son peygamberimin dört halifesinin isimlerini yaz; gemi o zaman tamam olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Nuh Peygaber, Hazret-i Ebu Bekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazret-i Ali'nin isimlerini artan tahtalara yazarak bunları gemisine çakmadıkça görünüşteki kusursuzluğa rağmen geminin yüzmesi ve felaketten kurtulması mümkün olmamıştı ![]() Ya mü'minler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Veysel Karani kazandı, ahir yine özendi Sekiz uçmak bezendi, aşkına Muhammed'in İbrahim aleyhisselam, bir gün rüyasında Cenneti gördü ![]() ![]() -Buralar kime mehsustur? diye sordu ![]() -Evlatlarından Muhammed Mustafa ve o'nun ümmeti içindir, diye cevap verdiler ![]() İbrahim Peygamber, dikkatle bakınca ağaçlarda"La ilahe illallah" budaklarında "Muhammedün Resulullah", meyvelerinde "Sübhanellah", "Velhamdülillah" cümlelerinin yazılı olduğunu gördü ![]() ![]() ![]() Uyandığında rüyasını milletine nakletti ![]() -Ümmeti Muhammed kimdir, diye sordular ![]() ![]() -Ne düşünüyorsun ey Allah'ın dostu, dedi ![]() -Bir rüya gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cebrail aleyhisselam: -Ben de fazla bir şey bilmiyorum, diyerek Cenab-ı Hakka arz etti: Yüce Allah şöyle buyurdu: -Muhammed, benim ahir zaman Peygamberimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Feriştehler geldiler, saf saf olup durdular Beş vakit namaz kıldılar, aşkına Muhammed'in Tevrat, Musa aleyhisselama inince büyük Peygamber çok sevindi ve şükrünü dile getirdi ![]() -İnsanların kalbine baktım ![]() ![]() -Ölünceye kadar tevhid üzere ol ![]() -Ya Rabbi, Muhammed kimdir; O'nu tanımıyorum? -O öyle bir kimsedir ki yerleri ve gökleri yaratmadan binlerce sene evvel güzel ismini arşın üzerine yazdım ![]() ![]() ![]() -Allahım bundan gayrı ne arzum olabilir? ![]() ![]() ![]() -Öyleyse Habibime çok selavat oku ![]() Hak teala devam etti: -Ölen bir kimse Muhammed aleyhisselamı inkar etmişse, o bedbahtı sürüterek cehenneme attırırım ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu yolundakilere bildir ![]() -Ya Rabbi O'nun hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak isterim ![]() -Eğer Muhammed aleyhisselam olmasaydı; yeri-göğü, cenneti-cehennemi ayı, güneşi, geceyi-gündüzü, melekleri, Peygamberleri ve hiç bir şeyi yaratmazdım ![]() ![]() ![]() ![]() -Onun Peygamberliğini ve yüksekliğini kabul ettim Ya Rabbi! ![]() ![]() ![]() Havada uçan kuşlar, yeşerüp dağ ü taşlar, Yemiş verir ağaçlar, aşkına Muhammed'in Davut aleyhisselam, bir gün Zebur okurken kitaptan bir nur yükseldiğini; bu nurun odayı doldurduğunu ve kalbinin rahatladığını gördü ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Rabbi bu nur neyin nesidir? -O, habibim Muhammed Mustafa'nın nurudur ![]() ![]() Bu tüyler ürperten ilahi cevap üzerine Davut Peygamber, yüksek sesle "Lailahe illallah Muhammedün Resulullah" dedi ![]() -Öyledir ya Davut! diyerek onu doğruladılar ![]() Bu olaydan sonra Davut Peygamber, Zubur okumaya başlarken kelime-i tevhid söyle oldu ![]() İmansızlar geldiler, andan iman aldılar Beş vakt namaz kıldılar, aşkına Muhammed'in O'nu övmeye kalkan erir ve tükenir ![]() O'nu hiç bir lisan medhetmeye kafi gelmez ![]() ![]() Yunus kim ede medhi, över Kur'an ayeti Ah! vergil salevatı, aşkına Muhammed'in Biz de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan üstün devlet bilmiyoruz ya Rabbi! ![]() ![]() MEKTUP Ya Habiballah bize imdad kıl, Son nefes didarun ile şad kıl ![]() (Süleyman Çelebi) Vakit, ahir zaman Peygamberinden bin yıl önce ![]() Humeyr ibni Redi, hemen bütün ortadoğu'ya hükmeden bir hükümdar ![]() Kalabalık sayıda vezir ve yardımcıları ile kudretli bir ordusu var ![]() ![]() ![]() Humeyr, bir gün maiyeti ile birlikte tantanalı bir halde Mekke'ye geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu aldırışsız soğuk karşılama hükümdarın fena şekilde canını sıktı ![]() ![]() Vezirler: -Buranın insanları araptır; asil kimselerdir efendimiz ![]() ![]() ![]() ![]() -Demek öyle!!! Humeyr'in kafasında soysuz bir plan doğdu; Kabe'yi yıkacak, halkı öldürecek ve şehri askerine yağmalatacaktı ![]() ![]() ![]() Ancak bu fikirle beraber ve aynı hızla kafasına bir şey daha gitmişti: Müthiş bir ağrı ![]() ![]() ![]() ![]() Günler ilerliyor; baş ağrısı, her an şiddetini arttırıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimler, o güne kadar görülüp, işitilmemiş bu hastalığı iyileştirmek için günlerce uğraştılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)-Hükümdar şayet sırrını bana açar ve sorularını cevaplandırırsa derdinin dermanını söylerim, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hükümdar, zorlukla konuşuyor ve yanındakiler dehşetli pis kokudan büyük sakıntı çekiyorlardı ![]() Dötbin kişiden biri olan alim sordu: -Bu sıralarda Kabe-i Şerif için aklından kötü bir şey geçki mi? Hasta, derin ve uzun inleyip karşısındakileri boş ve manasız gözlerle süzdükten sonra dudakları kıpırdadı ![]() -Evet! O'nu yıkmak istedim ![]() Cümlenin başı ve sonu arasında kurşundan dakikalar geçmişti ![]() ![]() ![]() -Niçin yıkmak istemiştin ki? Ne mekkelilerin, ne de Kabenin bize bir zararı olmadı! -Evet olmadı ama; Mekke halkı