Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
soslar

Soslar

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Soslar




SOSLAR

BOLONEZ SOS
MALZEMELER ; 1 LİTRE
100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan 1 Diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates 4 Adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ Çorba kaşığı tuz 1 Adet defne yaprağı
45 ml Domates sosu

YAPILIŞI ;Margarini bir tavada kızdırınYağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsak’ı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurunDomates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatınAteşi kısın,15 dk daha pişirip,içine tuz,karabiber,ve defne yaprağı ilave edinÖnceden hazırlanan domates sosunu katınKısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alınServise hazır hale gelmiştir

DOMATES SOSU
MALZEME ;5 LİTRE
300 gram margarin 400 gram havuç (küp şeklinde)
200 gram kereviz (küp şeklinde) 40 gram rendelenmiş soğan
1 Adet ince kıyılmış sarımsak 1 Adet defne yaprağı
1 Dal taze kekik 400 gram UN
600 gram domates püresi 50 gram toz şeker
½ Çay kaşığı tuz 1 Çimdik karabiber
3 lt et suyu

YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini kızdırınHavuç,kereviz,defne yaprağı,taze kekik,soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartınUnu katıp,sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakınDomates püresini ekleyip karıştırınEt suyunu bir taşım kaynatınSıcak et suyunu,hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave edinizŞekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirinOluştukça kefini alınİnce bir süzgeçten geçirip,süzünSosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayınServise hazır hale gelmiştir

MİLANEZ SOS
MALZEME ; 1/2 LİTRE
50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon 200 gram domates
1 Çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı tuz

YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritinYağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edinDana janbonu,domatesi ekleyinSosu bir taşım kaynatıp ateşi kısınKısık ateştekoyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirinTuz ve karabiberini ekleyip,ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapınız

Mantarlı Domates Sosu

Malzemeler:
1/2 kg Domates
200 gr Mantar
1 Limon
1/2 Soğan
1 Diş Sarımsak
1 Çorba Kaşığı Margarin
1/2 Tatlı Kaşığı Tuz
Bir Tutam Karabiber
HAZIRLANIŞI :
Soğanı ince ince dilimleyin, sarımsağı uzunlamasına 2-3 parçaya ayırın Margarini küçük bir tencerede eritip soğan ve sarımsağı ilave edin Orta ateşte soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun
Mantarları temizleyip limonlu suda biraz beklettikten sonra dilimleyin Tenceredeki sarımsağı çıkarın, mantarları ilave edip birkaç dakika karıştırarak pişirin
Domatesleri rendeleyip süzgeçten geçirin Mantarlı karışıma ekleyip ara sıra karıştırarak 45 dakika daha pişirin Tuz, karabiber ilave edip karıştırın ve ateşten alın Isıltılmış sosluğa alıp servis yapın
Dikkat! Bu sos, çılbır,makkarna veya kızarrmış etle birlikte servis yapılabilir

Bearnez Sos

--------------------------------------------------------------------------------

4 yumurta sarisi
1 sogan
5 çorba kasigi tereyagi
1 fincan sirke
1 çay kasigi tane biber
1 çay kasigi tarhun
Maydanoz
Tuz

Sogani soyun ve ince ince dograyin Tane biberi ezin, eleyin ve tozlarini baska bir yerde kullanmak üzere ayirin (sos tozla beraber piserse çok aci olur) Sirke, sogan, kiyilmis tarhun ve biberi küçük bir tencerede, hafif ateste sirke tadi kalmayana kadar pisirin Maydanozu temizleyin ve incecik kiyin Tereyagini eritin ve köpügü ile dibine çöken tortusunu alip ilik bir yerde tutun
Yumurta çirpma kabina, yumurta sarilarini koyun ve bearnez malzemesi ile karistirin Üç çorba kasigi su ilave edin ve biraz çirpin Genisçe baska bir kaba iki parmak su doldurulup atese koyun ve bunun içine yumurtali kabi oturtun Alltaki suyun sicakligi sonucu; yumurta sarilari krem haline gelene kadar çirparak pisirin Bu sosun yapiminda en önemli nokta, yumurta sarilarinin pisme noktasini iyi ayarlamaktir Sos, fazla piserse kesilir, az piserse sivilasir Yumurta kabini ocaktan alin ve ilik tereyagini yumurta sarisina karistirmak suretiyle az az yedirin Tuz ve kiyilmis maydanozu ilave edin Servise kadar, ilik bir yerde saklayin Bu sosu bütün izgara etlerin yaninda sunabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.