ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Soslar (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=708902)

Prof. Dr. Sinsi 09-05-2012 02:19 AM

Soslar
 

SOSLAR

BOLONEZ SOS
MALZEMELER ; 1 LİTRE
100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan 1 Diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates 4 Adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ Çorba kaşığı tuz 1 Adet defne yaprağı
45 ml Domates sosu

YAPILIŞI ;Margarini bir tavada kızdırın.Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsak’ı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun.Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın.Ateşi kısın,15 dk daha pişirip,içine tuz,karabiber,ve defne yaprağı ilave edin.Önceden hazırlanan domates sosunu katın.Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.Servise hazır hale gelmiştir.

DOMATES SOSU
MALZEME ;5 LİTRE
300 gram margarin 400 gram havuç (küp şeklinde)
200 gram kereviz (küp şeklinde) 40 gram rendelenmiş soğan
1 Adet ince kıyılmış sarımsak 1 Adet defne yaprağı
1 Dal taze kekik 400 gram UN
600 gram domates püresi 50 gram toz şeker
½ Çay kaşığı tuz 1 Çimdik karabiber
3 lt et suyu

YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini kızdırın.Havuç,kereviz,defne yaprağı,taze kekik,soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın.Unu katıp,sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın.Domates püresini ekleyip karıştırın.Et suyunu bir taşım kaynatın.Sıcak et suyunu,hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz.Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin.Oluştukça kefini alın.İnce bir süzgeçten geçirip,süzün.Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.Servise hazır hale gelmiştir.

MİLANEZ SOS
MALZEME ; 1/2 LİTRE
50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon 200 gram domates
1 Çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı tuz

YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin.Dana janbonu,domatesi ekleyin.Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın.Kısık ateştekoyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin.Tuz ve karabiberini ekleyip,ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapınız

Mantarlı Domates Sosu

Malzemeler:
1/2 kg Domates
200 gr Mantar
1 Limon
1/2 Soğan
1 Diş Sarımsak
1 Çorba Kaşığı Margarin
1/2 Tatlı Kaşığı Tuz
Bir Tutam Karabiber
HAZIRLANIŞI :
Soğanı ince ince dilimleyin, sarımsağı uzunlamasına 2-3 parçaya ayırın. Margarini küçük bir tencerede eritip soğan ve sarımsağı ilave edin. Orta ateşte soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
Mantarları temizleyip limonlu suda biraz beklettikten sonra dilimleyin. Tenceredeki sarımsağı çıkarın, mantarları ilave edip birkaç dakika karıştırarak pişirin.
Domatesleri rendeleyip süzgeçten geçirin. Mantarlı karışıma ekleyip ara sıra karıştırarak 45 dakika daha pişirin. Tuz, karabiber ilave edip karıştırın ve ateşten alın. Isıltılmış sosluğa alıp servis yapın.
Dikkat! Bu sos, çılbır,makkarna veya kızarrmış etle birlikte servis yapılabilir.

Bearnez Sos

--------------------------------------------------------------------------------

4 yumurta sarisi
1 sogan
5 çorba kasigi tereyagi
1 fincan sirke
1 çay kasigi tane biber
1 çay kasigi tarhun
Maydanoz
Tuz

Sogani soyun ve ince ince dograyin. Tane biberi ezin, eleyin ve tozlarini baska bir yerde kullanmak üzere ayirin (sos tozla beraber piserse çok aci olur). Sirke, sogan, kiyilmis tarhun ve biberi küçük bir tencerede, hafif ateste sirke tadi kalmayana kadar pisirin. Maydanozu temizleyin ve incecik kiyin. Tereyagini eritin ve köpügü ile dibine çöken tortusunu alip ilik bir yerde tutun.
Yumurta çirpma kabina, yumurta sarilarini koyun ve bearnez malzemesi ile karistirin. Üç çorba kasigi su ilave edin ve biraz çirpin. Genisçe baska bir kaba iki parmak su doldurulup atese koyun ve bunun içine yumurtali kabi oturtun. Alltaki suyun sicakligi sonucu; yumurta sarilari krem haline gelene kadar çirparak pisirin. Bu sosun yapiminda en önemli nokta, yumurta sarilarinin pisme noktasini iyi ayarlamaktir. Sos, fazla piserse kesilir, az piserse sivilasir. Yumurta kabini ocaktan alin ve ilik tereyagini yumurta sarisina karistirmak suretiyle az az yedirin. Tuz ve kiyilmis maydanozu ilave edin. Servise kadar, ilik bir yerde saklayin. Bu sosu bütün izgara etlerin yaninda sunabilirsiniz


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.