![]() |
Türkiye'nin Peynir Haritası :) |
![]() |
![]() |
#1 |
dejavu2009
|
![]() Türkiye'nin Peynir Haritası :)> İşte Türkiye'nin peynir haritası > > > Türkiye, dört bir köşesinde evlerde, modern tesislerde üretilen onlarca > peynir türü ile adeta bir 'peynir cenneti' ![]() ![]() ![]() > barındıran, değişik yöntemlerle hazırlanan, adına festivaller düzenlenen > peynir, Türk mutfağında da önemli besin kaynakları arasında yer alıyor ![]() > Türkiye'nin peynir haritası ![]() ![]() ![]() > > > KONYA'NIN KÜFLÜ PEYNİRİ > > Konya'da, yağı alınmış koyun sütünden üretilen ve doğal olarak küflendirilen > Konya küflü peyniri, genellikle Karapınar, Ereğli, Cihanbeyli gibi > koyunculuğun yoğun olduğu yerlerde üretiliyor ![]() > kırsal alanda yağı alınmış koyun sütünden üretiliyor ![]() > doğal küflenmeye yol açtığı için aflatoksin oluşmasını önlüyor ![]() > > BERENDİ VE DİVLE TULUM PEYNİRİ > > Ereğli ilçesi ile Karaman'ın Ayrancı ilçesi ve çevresinde üretilen Berendi > ve Divle tulum peynirinin de pazar payı oldukça geniş ![]() > pastorize inek sütü kullanılarak modern tesislerde üretiliyor ![]() > peyniri ise tümüyle geleneksel usullerle, kuzulamaların gerçekleştiği, mayıs > ayı ile haziranın ortasına kadar olan sütün bol olduğu dönemde koyunlardan > sağılan süt biriktirilerek yapılıyor ![]() > vatandaşlar, sağdıkları sütleri her gün bir kişinin evinde imece usulüyle > birleştiriyor, ürettikleri peyniri mağaralarda saklıyor ![]() > > > KAYSERİ'NİN ÇÖMLEK PEYNİRİ > > Çömlek peyniri, taze koyun veya inek peynirinin süzülüp daha sonra > çömleklere basılmasıyla üretiliyor ![]() > torbalara konulup üzerine taş parçalarıyla baskı yapılarak içerisindeki > peynir suyunun dışarı akması sağlanıyor ![]() > sürüyor ![]() > üzerine serilerek > tuzlanıyor ![]() ![]() > Tuzlanıp bir gün bekletilen peynir çömleklere basılıyor ![]() > ile kaplanan çömlekler daha sonra kayadan oyma mağaralarda veya evlerin > zemin katında hazırlanan nemli kumlara gömülerek olgunlaşmaya bırakılıyor ![]() > Yaklaşık 3 ay sonra peynir tüketilmeye hazır hale geliyor ![]() > > ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ > > Erzincan'da birkaç yıl öncesine kadar evlerde, son yıllarda ise modern > tesislerde üretilen tulum peyniri, ülkede en çok tüketilen peynir türleri > arasında ![]() > torbada sudan ayrışması için 3 gün bekletiliyor ![]() > parçalanarak > yüzde 3 oranında tuz ile karıştırılıp 18 saat havayla temasa bırakılıyor ![]() > Peynirde istenen aromanın oluşması için bu işlem birkaç kez tekrarlanıyor ve > hava almayacak şekilde bir tulum ya da bidonda 120 gün bekletilerek tüketime > hazır hale getiriliyor ![]() > Türkiye'nin hemen her yerinde marketlerde ve şarküterilerde satışı > yapılıyor ![]() > > > KARS GRAVYERİ > > Mandıralarda üretimi yapılan peynirin hayvansal protein oranı yüzde 32 > seviyelerinde ![]() > şehirlerde de ilgi görmeye başladı ![]() > sahipliği yapan otellerden Kars gravyerine yoğun talep geliyor ![]() > gelecek yıllarda çok daha fazla ilgi görmesi bekleniyor ![]() > gravyerinin sert kabuklu, kiraz büyüklüğünde gözenekleri, kesildiğinde > renginin koyu sarı olması ve yenildiğinde genzi yakacak > düzeyde bir tadı bulunması gerekiyor ![]() > kilogramı, Kars'ta 25-30 YTL arasında satılıyor ![]() > > KARIN KAYMAĞI PEYNİRİ > > Kars'ta yapılan bir diğer önemli peynir türü ise daha çok Sarıkamış > ilçesinde ev koşullarında üretilen 'karın kaymağı' peyniri ![]() > mayalanan inek sütü, pıhtı haline gelmesinin ardından bez torbalarda baskıya > alınarak suyu süzülmeye bırakılıyor ![]() > ardından açılan torba içerisine yüzde 3 oranında tuz ilave edilerek pıhtı > ufalanıyor ve belli bir oranda krema veya tereyağı katılıp yoğruluyor ![]() > sonra temizlenmiş ve kurutulmuş hayvan > işkembesi içerisine konuluyor ![]() > bırakılarak 120 kilogramlık baskı uygulanıyor ![]() > ediyor ve sonra iplere asılarak serin odalarda 3 ay gibi bir süre > olgunlaşmaya bırakılıyor ![]() ![]() > > VARTO KEÇİ PEYNİRİ > > Keçi sütü, güneş sıcaklığında belli oranda ısıtıldıktan sonra maya ilave > edilerek pıhtı halini alıyor ve oluşan bu pıhtı, hafifçe parçalanıp > gözenekleri iri olmayan keten tarzı bez torbalarda bir süre bekletiliyor ![]() > Torbada en az 12 saat asılı bekletilerek suyu süzülen pıhtı, daha sonra keçi > peyniri halini alıyor ![]() > > İKİZDERE TULUM PEYNİRİ > Ardahan'da üretilen İkizdere tulum peyniri, Erzincan tulum peyniri ile aynı > pastörize işlemler uygulanarak elde ediliyor ![]() > koyun, İkizdere tulum peyniri inek sütünden yapılıyor ![]() > kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ürettiği peynir, pazarlarda nadiren > görülüyor ![]() > > ARDAHAN KÜFLÜ PEYNİR > > Yine Ardahan'da üretilen küflü peynir, yağsız inek sütünden yapılıyor ![]() > Peynir, bölgede genellikle evlerde üretiliyor ![]() > sunuluyor ![]() ![]() > > > ERZURUM'UN CİVİL PEYNİRİ > > Erzurum'a özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden > yapılıyor ![]() > alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor ![]() > kaba alınarak tuz ilave ediliyor ![]() > sarılarak tel şeklini alıyor ![]() > gibi, bolca tuzlanarak taze olarak da saklanabiliyor ![]() > Erzurum olmak üzere Ankara ve İstanbul'da da değişik marketlerde satışa > sunuluyor ![]() > tercih ediliyor ![]() > > BİNGÖL SALAMURA PEYNİRİ > > Bingöl'de çiğ koyun sütünden yapılan salamura peynir, yaylalarda, ev > koşullarında aile işletmeleri tarafından üretiliyor ![]() > ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ürettiği salamura peyniri, koyun sütünün > pişirilmeden güneş sıcaklığında mayalanarak pıhtı halini almasıyla elde > ediliyor ![]() > alınıyor ve daha sonra küçük parçalar halinde salamura suyuna konularak > tüketime hazır hale getiriliyor ![]() > > > PEYNİR DEPOSU 'MAĞARA' > > Sivas'ın Zara ilçesinde kışlık olarak hazırlanan peynirler, geleneklere göre > yüzyıllardır depo alarak kullanılan mağaralarda korunuyor ![]() > köylerinde yaz aylarında hazırlanan peynirler, daha önceden belirlenen > mağaralarda kış için saklanıyor ![]() > görevi yapan bu mağaralarda bekletiliyor, kış yaklaştığında bu peynirler > mağaradan çıkartılarak satılıyor ya da tüketiliyor ![]() > > > KÜP PEYNİR > Sivas ve ilçelerinde yoğun olarak küp peyniri üretimi yapılıyor ![]() > bahar aylarında yapımına başlanan küp peyniri, inek sütünden taze peynir > olarak yapılıyor ![]() > içerisine dilimlenerek yerleştirilen peynir, bol tuzlanıp, sıkıştırılıyor ![]() > Peynirin ağız kısmına bez bir örtü konduktan sonra küp veya bidonun kapağı > kapatılıyor ![]() > şekilde evlerin serin olan genellikle bodrum kısımlarında yarıya kadar > toprağa gömülüyor ![]() > süzülüyor, rengi, kokusu ve tadı değişiyor ![]() > > > TOKAT'TA KIŞLIK SALAMURA PEYNİR > Keçi, koyun ve inek sütünden mayıs-ağustos ayları arasında yapılan peynir, > çiğ sütten mayalanarak üretiliyor ![]() > tuzlanıp, küp ve bidonlara basılıyor ![]() > ayıklanarak tüketilmeye başlanıyor ![]() > > > TRABZON'UN 'TELLİ PEYNİRİ' > > Doğu Karadeniz yaylalarında beslenen ineklerden elde edilen sütlerin ana > maddesini oluşturduğu 'telli peynir', kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak > renkli, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu peynir olarak > nitelendiriliyor ![]() > açıklamada, 'telli peynir' üretiminin geleneksel olarak Trabzon ve > ilçelerindeki köylerde kadınlar tarafından yapıldığını, son yıllarda da süt > fabrikalarında 'telli peynir' üretimi gerçekleştirildiğ ini söyledi ![]() > > > EDİRNE'NİN BEYAZ PEYNİRİ > > Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescil edilen Edirne peyniri, > Anadolu'nun her yanından rağbet gören bir lezzet olarak öne çıkıyor ![]() > Edirne'nin değişik türdeki otlarıyla doğal beslenen inek, keçi ve koyunların > sütünden lezzetini alan Edirne peynirinin imalat aşamasındaki lezzetine > lezzet katan diğer unsurlar da tuz ve maya ![]() > nehirlerinin oluşturduğu deltada yetişen bitki örtüsünün süte kattığı > lezzet, peynire de yansıyor ![]() > sütün en çok 30 dakika içinde mayalanıp peynir haline getirilmesi, > olgunlaştırma sürecini tamamlayan peynirin, havayla ilk temasından itibaren > (teneke açıldıktan sonra) 3 ay içinde tüketilmesi gerekiyor ![]() > Trakya'ya özgü peynir, tam yağlı ve doğal olması özelliği ile tanınıyor ![]() > Edirne beyaz peyniri ağızda kayganlık hissiyle ve ekşimsi tadıyla diğer > peynirlerden ayırt edici özelliğe sahip ![]() > > AHBAZ VE ÇERKEZ PEYNİRİ > > > Sakarya'da yöresel olarak üretilen peynir türleri arasında Abhaz ve Çerkez > peyniri öne çıkıyor ![]() > peynir elde ediliyor ![]() ![]() > Maya tuttuktan sonra ortaya çıkan peynir elle bir araya toplanıyor ![]() > sahanda sıkıştırılıyor ve bir gün bekletiliyor ![]() > halinde karıştırılan peynire istenilen şekil (örgü, tekerlek) verilebiliyor ![]() > Çerkez peyniri ise Abhaz peynirine göre daha yumuşak ![]() > yaklaşık 2 kilograma yakın peynir üretilebiliyor ![]() > > 'OTLU PEYNİR, HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR > > Hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahip olan Van'ın otlu peyniri, bu nedenle > sadece kahvaltıda değil, yemeklerden sonra da tüketiliyor ![]() > Anadolu Bölgesi'nde, 25 çeşit bitki kullanılarak yapılan otlu peynirin, > sofralarda farklı bir yeri bulunuyor ![]() > sarımsak), mendo, helis, siyabo, nane ve kekik gibi yabani otlar > kullanılıyor ![]() > bekletildikten sonra peynire katılıyor ![]() > hazımsızlık sorununu ortadan kaldırıyor ![]() > > ÇANAK PEYNİRİ > > Yozgat'ta temmuz ve ağustos aylarında elde edilen sütle hazırlanan ve > çanaklarda toprağa gömülen çanak peyniri, sonbahar aylarında topraktan > çıkarılıyor ve kış mevsiminde tüketiliyor ![]() > peyniri tescillemek için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulundu ![]() > > > AYDIN'IN TULUM PEYNİRİ > > Aydın'da inek ve koyun sütlerinin karışımından üretilerek keçi derisine > basılan tulum peyniri, lezzetiyle beğeni topluyor ![]() > peynirin asıl lezzetinin keçi derisine basılmasından kaynaklandığını ifade > ediyor ![]() ![]() > peynirin yaklaşık bir yıl depolanarak acı suyunu dışarıya