bana hürmet etmedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Burada göremeyince ![]() ![]() ![]() Pis kokulu sulardan yatak, yorgan ıslanmış her taraf batmıştı ![]() ![]() -Mekkelilerden hürmet göremeyince üzerine titredikleri Kabeyi yıkmak, halkı öldürmek, mallarını askerlerine yağmalatmak istedim ![]() -Ve başına gelenler de bu niyetinle beraber geldi! -Evet; niyetimle beraber başıma korkunç bir ağrı girdi ve dünyamı zindan eden bu hastalığa yakalandım ![]() ![]() ![]() Bu cümleden sonda odayı bir sessizlik kapladı ![]() ![]() ![]() ![]() Humeyr meraklı ve uzaktan alimin yüzüne bakıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() -Hükümdarım tutulduğun hastalığın sebebi işte bu fikrindedir ![]() ![]() ![]() Susmuş ve dinlemeğe durmuş çöl yeniden hışırdamağa, rüzgar tok seslerle boşluğu yara yara koşmaya başlamıştı ![]() -Bilmez; hiç bilmezdim! -Şifa bulman bu bozuk niyetinden vazgeçmene bağlıdır ![]() ![]() Humeyr, derhal tövbe etti ![]() ![]() ![]() ![]() Başvezir ve alim oradan kalkmadan hükümdar tekrar eski sağlığına kavuştu ![]() Ve üstelik İbrahim aleyhisselamın dinini kabul ederek müslüman oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kaç gün son da bir sultan sofrası hazılattırarak büyük-küçük, zengin-yoksul bütün Mekkelileri yedirip içirdi ![]() Bu ziyafeti verdiği gece rüyasında bir ses işitti: -Mekke ahalisine itibar gösterdiği gibi Beytullah'a da hürmet et; O'nu örtülere bürü! Serin bir çöl gecesinde görülen bu rüyanın sabahında Humeyr, Kabe'ye hasırdan bir örtü yaptırarak ölttü ![]() ![]() -Hasır O'na layık değildir ![]() ![]() Bu sefer kumaştan mbir kılıf diktirerek Kabe-i Şerife giydirdi ![]() ![]() ![]() Ayrıca, Kabe-i Şerifin içinde bulunan putları dışarı attırarak kilitli bir kapı yaptırdı; insanların kirli halde Allah'ın evine yaklaşmalarını yasak etti ![]() Humeyr, bu güzel hizmetlerinden sonra Kabe'nin anahtarını Mekkelilere teslim ederek aydınlık Medineye doğru yola koyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() Humeyr, dörtbin kişilik danışmanlarından dört yüzünü alarak bütün Medine'yi makışı gören yüksek bir tepeye tırmandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aralarında şu kara vardılar: "Şartlar çetin ve ağır; ama olsun; kavuşulacak şeref de o kadar yüksek ve mübarek ![]() ![]() ![]() ![]() -Önceki alimlerden okuduğumuz bilgilere göre bu yer, en son ve en yüce Peygamberin gelip yerleşeceği bir kutlu mekandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hükümdar, anlatılanları heyecanla dinledi; büyük memnuniyet duydu ve: -Ben de sizle kalacağım, dedi ![]() Ancak bu karara asker ve tab'ası mani oldular ![]() Bir ismi de Tebi olan Humeyr, bunun üzerine Medine'de bu dörtyüz kişi için evler yaptırdı ![]() ![]() ![]() -"Humeyr İbni Redi'den en büyük Resul ve son Peygaber Abdülmuttalib oğlu, Abdullah oğlu Muhammed aleyhisselam'a sunulan mektup: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Humeyr, mektubu mühürlü olarak alimlerden Şamul'a verdi: iyi saklaması için ricada bulundu ve vasiyetini yaptı: -O mübarek Peygamber'i görme devletine erersen mektubumu kendilerine ver; şayet bu bahtiyarlığa eremezsen çocuklarına teslim et ve dikkatle sakllamalarını güzelce tenbih eyle; onlar da kendilerinden sonrrakilere aynı vasiyeti yapsınlar ve böylece emanetimi babadan oğula aktara aktara Peygamberlerin efendisinin yüksek huzurlarına takdim etsinler! ![]() ![]() Tebi, bu vasiyetinden sonra hazır olanlarla vedalaşarak Medine'den ayrılıp gitti ve bir zaman sonra da vefat etti ![]() Eshab-ı kiram; Allah'ın sevgilisine arkadaş, dost ve yardımcı olan o soylu insanların bu dört bin alimin nesebinden geldiği anlatılır ![]() Mektup, elden ele geçe geçe Şamul'un yirmi birinci torunu olan Eba Eyyub El Ensari'ye varacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebi Leyli yollara düştü, bir konak yerinde Beni Selim kabilesinin misafiri oldu ![]() ![]() -Ebi Leyli sen değil misin? buyurdular ![]() -Evet, benim; deyince -Tebi'nin mektubu nerede? diye sordular ![]() Leyli şaşırmıştı: -Siz kimsiniz; diyebildi ancak ![]() ![]() ![]() Eşi olmayan insanda rahatlatan bir tarifsiz tebessüm: -Ben, Allah'ın Resulü Muhammed'im; mektubu getir ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Peygamber, mektubu yanındakilere okutttular ve: -Merhaba Salih kardeşim, merhaba salih kardeşim, merhaba sahil kardeşim! ![]() ![]() ![]() IRMAK N'ola tacım gibi başımda götürsem daim, Kadem-i pakini ol Hazret-i Şah-ı Rüsulün (1 ![]() Ortalık toz duman ![]() Kopan fırtına; öylesine şiddetli ki, dalları ile yere kapanıp kapanıp doğrulan ağaçları bile köklerinden söküp havaya savuracak gibi ![]() ![]() Bir ara amansız fırtına uslanır gibi olunca göğe doğru dönerek yükselen hortum, sakin sakin tüten bir duman haline geliyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Sevgili Peygamberimiz'e, sallallahü aleyhi ve sellem, gelip içeri girmek için müsaade istediğinde ne hoş iltifatlara kavuşurdu: -Hoş geldin, bütün kötülüklerden arınan, iyiliklerle bezenen ve beğenilen insan! ![]() ![]() ![]() ![]() KÖLELİKTEN SULTANLIĞA YA BİLAL, EZAN OKUYARAK BENİ FERAHLANDIR ![]() HADİS-İ ŞERİF Bir Mekke gecesi ![]() ![]() ![]() Aydınlık ve duru duru bir gece ![]() Şuradan buradan duyulan böcek ve kuşlar, gecenin derinliğinde eriyen doyulmaz sesleri le göğe kocaman gümüş bir madalyon gibi asılmış dolunaya hangi sırrı fısıldıyor dersiniz ![]() Yıldızlar, yanıp sönen ışıkları ile uzaktan çevreledikleri aya mı, ürpertili yalnızlığı siyah bir kadife gibi üstüne çekmiş yeryüzüne mi, selam veriyorlar belli değil ![]() ![]() ![]() Belli olan o ki bir gölgenin duvar diplerine sine sine yürüdüğü ![]() -Bilal! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bilal! Bilal! Susdu ve beklemeye başladı ![]() ![]() Ohh nihayet geliyor ![]() ![]() -Kim o?! Dışardaki duyulur duyulmaz bir tonda cevap veriyor: -Benim! Ebu Bekr! Bilal, kapıyı aralarken: -Hayırdır! dedi, gecenin bu saatinde mühimce bir şey olmalı ![]() -Seni İslam dinine davet için geldim! Bilal şaşırdı ![]() -Ya Eba Bekr! Bu dediklerini sabah konuşsaydık olmaz mıydı? -Olmazdı, çünkü efendinin bunu bilmemesi lazım ![]() ![]() Bir kenare iliştiler ![]() -Beşeri; içinde bulunduğu şu zelil ve ahmak mevkiden kurtularak tek ve hakiki mabud olan yüce Allah'a iman saadetine kavuşturacak İslam dinini, diğer peygamberlere de gelmiş olan Cebrail ismindeki melek tebliğ ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kim? Ben tanıyor muyum? -Tanıyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ebu Bekr, radıyallahü anh, Mekke'de doğmasına rağmen aslı Habeşistanlı olduğu için "Habeşli Bilal" manasına Bilal-i Habeşi ismindeki köleye bu öz ve buna yakın kelimelerle anlatıyor ![]() ![]() -Zencisin diye seni aşağı görüyor ve köle olarak tutuyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilal'de heyacan zirvede ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Şey, dedi ![]() Bir menfaat peşinde olmasın?! -Evet; ben, tereddütsüz müslüman oldum ![]() ![]() ![]() ![]() Bilal, bir müddet sessizce düşündükten sonra: -Bana islamı öğret; nasıl müslüman olacağımı söyle, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gecenin şu saatinde her tehlikeyi göze alarak şuraya kadar gelmeye fazlası ile değmiş ve bir kişi daha müslüman olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zenci köle, artık yürüyen bir nnur gibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilal, çok mert ve dürüst bir köle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazreti Ebu Bekr'le dostlukları Şam'a giden böyle bir kervan arkadaşlığı ile başlıyor ve bu dostluk, Kureyş eşrafından bir çok kimseye nasip olmayan bir şansla zenci kölenin müslüman oluşu ile kardeşliğe dönüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslümünlığını işittiği günü kadar, Bilal'in,sahibi Umeyye bin Halef'in yanında kıymetli bir yeri var ![]() ![]() ![]() ![]() İyşte bu sevgi , beklenmedik bir haber üzerine müthiş bir nefretle yer değiştirdi ![]() "Bilal müslüman olmuş ve puthanede ne kadar put varsa hepsini yere sermiş" lakırdısı Umeyye bin Halef'i önce şaşırttı; hakikat olduğunu anlayınca da evlatlarına bile tercih ettiği kölesine karşı merhametsiz bir zalim oldu ![]() ![]() ![]() Böyle düşünüyor zalim ![]() ![]() -Muhammed'i inkar et; Lat ve Uzza'ya dön; İslamiyyeti reddet, dedikçe büyük sahabinin cevabı: -Ehad,ehad / Allah bir, Allah bir!!! Yeniden tokat, yeniden tekme, yeniden sopa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama Umeyye'nin hıncı dinmiyor ![]() ![]() ![]() Yine "dininden dön" teklifi ![]() Yine red ![]() Üzerinde ne varsa çıkarmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Şu koca taşları da üstüne koyun! diyor ve çakmak çakmak gözlerini işkence altındaki garibin gözlerine dikiyor: -Muhammed'i yalanla, diyorum sana! İslamiyyetten dön! Sende hiç mi akıl yok? Nasıl da inanmıştım sana! Dön diyorum! Bir cahillik ettiğini söyle haydi; yoksa öleceksin! Cevap değişmiyor: -La ilahe illallah! La ilahe illallah Muhammedün resulullah! Altta yakıcı taşlar, üstünde kaya parcaları, kavuran Arabistan güneşi ve dehşetli ızdırap çeken kimsesiz bir insan, bir garip ![]() -Kum atın üstüne! ![]() ![]() ![]() Sıcak kum, kızgın zeytinyağı gibi vücuduna dökülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saatlerce böyle ağır işkence çektikten sonra çıkarıp yine ateş gibi sallara yüz üstü yatırıyor ve bu defa sırtına ağır taşlar koyuyorlar: veya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() veya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün ![]() ![]() ![]() ![]() Umeyye: -Muhammed'i inkar et ![]() ![]() Diyerek sövüp-sayıyor ![]() Bu islam öncüsü gevrek ve zor işitilir bir sesle aynı cevabını veriyor: -Allah birdir, Allah birdir! ![]() ![]() ![]() Sanki onlarla hiçt alakası yok ![]() Bunun üzerine kafirler, üç-beş kişinin zor kaldırdığı bir kayayı getirip mazlum sahabinin göğsüne koydular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Öldürücü sıcak, göğsü üzerindeki müthiş ağırlık, açlık, susuzluk, vücudundaki ızdırap veren yaralar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Allah'ım senden gelen heş güzel ![]() ![]() ![]() İşte iman, işte müslüman ![]() Onlar nerede biz nerede? Nerede dayanılmaz zorluklara sabırla katlanan sahabi ahlakı; nerede bizim irade zayıflığımız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilal'i