09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaprak Sarması Tarifi

Malzemeler,
Harcı için,
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 su bardağı pirinç
- Yarım limonun suyu
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
Pişirmek için,
- 1 su bardağı sıcak su
- Yarım limonun suyu
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 adet orta boy domates
Sarmak için,
Hazırlanışı,
[*]Salamura yaprakların tuzunu almak için su dolu kabın içine koyun [*]Harcını hazırlamak için soğanların kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın [*]Orta boy tencereye yarım çay bardağı zeytinyağını alıp kızdırın [*]Üzerine soğan ve dolmalık fıstıkları ekleyip renkleri değişene kadar kavurun [*]Pirinçleri bol suyla yıkayıp süzüp tencereye ilave edin [*]Pirinç ve soğanları; orta dereceli ateşte 2 dakika kavurun [*]Bir kâsenin içerisinde; kuru nane, tarçın, toz şeker, karabiber, yarım limon suyu, maydanoz ve 1,5 su bardağı sıcak suyu karıştırın [*]Karışımı; pirinçlerin olduğu tencereye döküp iyice karıştırın [*]Ocağın altını kısıp tencerenin kapağını kapatın [*]Pirinçler suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin [*]Harç piştikten sonra ocaktan indirip ılınana kadar bekletin [*]Soğuk su dolu kabın içinde bekleyen salamura yaprakları süzün [*]Saplarını kesip düz bir zemine tek tek serin [*]Yaprakların, sapının olduğu kısma 1 tatlı kaşığı harç koyun [*]Sigara böreği sarar gibi sarın [*]Yayvan bir tencerenin tabanını yaprakla kaplayın [*]Sardığınız sarmaları sıkı şekilde tencereye dizin [*]1 su bardağı sıcak su, yarım limonun suyu, yarım çay bardağı sızma zeytinyağını karıştırıp sarmaların üzerine gezdirerek dökün [*]Domatesin kabuğunu soyup incecik halka şeklinde doğrayın [*]Yaprak sarmaların üzerini kaplayın [*]Sarmaların üzerini yaprakla kaplayın [*]Dağılmasını önlemek için sarmaların üzerine porselen tabak kapatın [*]Tencerenin kapağını kapatıp orta dereceli ateşte pişirmeye başlayın [*]Tenceredeki su kaynamaya başladığında ocağın altını kısın [*]Yaklaşık 30 dakika kısık ateşte pişirin [*]Yaprak sarmaları oda ısısında, tencerede soğuttuktan sonra servis tabağına alın [*]Yoğurtla ikram edebilirsiniz
Afiyet olsun
Pratik Bilgiler,
- Zeytinyağlı yaprak sarmasında verilen malzemeler 4 kişiliktir
Kişi sayısına göre malzeme ve yaprak miktarı artırılabilir
- Tencere tabanını yaprakla kaplamak; sarmaların tabana yapışmasını önlüyor

- Kısık ve orta ateş uyarılarını dikkate alarak pişirin

- Dolmalık fıstık; marketlerin baharat reyonunda, küçük paketler halinde satılıyor

- Domates; sarmalara hoş bir ekşilik veriyor
Ekşi sevmiyorsanız; eklemeyebilirsiniz
- Salamura yaprak tuzlu olduğu için harcın içerisine hiç tuz konmuyor
Taze yaprak kullanacaksanız; sarma harcına 1 tatlı kaşığı tuz ilave edebilirsiniz
- Tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi zeytinyağlı yaprak sarmasına da toz şeker ekleniyor, lezzeti dengeleniyor

|
|
|