atması bekleniyor ![]() > > > MALATYA PEYNİRİ > > Genellikle köylerde üretilen Malatya peyniri, çiğ sütün yağı ve kuru maddesi > çekilmeden, peynir mayasıyla mayalanması ile üretiliyor ![]() > kesildikten sonra suyu alınıyor ve üzerine ağırlık konulan iki tahta > arasında sıkıştırılıyor ![]() > bırakılıyor ![]() > > > İZMİR'İN YÖRESEL PEYNİRLERİ > > Farklı kültürlerinin bir araya geldiği İzmir ve ilçelerinde, bu medeniyetler > buluşması kendisini yöresel peynir çeşitlerinde de gösteriyor ![]() > tanınan İzmir tulumu, halen İzmir'in yanında > Ödemiş, Menemen, Tire ve diğer ilçelerdeki mandıralarda yapılıyor ![]() > pastörize edildikten sonra mayalama sıcaklığına kadar soğutuluyor ![]() > sonra 'pıhtı kırımı' yapılıyor ve baskı tenekelerinde bekletiliyor ![]() > tulum peynirinde kullanılan salamura ise peynir altı suyundan elde ediliyor ![]() > Kesilen ve süzülen telemenin konulduğu teneke ya da deri, salamura ilave > edilerek hava almayacak şekilde kapatılıyor ![]() > deriyse 1,5 yıl öncesinden hazır hale > getiriliyor ![]() > kadar bekletiliyor ![]() > yerleştirilerek boş kalan bölümler lor ile kapatılarak tulumun ağzı kendir > ipiyle bağlanıyor ![]() > havada bekletiliyor ![]() > > > SEFERİHİSAR'IN ARMOLASI > > Bölgeye özgü, diğer peynir türlerine benzemeyen peynir çeşitleri arasında > yer alan armola peyniri, Seferihisar ilçesindeki bir kaç mandıra ve evlerde > yapılıyor ![]() > tulum üretimi gerçekleşmiyor ![]() > yoğurt, keçi sütü loru ve beyaz peynirin karışımıyla ortaya çıkıyor ![]() > hafif bir peynir olması ve istendiğinde domates salatasına sos olarak > kullanılabilme özelliği nedeniyle çok tercih ediliyor ![]() > yapılması ve peynir-yoğurt karışımı olması nedeniyle farklı bir lezzeti var ![]() > Genelde ekmeğe sürülerek üzerine zeytinyağı, kırmızı biber, sarımsak ilave > edilerek yeniliyor ![]() > > EGE'NİN ORTAK MİRASI: KOPANİSTİ PEYNİRİ > > İzmir'in Karaburun Yarımadası'nı çevreleyen ilçe ve beldelerinde yapılan > kopanisti peyniri de özgün yapım şekli, tadı ve tüketim şekliyle ilginç > özellikler barındırıyor ![]() > Foça'da sadece evlerde üretilen kopanisti peyniri, keçi sütü veya keçi-koyun > sütü karışımının yaklaşık bir ay her gün yoğrulmasıyla yapılıyor ![]() > süresince oda sıcaklığında bırakılan lordaki acımsı tat, kimi bölgelerde bu > peynirin 'acı peynir' olarak adlandırılmasına neden > oluyor ![]() > yanında içki mezesi ve börek içi olarak da değerlendiriliyor ![]() > > TİRE'NİN ÇAMUR PEYNİRİ > İzmir'in yöresel tatları arasında Tire ve Ödemiş ilçesinde bilinen > peynirlerden biri de çamur peyniri ![]() > yapılan yağlı tulum lorunun, peynir altı suyu ile > karıştırılmasıyla elde edilen çamur peyniri, krem peynir kıvamında olması > nedeniyle genelde ekmeğe sürülerek zeytinyağıyla birlikte tüketiliyor ![]() > peyniri ayrıca salatalar için sos olarak da > değerlendiriliyor ![]() > mandıralar tarafından üretilerek semt pazarları ve marketlerde satılıyor ![]() > > EZİNE PEYNİRİ > > Türkiye'nin en lezzetli beyaz peynirleri arasında yer alan, adı Çanakkale > ile özdeşleşen 'Ezine peyniri'nin en önemli özelliği, üretimde kullanılan > sütün belirli bir bölgeden sağlanması ![]() > Derneğinin (EPD) başvurusu sonucunda, Ezine peynirine 2006 yılında Türk > Patent Enstitüsünce, coğrafi işaret tescil belgesi verildi ![]() > yapımında, Kaz Dağları'nın kuzey ve batı