Habeş'i de mecal diye bir şey kalmamış ![]() ![]() ![]() ![]() Boynunda ip, Mekke sokaklarında peşinde rbir alay çocukla sürütülen zenci köle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ne olmuş? -Müslüman olmuş, efendisi ceza veriyor ![]() Bir gün yine işkenceler altında; Umeyyeler, Ebu Cehiller ve daha niceleri kararlı: -Ya İslamiyetten dönesin veya seni öldüreceğiz! Göğüs ve karnında ağır ağır taşlar, yakan kum, tepede kızgın güneş ![]() ![]() ![]() -Hadi inkar et, Lat ve Uzza'ya dön, hadi delilik yapma dinimize karşı gelme! Cevap, sakin, yumuşak telaşsız: -Ehad, ehad /Allah bir, Allah bir ![]() ![]() ![]() İşte tam o an Allah'ın Resulü görülüyor ![]() ![]() -Allahü tealanın ismini söylemek seni kurtarır! Efendimiz, oradan ayrılarak evlerine gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Umeyye! Bilal'e bü kötülükleri yapmakla ne kazanacaksın ki; size bir teklif; O'nu bana satın? Yüzler, Ebu Bekr, radıyallahü anh'a çevrili ve biraz şaşkın ![]() -Sana satmak mı? Niçin satalım ![]() ![]() ![]() Mesela: -Kölen Amir ile değiştirebiliriz ![]() -Derhal ![]() ![]() ![]() -Al senin olsun! Ebu bekr efendimiz, hemen dostunun üzerine koştu ![]() ![]() Müşrikler, Ebu Bekr'i kandırdıkları fikrinde oldukları için zevkden ağızlarının suyu akıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes, serbest iradesi ile layık olduğu yeri buluyor ![]() -Bilal'i Allah rızası için azad ettim ![]() Peygamberimiz, memnun kalarak dua buyurdular ![]() ![]() ![]() Bilali Habeşi radıyallahü anh, hürriyetine kavuşunca uğruda akıl almaz işkencelere katlandığı Resulullah'ın yanından ayrılayarak O'nun müezzini oldu ![]() Peygamber müezzinliği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, ezan okurken gözler, yaşla, kalbler nurla doluyor ![]() BABA'NIN ZULMÜ DE Kİ: MAĞRİB VE BAŞRIK ALLAH'IN MÜLKÜDÜR ![]() ![]() BAKARA: 142 Ey alemlerin Rabbi olan yüce Allahım; babama hasta yatağından kalkmak nasip eyleme! ![]() ![]() ![]() Bir beddua ![]() ![]() ![]() Ağza alınması zor, müthiş bir söz ![]() Bir evladın bababasının canını alması için niyazı ![]() Bu evlat, hem de eshabdan biri! Nasıl olur? Bir sahabi öz babası için nasıl böyle konuşuyor? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halid bin Said, bir rüya görüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ateş, insanı tepeden tırnağa korku içinde bırakıyor ![]() ![]() Halid, cehennemin kıyısında ve kaynayan, homurdanan ateş, gürül gürül ![]() ![]() ![]() ![]() Ama bu adam çılgın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hala korkular içinde ![]() -Vallahi bu rüya aynen doğru! ![]() ![]() Sıkıntıdan boğulacak gibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gecenin mavi loşluğunda bunun Hazret-i Ebu bekr olduğunu anlayınca seviniyor ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ebu Bekr radıyallahü anh'ın önünde duruyor ![]() ![]() -Sahih bir rüya görmüşsün ![]() ![]() Halid bin said, pür dikkat ve pür heyecan dinliyor: -Rüyanın tefsirine gelince: Sen Muhammed ül Emin'in dinine girecek ve dava arkadaşı olacaksın ![]() ![]() ![]() -Öyle ise ben hemen O'na gidiyorum ![]() Mübarek Peygamberimiz bu sırada eccyad adlı yerde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Ebul Kasım, sen insanları neye çağırıyorsun? -Ben, insanı, eşi ve benzeri olmayan bir tek Allah'a ve Muhammed'in de Allah'ın kulu ve Resulü olduğuna iman etmeye ve duymayan, görmeyen, fayda ve zarar vermez, kendisine tapanları da, tapmayanrı da bilmeyen taş parçalarına ibadet etmekten vazgeçmeye davet ediyorum ![]() Peygamber kelamı, Halid'in kalbini pamuk gibi yumuşatmış ve önünde yeni ufuklar açmıştı ![]() ![]() ![]() Mevlam bir kere nasip etmiş ya ![]() ![]() ![]() ![]() -Allah'dan gayri ilah olmadığına şehadet ederim ![]() ![]() ![]() ![]() İslamın altın zincirine beşinci halkanın eklenmesi efendimizi çok sevindirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Halid bin Said radıyallahü anh'ın İslamiyetle şereflenmelerini önce hanımı Ümeyye radıyallahü anla ve sonra kardeşlerinden Ömer bin Said radıyallahü anh takip etti ![]() Bunlar da "Sabikun-evvel" tabir edilen ilk müminlerden ![]() İki kardeş, Mekke'nin gözden saklı bir yerinde namazdalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Doğru mu? Sen Muhammed'in dinine girmişsin, doğru mu? Gözlerinde nefret şimşekleri çakıyor ![]() -Evet; doğru! -Çabuk vazgeç ve özür diler! Sen, O'nun dini ile adetlerimize, inançlarımıza, putlarımıza, mazimize hakaret ettiğini biliyor musun? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)O- doğru söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bundan sonra sana aş-ekmek yok! Seni söz dinlemez inadçı evlat seni! Hazret-i Halid efendimiz, sopalardan korunmaya çalışırken verdiği cevapla tehdidi bir kağıt gibi yırtıp parçaladı ![]() -Sen nafakamı kessen de Allahü teala, rızkımı ihsan eder! ![]() ![]() ![]() -Hala konuşuyor ![]() Ebu Uhayha'nın elindeki sopa Halid radıyallahü anh'ın üstünde parçalanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Uhayha, diğer çocuklarının onunla konuşmasını yasakladı ![]() ![]() ![]() Hazret-i Halid, sıcak Mekke havasında burada üç güç aç-susuz hapis kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() Kafirlerin, zulmü iyice azmış ve müminler, efendimizin talimatı ile Habeşistan'a Hicret etme hazırlığına başlamışlardı ![]() İşte bu sırada Ebu Uhayha, ağır şekilde hastalanarak yatağa düştü ![]() -İyileşirsem bir kişi bile putlardan başka bir şeye ibadet etmeyecek ![]() ![]() Bu zalim niyet, Halid bin Said'in yani Ebu Uhayha'nın zulmünden kaçan oğlu'nun kulağına geldi ![]() ![]() ![]() İman-küfür mücadelesinde baba mı dinlenir? Ya iyileşir de müslümanlara sıkıntı verirse?! Bu sual, büyük sahabiyi huzursut etti ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şartlarda dua ve beddua eldeki tek silah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DARÜL İSLAM O KAFİRLER, İMAN EDENLER İÇİN; "EĞER ONDA (İSLAMİYETTE) BİR HAYIR OLSAYDI BU HUSUSDA ONLAR (FAKİRLER, ÇARESİZLER) BİZİM ÖNÜMÜZE GEÇEMEZLER, BİZDEN ÖNCE ONA KOŞMAZLARDI" DEDİLER ![]() ![]() AHKAF: 11 Madem ki Kur'an inzal olacaktı; niçin Haşimilerden Abdullah'ın yetimi seçilmişti? Halbuki Mekke ve Taif'de nice büyü zenginler, herkesin hürmet gösterdiği liderler ve güngörmüş ihtiyarlar vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Velid bin Mugire ile diğerlerri de böyle düşünmüyor mu? Velid: -Muhammed'e gelen şu Kur'an keşke iki memleketten birinin büyüğüne; mesela Ümeyye bin Halef'e inseydi derken; bir islam düşmanı elini arkadaşının omuzuna koymuş başıyla onu tasdik ediyor: -Doğru diyorsun dostum! Veya senin gibi birine gelmeliydi ![]() ![]() ![]() -Teşekkür ederim ![]() ![]() ![]() ![]() Sanki kendilerine sorulacaktı ![]() Kureyş'in bir de eskiden beri ürüp gelen aileler arası rekabet ve iç çekişme meselesi var ![]() ![]() ![]() -Haşimilerle hep yarıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalbi mühürlü nasipsiz Ebu Cehil, katmerli öfkeler içindeydi ![]() ![]() ![]() Zinnire radıyallahü anha'nın da ebedi saadet yolunu seçtiğini haber aldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten dehşet verici işkenceler çektiriliyordu ama sahabi imanı karşısında kötülükler güneş altındaki kar gibi eriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Muhammed'in yolundan dön ve Lat ile Uzza'nın ilahlığını kebul et! Tekliflerini şiddetle reddediyor ![]() Ebu Cehil, yorulunca başka kafirler işkenceye başlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat maruz kaldığı kötü muameleler, müslüman hanımın sıhhatine ziyan veriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Zinnire! Gördün mü? Lat ve Uzza kendilerine tapmıyorsun diye gözlerini nasıl kör etti? ![]() ![]() ![]() -Hayır ya Eba Cehil; Yanılıyorsun! Senin tanrı bildiğin Lat ve Uzza, her şeyden habersiz iki heykel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Münkirler, işkence altındaki şu himayesiz fakir ve garip kadının gösterdiği iman ihtişamına hayret ediyorlar ![]() ![]() ![]() Ve gerçekten bir zaman sonra Zinnire radıyallahü anha görür oldu ![]() ![]() Ebu Cehilller imana gelse ya! -Bu da Muhammed'in sihri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenab-ı Hak, bu kibir dolu sözleri Ahkaf suresinin onbirinci ayet-i kerimesi ile cevaplandırdı ![]() ![]() ![]() Nehdiye, Lübeyne, Ümmü Ubeys müslüman oldukları anlaşılarak işkence ile küfre dönmeye zorlanan diğerbazı islam hanımları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte altıncı müslümün; ilklerden Habban bin Eret, radıyallahü anh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük sahibinin gömleğini almışlar ![]() ![]() ![]() -İnat etme gel Lat'ı Uzza'yı tanrı bil, diye bağırıyorlar ![]() -La ilahe illallah Muhammedün Resulullah! diye haykırıyor ![]() Ve bu mutlak doğru söz, zalimleri şaşkına çeviriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Allah! ![]() ![]() ![]() Müşrikler, netice alamayınca dağılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Fakat küfrün koyu zulmeti gözlerini bürümüş; kat kat gaflet içindeler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bu da sihir! Akıllarını sihirle bozmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Habbab radıyallahü anh, dua talebi ile yüksek huzurda: -Ya Resulallah! Beni dışarıda müşrikler ateşe atıyorlar; evede Ümmü Enmar pul pul demirler başımı dağlıyor; işte yaralarım ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz, dini için bu kadar eza ve cefa gören aziz sahabiye üzüldüler ve dua ettiler: -Ya Rabbi! Habbab'a yardım et ![]() ![]() -Sizden evvelki ümmetler arasında öyle kimseler vardı ki, demir tarakla derileri kazılır, etleri soyulurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Ümmü Emmar'ın başı şiddetli şekilde ağrımaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Habbab'a çağırdı ve emretti: -Acılarım azanca bir çubuk kızart ve başımı dağla ![]() ![]() ![]() Elbette! kim dua buyurmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir avuç aşk ehli eziyet gördükçe, zulüm ve işkence çektikçe birbirine daha çok sarılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Oğlum; bu zayıf köle ve cariyelerin diyetlerini ödeyerek azad edeceğine; güçlü-kuvvetli olanlarını satın alsan daha iyi olmaz mı? Seni zor zamanlarda himaye ederler ![]() -Babacığım; Allah'ın rızasını