Beşinci Sınıf Rehberlik Etkinlikleri |
09-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Beşinci Sınıf Rehberlik Etkinlikleri5 Sınıf Rehberlik Etkinlikleri 5 sınıf rehberlik planı 5sınıf Rehberlik ile ilgili Etkinlikler ; 5 SINIF – 1ETKİNLİK Etkinliğin Adı: BAŞARI YOLU Sınıf: 5sınıf Yeterlik Alanı: Eğitsel Başarı Kazanım: Eğitsel başarı ile ilişkili etmenleri açıklar (Kazanım Numarası -29-) Öğrenci Sayısı: Tüm Sınıf Süre: 40 Dakika Ortam: Sınıf Sınıf Düzeni Oturma Düzeni Araç-Gereç: Form–26 Hazırlayanlar: Sündüz BÜKEL / Didem GÜLSARAN Cevriye GÜLEBAĞLAN / Hicran ÇETİN Süreç: 1 Öğrenciler dörder kişilik gruplara ayrılırlar 2 Gruplardan eğitsel başarıyı etkileyen etmenleri yazmaları istenir 3 Grupların belirlediği etmenler tahtaya yazılarak bir liste oluşturulur 4 Öğretmen bu gruplama işinden sonra Form-26’da verilen listeyi öğrencilere okur tahtada eksik olan etmenler eklenir 5 Aşağıdakilere benzer sorularla grup etkileşimi devam eder Ø Sizin belirlediğiniz etmenler ile Form–26 daki etmenler arasında fark var mıdır? Neler? Ø Eğitsel başarıda bu etmenler neden önemlidir? Ø Bu etmenler arasında yapmadıklarınız ya da eksik yaptıklarınız var mı? Neler? Niçin? Ø Siz kendinizi başarılı buluyor musunuz? Neden? Ø Eğitsel başarınızı artırmak için başka neler yapabilirsiniz? 6 Eğitsel başarı ile ilişkili etmenlerin önemi vurgulanarak etkinlik sonlandırılır Değerlendirme: FORM–26 Zamanı düzenli kullanma Planlı ve disiplinli çalışma Düzenli olma Çalışma ortamının düzenlenmesi İstekli olma ve çaba harcama Derse aktif olarak katılma Ders öncesi hazırlık Sağlıklı beslenme Yeteri kadar uyuma Not tutma Özet çıkararak çalışma Ezberlemeden anlayarak çalışma Etkili ve anlayarak okuma Tekrar etme Amacını belirleme Gerçekçi hedefler koyma Zihnin dağılmasına yol açan sebepleri bilmek (Hayal kurmak, endişelere kapılmak, yatarak çalışma, müzik dinleyerek ders çalışma, televizyon izleyerek ders çalışma) Hayır demeyi öğrenmek Etkin dinleme Stres 5 SINIF – 2ETKİNLİK Etkinliğin Adı: YARDIM ALABİLİRİM Sınıf: 5sınıf Yeterlik Alanı: Kişiler Arası ilişkiler Kazanım: Kişisel-sosyal ve eğitsel sorunlarla karşılaştığında nereden ve nasıl yardım alacağını fark eder (Kazanım Numarası -108-) Öğrenci Sayısı: Tüm Sınıf Süre: 40 Dakika Ortam: Sınıf Sınıf Düzeni Oturma Düzeni Araç-Gereç: Form–27,Form–28 Hazırlayanlar: Serdar ERKAN Sündüz BÜKEL / Didem GÜLSARAN Cevriye GÜLEBAĞLAN / Hicran ÇETİN Süreç: 1 Öğretmen Form–27 deki bilgileri tahtaya yazar 2 Form-28 öğrencilere dağıtılır ve formdaki sorunlarla karşılaşan bir kişinin nereden yardım alabileceğini, sorunun karşısındaki ilgili bölüme yazmaları istenir 3 Gönüllü öğrenciler yazdıklarını sınıfla paylaşır 4 Aşağıdakilere benzer sorularla grup etkileşimi devam eder Ø Bir sorun yaşadığınızda neler hissedersiniz? Yardım alma ihtiyacı duyar mısınız? Neden? Ø Form–28 de belirtilen sorunlara benzer yaşadıklarınız oldu mu? Neler? Nereden yardım aldınız? Ø Günlük hayatınızda karşılaştığınız ya da karşılaşabileceğiniz sorunlar ile ilgili olarak kimlerden, nerelerden ve nasıl yardım alırsınız? 5 Kişisel-sosyal ve eğitsel sorunlarla karşılaştığında nereden ve nasıl yardım alacağı vurgulanarak etkinlik sonlandırılır Değerlendirme: FORM–27 Nereden yardım alabiliriz? Aile Öğretmen/ Okul İdaresi Rehberlik Servisi Rehberlik Araştırma Merkezi Diyetisyen Sosyal Yardımlaşma Dernekleri Çocuk Psikiyatrisi, Çocuk Psikologu Arkadaş Doktor Belediye Sağlık Ocağı Polis Muhtar Komşu İnternet Eklemek istedikleriniz varsa aşağıya ekleyin FORM–28 Günlük hayatta karşılaşılabilecek bazı sorunlar Nereden yardım alabiliriz? Halsizlik hissediyorum ve çabuk yoruluyorum Bazı arkadaşlarımın kötü hareket ve sözleri beni üzüyor Hiçbir derste yeteri kadar başarılı değilim Gözlük kullanmak zorunda olduğum için sıkılıyorum Okulumuz iyi ısınmıyor Başarılı olmak için nasıl daha iyi ders çalışmam gerektiğini bilmiyorum Öğretmenimle/ öğretmenlerimle rahatça konuşamıyorum Evimiz okula çok uzak Evde ders çalışmama yardım eden kimse yok Kardeşimle / kardeşlerimle iyi geçinemiyorum Laboratuar, spor salonu, kitaplığımız yok Babamın kötü alışkanlıkları beni üzüyor Ailemin maddi durumu iyi değil İlköğretimi bitirince çalışmak zorundayım Gelecekte ne olmak istediğimi bilmiyorum Sağlıklı bir bedene sahip olmadığımı düşünüyorum Öğrencilerin verilen sorunların dışında yaşanan başka sorunları var ise sorunlarını ve nereden yardım alabileceklerini aşağıya yazabilirler |
|