kesimlerindeki Ezine, Bayramiç ve > Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, > keçi ve ineklerden elde edilen sütler kullanılıyor ![]() > oranında keçi sütü, yüzde 45-55 oranında koyun sütü ve yüzde 15 oranında > inek sütü karıştırılarak hazırlanıyor ![]() > ayından ağustos ayına kadar sürüyor ![]() > > > MANYAS PEYNİRİ > > Türkiye'nin süt ve süt ürünleri üretiminde lokomotif iller arasında sayılan > Balıkesir'de yapılan ünlü Manyas peyniri, hiçbir katkı maddesi ilave > edilmeden, inek ve koyun sütü karıştırılarak üretiliyor ![]() > mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında yer alan en az 200 yıllık Manyas > peyniri, protein zenginliği nedeniyle bölge halkının yanı sıra ülkenin iş, > siyaset, sanat ve spor dünyasının önde gelen isimleri tarafından da tercih > ediliyor ![]() > peynirine' rakip olduğu ve yüzde 100 doğal olarak üretildiği belirtilen > Manyas peynirinin tezgahlara çıkış süreci 6 aylık bir zamanı kapsıyor ![]() > Ağızda dağılmayan Manyas peyniri, ekmek gibi yenilebildiği için uzun süre > tok tutma özelliğine ve protein zenginliğine sahip ![]() > > ANTEP PEYNİRİ > Gaziantep'teki soğuk hava depolarında kışın tüketilmek üzere tonlarca Antep > peyniri saklanıyor ![]() > yağsız olarak üretilen Antep peyniri, bulgur, salça ve dolmalıklarla > birlikte ailelerin kış hazırlıkları kapsamında temin ettiği temel gıda > ürünleri arasında yer alıyor ![]() > > 'ÇİĞ KESİK' PEYNİRİ > > Samsun'da, daha çok Alaçam ve çevresindeki yaylalarda yetişen koyunların > sütünden çiğ olarak yapılan ve 'çiğ kesik' olarak bilinen peynirler için > birçok ilden özel siparişler alınıyor ![]() > rakımda bulunan Yukarıkoçlu köyü yaylasında beslenen koyunların sütünden > yapılan çiğ kesik peynirlerin kendine özgü yapılış tarzı ve tadı bulunuyor ![]() > Çiğ kesik peynirinin lezzeti, yaylalarda, başta kekik olmak üzere birçok > türde otla beslenen koyunlardan elde edilen sütten geliyor ![]() > peyniri için yurt içi ve yurt dışından siparişler geldiği belirtiliyor ![]() > > TORBA VE KÜP ÇÖKELEK > > Ordu'da torba peyniri ve küp çökelek yöresel peynirlerin başında geliyor ![]() > Çökelek peyniri daha çok kırsal kesimde üretiliyor ![]() > bir miktar yoğurt ilave ediliyor ve torbalara doldurularak katı hale gelmesi > için ağırlık altında yaklaşık bir hafta bekletilerek oluşturuluyor ![]() > peyniri genellikle pazarlarda satılıyor ![]() > > AMASYA'DA KÖY PEYNİRLERİ > > Amasya bölgesinde geleneksel yollarla yapılan köy peynirleri, sütün kıvamına > göre çeşitli adlarla satışa sunuluyor ![]() > kilogram peynir üretiliyor ![]() > manda sütünden elde edilen manda peyniri ve salamura peynir üretiliyor ![]() > > CEVİZLİ KAŞAR PEYNİRİ > > Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, tamamen doğal kaynaklarla beslenen inek ve > mandaların sütünden, cevizli kaşar peyniri üretiliyor ![]() > doğal ortamda beslenen inek ve mandaların sütünden elde edilen peynir, > standart kaşar peynirlerden farklı olarak bir kilogramı için 9 kilogram > yerine 15 kilogram süt kullanılarak yapılıyor ![]() > 10 saat kuruduktan sonra satışa sunulmasına karşın yöreye özgü cevizli kaşar > peyniri, tadının daha iyi olması için 2 gün süreyle kurutuluyor ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
CURIOSITY "MERAK" İLGİNÇ BİR DİZİ; http://www,dizimag,com/stephen-hawki...eady-dizi.html |
![]() |
![]() |
|