kazanmak için böyle davranıyorum ![]() Bütün işkencelere rağmen islamiyeti seçenler çoğalmakta ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Resulullah, eshabını bir araya toplamaya karar veriyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müminlerde böylece cemaat şuuru gelişiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bu işi ben yaparım, diyor ![]() -Ziyan görürsün ![]() ![]() Diye yapılan itirazlara aldırmadan Kabe-i Şerife; Makam-ı İbrahime geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Münkirler irkiliyor: Bu ne okuyor böyle, diye birbirlerine soruyorlar ![]() Muhammed'in getirdiklerini ![]() Ya öylemi? Şimdi okumak nasılmış görür! Abdullah bin Mes'ud'a tekme ve tokatlarla saldırıyorlar; fakat büyük mücahid o şartlarda bile okumaya devam ediyor ![]() Ellerinen kurtulduğunda yüzü gözü şiş ve yaralıydı ![]() ![]() Bir gün de Ebu Düb vadisinin ıssız bir köşesinde Sa'd bin Ebi Vakkas, Said bin Zeyd, Abdullah bin mes'ud Habbab bin Eret cemaatle namaz kılıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz bitince mü'minler, bu yılışık kafirleri bir güzel tartakladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bunun farkında değil ![]() Ordulaşacak cemaatten ilk işaret ![]() ![]() ![]() ALLAH ve RESULÜNÜN MUHABBETİ UĞRUNA Sevgili Peygamberimizi düşmana karşı müdüfaa Ederken sağ kolu ani bir kılıç darbesi ile Kesilince sancağı sol koluna alan sol kolu Kesilince kesik kolları ile onu bağrına basan Ve şehid olunca üzerindeki entari Yetmediğinden ayak tarafı ancak otlarla Örtülmek suretiyle toprağa verilen o büyük Sahibeye gökteki yıldızlar, çöllerdeki kumlar ayısınca selam olsun ![]() Kıvrım kıvrım siyah saçlar,cezbedici yüzü, mevzun boyu ayakkabıdan elbiseye kadar tril tril kıyafeti ile Mekke'nin en zarifi, en narini, en kibarı ve en güzeli: Yani: Mus'ab bin Umeyr ![]() Mus'ab bin Umeyr, çok zengin bir ailenin çocuğu; mükemmel bir tahsil görmüş ![]() ![]() Bu yüzden de annesi başta olmak üzere bütün aile üstüne titriyor ![]() ![]() ![]() Fakat O, içinde bulunduğu halden memnun değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, şu cansız heykeller olmamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mus'ab, yaşadığı coğrafyanın din diye sarıldığını kabullenemiyor ![]() Seçkin genç, bu fikirle çalkalınırken beklemediği bir zamanda ruhunun penceresinden bir nur hüzmesi akmaya başlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne güzel sözler ![]() ![]() ![]() Mus'ab, bu sözlerdeki derinlikle çarpılıyor sanki ![]() ![]() Burada Allah'ın Resulü'na dinliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi Mus'ab radıyallahü anh, bir kat daha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Darül Erkam'a gizli ziyaretleri devam ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Mus'ab, Muhammed'in dininne girmiş; namaz kılarken gözümle gördüm; haberiniz olsun! İhbar, evde bir bomba gibi infilak etti ![]() ![]() ![]() Nasihatleri; Tehditleri hep boş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne-babasının emri ile mahzene attılar ![]() ![]() Oğulları ile haklı olarak iftihar eden ve üzerine titreyen anne-babası şimdi O'na bir tercih hürriyetini çok görüyor ve insafsızca işkenceler yapıyorlardı ![]() Ama ne hepis ne işkence ![]() ![]() ![]() -İslamiyetten dön! Talimatları hep red cevabı alıyor ![]() ![]() Baskılara kahramanca direnen Mus'ab hazretleri: -Muhammed'i inkar et, onun haber verdiği Allah'ı inkar et, cahillik etme, sana ne oldu, sen ki şu beldenin en akıllı genciydin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abdühu ve Resuluhü! ![]() ![]() ![]() Yeniden zından; tekrar işkence, bir daha zından ve netice alınamayanıca hep zından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük mazlum, bir gün serbest bırakıldı ![]() Nereye gitse? Onların yanına mı; yani ailesine? Aile mi kaldı? Anne annelikten çıktı, baba babalıktan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mus'ab rıdayallahü anh; ailesinin gözbebeği Mus'ab; tiril tiril kıyafeti, aşılmaz kibarlığı ile bütün hayranlıkları etrafına bir hale gibi çekmiş olan Mus'ab, bu şehire yabancılaşmıştır artık ![]() ![]() ![]() Şimdiden sonra anne onun için yok, baba onun için yok, aile onun için yok, akraba yok, komşu yok, şu şehir dolduranlar yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bunlar yok ama; Allah var ![]() Allah'ın habibi var ![]() ![]() ![]() Öyle ise O, ne sonu gelmez sıcak kum deryalarında; ne de yalnızlığın insanı bir bıçak gibi kestiği buz ummanlarında ![]() Allah var gam yok ![]() Bu, hakikatın, ta kemiğe kadar, iliğe kadar işlediği iman ![]() ![]() ![]() Muminler, efendimizin emirleri ile birazcık nefes alabilmek için Habeşistan'a hicret ediyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, Mekke'den içeri girdiği sırada kainatın efendisi, aleyhisselatü vesselam, Hazret-i Ali Keremmallahü vecheh, iele bir kenarda oturmuş sohbet ediyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hey gidi hey! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kalbini Allahü teala'nın nurlandırdığı şu kimseye bakın ![]() ![]() ![]() ![]() YEMENE SIÇRAYAN NUR KIVILCIMI RESULULLAH'IN BÜTÜN HARPLERİNDE BULUNAN; HAZRET-İ EBU BEKR DEVRİNDE İSLAMİYETİ TERKEDEN BEDBAHT MÜRTEDLERLE YİĞİTÇE VURUŞURKEN ŞEHİD OLAN O KAHRAMAN SAHABİNİN YÜKSEK RUHUNA OKYANUSLARA KOŞAN COŞKUN IRMAKLARIN BERRAK SULARI KADAR SELAMLAR OLSUN ![]() Peygamberimizi dinleyen biri şayet peşin hükümlü değilse mutlaka müslüman oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tufeyl bin Amr'ı bile bu korkunç söz taarruzu ile kandırabildiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tufeyl'in geldiğini gören islam düşmanları, yanına gelerek hoş-beşten sonra konuşmaya başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() -Aman dikkatli ol! Abdülmüttalib'in yetimi vardı ya; hatırlar mısın? Evet canım Muhammed! Şimdi büyük iddialar peşinde; Peygamber olduğunu söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunları söyleyenler sıradan kimseler de değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu azametle yürüyen ve kendilireni imtiyazlı gören adamların ettiği laflar o kadar çok tekrarlandı ki Tufeyl'de söylenenlerin doğruluğundan en ufak şüphe kalmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geldiğinin ikinci sabahında Kabe'ye giderken kulaklarını pamukla tıkadı ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten Tufeyl bir Amr, Kabe-i Şerif'e vardığında Resulullah, sallallahü aleyhi vesellem, namaz kılıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve işitmesiyle derin bir hayranlığa kapılması bir oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zevk ve huzurdan, çevresinden kopmuştu ![]() ![]() Nihayet Sevgili Peygamberimiz, namazını tamamlayarak evlerine dönmek üzere yola koyuldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimiz, sallallahü aleyhi ve sellem, Hane-i Saadetlerine dahil olunca peşindeki aşık da mukaddes eşikten adımınnı atıyor: Boynu bükük olarak halini arz ediyor: -Milletin, hakkında kötü konuşuyor ![]() ![]() ![]() Ama hikmete bakın ki, okudukların, hem kulaklarımın hem kalbimin pasını sildi! ![]() ![]() ![]() Efendimiz, bu nasipli kula biraz kelamı kadim okudular ![]() ![]() ![]() Tufeyl, bundan daha güzel sözü ömründe işitmediğini söyleyerek kelime-i şahadet getirip müslüman oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Müslüman olanın ilk düşündüğü ailesine, kabilesine kavmine koşmak ![]() ![]() ![]() Evinde yangın olduğunu öğrenen insanın ilk yapacağı iş, yakınlarını kurtarmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eshab-ı Kiram'ın en namüsait şartlarda kıtalar ve denizler aşarak yedi iklim dört bucağa at koşturmasının hikmeti bu ![]() ![]() Kalbine yüce dinimizin güneşi doğana Tufeyl bin Amr, radıyallahü anh, Peygamber-i Ekber, sallallahü aleyhi vesellem'den aldığı feyz ve ilhamla islam meşalesini ailesine ve milletine taşıdı ![]() Ebedi kurtuluşun nurdan kıvılcımları şimdi Yemen'e sıçramıştı ![]() çııÖÖçşıÜüNübüvvetin beşinci yılı ![]() Zulme dur durak yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna bir çare bulmalı; bir çıkış yolu aramalı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Peygamber Efendimizin Hayatı (detaylı Anlatım)Bir gurup mazlum sahabi, Resuller Resulünün muhteşem huzurlarındalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Allah'ın Resulü! Kafirlerin, Hatib bin Amr bin Abd-i Şems'e yaptığı işkenceleri görseydin bu arkadaşlarımızın dileklerini zarurete binaen kabul ederdin ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ebu Bekir'in bu ricası üzerine Resululalh hicret izni verdiler ![]() Mekke'den, o ana-baba yurdundan sırf dinlerini korumak, ibadetlerini yapabilmek için ayrılma zahmetine giren bu garip ama eşsiz sahabiler, yine arz ettiler: -Ya Resulallah! Hangi memlekete gidelim; nereyi tevsiye buyurursunuz? Mü'minler, sevinçle karışık bir keder içindeydiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() On erkek ve dört kadın, Habeşistan'a gitmek için gizlice hazırlandı ![]() Osman bin Affan ve Sevgili zevceleri peygamber kerimesi Rukiyye binti Resulullah-ki Rukiyye radıyallahü anha'nın da hicret kafilesine dahil edilmesini server-i alem, Osman radıyallahü anha'a emir buyurdular; Ve Ebu Huzeyfe bin Utbe bin Rabia ve zevcesi Sühlet binti Süheyl, Zübeyr bin Avvam, Mus'ab bin Amr, Abdurrahman bin Avf, Ebu Selem't-ibni Abdülesad ve zevcesi Seleme binti Umeyye, Osaman bin maz'un, Amir bin Rebia ve zevcesi Leyla binti Ebi Hayseme, Ebu Sabret't-ibni Ebi Rahim, Hatib bin Amr bin Abd-i Şems, Haris bin Süheyl ve muhacirlerin sağlıkla menzile vardıkları haberini getirmek için kendilerine refakat eden Esma binti Ebi Bekr, radıyallahü anha ![]() ![]() ![]() Hazret-i Osman, radıyallahü anh, ve eşi Rukiyye, Lut Peygamber'den bu tarafa küfrün elinden başka diyara göçen ilk aile ![]() -Osman ve benim kızım, Lut aleyhisselam'dan sonrra hicret eden ilk karı-kocadır ![]() Muhacirler, kimsenin gözüne çarpmadan, kimseyi şüphelendirmeden sağ salim Kızıldeniz sahiline vardılar ![]() -"Çok çektiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam, devesinde şöyle bir doğrulduktan sonrra sordu: -Nereye gidiyorsunuz böyle? Bu iki kelime, keskin bir nişancının ard arda fırlatıp tahtaya kapladığı iki yaman bıçak gibi sessizliği ortasında kesmişti ![]() Düşmana hile caiz ![]() ![]() ![]() -Denizde bir gemi parçalanmış onu satın almaya niyetlendik ![]() Nevfel, pek tatmin olmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Aman, dediler, bir ekip hemen ardlarından yetişip yakalasın ![]() ![]() ![]() Gerçekten silahlı bir gurup kureyşli, vakit kaybetmeden Kızıldeniz sahiline vardılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahü teala, kendi aşkı uğruna vatanlarından ayrılma fedakarlığına katlanan mü'minlerin işlerinde kolaylık yaratmış, onlar, uygun deniz ve uygun havayla sal üstünde kısa zamanda Afrika yakasını bulmuşlardı ![]() ![]() Bu sırada Habeş kralı, "Necaşi" isminde bir hırıstiyandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu esnada Mekke'de Vennecm Suresi indi ![]() ![]() ![]() ![]() -Doğan ve batan yıldızlar hakkı için sizin sahibiniz Muhammed aleyhisselam, asla dalalet ve hatada olmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Surenin okunması bitince Sevgili Peygamberimiz, secdeye vardılar ![]() Kafirler de secdede ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzahı şöyle: Efendimiz, kafalara tam olarak yerleşsin de unutulmasın diye ayet aralarında bir miktar durarak yavaş yavaş okuyordu ya? İşte ütün sır burada ![]() -Putlar uludur ![]() ![]() ![]() ![]() Allah düşmanları, sözü efendimizin söylediğine inanarak sevindier ve o yüzden yere kapandılar ![]() -Muhammed ilahlarımızı tanıdı ve dinimizi kabul etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeytanın hilesini müşrikler böyle ahmakça bir yoruma bağlamışlardı ![]() Velid bin Mugire, teminat vermek için Resulullah'a geldi: -İnandığın yolda selametle yürü ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz, hayret ettiler ![]() Cebrail aleyhisselam, gelerek olup bitenleri ayrıntıları ile nakletti: Sevgili Peygamberimiz, şeytanın kendi sözlerini ayeti kerimenin arasına katmasına çok üzüldüler ![]() -Senden önce gönderdiğimiz şeriat sahibi Resuller ve onları takipçisi Nebiler, ayet-i kerime okumak veya bir şey konuşmak arzuladıkları vakit şeytan, o Peygamberin sözüne de bir şeyle, katardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın Resulü, teselli bulup rrahatladılar ve bu defa yeni gelen bu ayet-i kafirlere duyurdular ![]() -Demekki Muhammed, ilahlarımızın Allah yanında yüksek dereceleri olduğunu ikrar ettiğine pişman oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Mekke'de bütün bunlar olup biterken Habeşistan'a göçen müslümanlar ne yapıyor acaba? Onlar rahatlar ![]() ![]() ![]() Öyleyse dediler,biz de vatanımıza avdet edelim ![]() ![]() ![]() Hakikaten döndüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Varsın geçsin ![]() Allah'ın takdiri ne ise elbette o tecelli edecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 39 "En'am suresinin 22 ![]() ![]() Safa Tepesin'i görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah ibni mes'ud, radıyallahü anh, birden efendisini görüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimiz,başlarında, adamlar,ürkek,şaşkın ve küstah ![]() -Ey Kureyşliler "La ilahe illallah" deyiniz! ![]() ![]() ![]() Küfrün beyninin tam ortasına indirilen bir balyoz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ne dersin şunu bir güzel mahçup edeyim mi? -İstediğini yapmakta serbestsin! Velid, bir tırmarhanelik tip gibi putunu boynuna asarak Resuller sultanı'nın karşısına dikildi ![]() -Sen bize her zaman ne diyordun? "Allah, insana şah damarından daha yakındır" değl mi? Bak işte benim tanrım bana ne kadar yakın ![]() Sevgili Peygamberimiz, bu sersem mantıklı çok bilmişe karşılık vermeyi lüzumsuz gördüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey tanrımız! Şu Muhammed'in ettiği yetti artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimizi, Velid'in kuru ağaç parçasına ispiyonlayan putperestlerin sözleri bitince bir kafir cinni, nice zamandır beklediği fısatı bulur bulmaz hemen bunu kullandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Resulullah puttan gelen sesleri siz de işittiniz mi? Aziz Peygamber, sallallahü aleyhi ve sellem, meyus bir halde iken daha evvel böyle bir sualle incitmek istememişdi ![]() -Evet; O, putların içine girerek halkı Peygamberlerin katline teşvik eden bir cinnidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan epeyce zaman geçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Gök ehlinden misin, yer ehlinden misin? -Cinniyim ![]() -Niçin geldin? -Musır isminde bir kafir cinninin bir putun içine girerek müşriklerin zatı alinize ziyan vermesi için onları teşvik ve tahrik ettiğini ve sizin de bundan üzüldüğünüzü işittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -İsmin ne senin? -Semhec ![]() -Sana aha güzel bir isim vermemi ister misin? -Hangi ismi ya Resulallah? Sevgili Peygamberimiz: -İsmin "Abdullah" olsun, buyurdular: Cinni, kendisine bir peygamberin hele son ve en büyük Resul'ün bizzat ad vermiş olmasına o kadar çok sevindiki ![]() Peygamberimiz ve İbni Mes'ud, radıyallahü anh, ertesi sabah Safa'ya gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey tanrımız bize Muhammed'i ve O'nun dininin kötülüğünü anlat; O'nu mahcup et! Puttan sesler gelmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|