Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri |
08-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri TarifleriOsmanlılarda Tatlı Çeşitleri Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri Sakız Muhallebi (Sübyeden) Malzemeler 150 gr pirinçten yapılmış sübye 20 gr sakız 2 kg süt 300 gr toz şeker Hazırlanışı Sübyenin yapılışı: Kırık pirinç taşlarını dikkatlice ayıklayıp üç dört defa suyunu süzdürerek yıkayıp pirincin 5 santim üzerini aşacak vaziyette ılık su doldurup bırakınız ve sabahleyin hiç karıştırmadan tencereyi eğip pirinç seviyesine kadar suyunu süzdürüp dökünüz Küçük bir değirmende değirmenin akış ağzının önüne bir kap koyarak üstten de pirinci koyup kolunu çevirerek çekiniz Tencerenin içine akmış olan koyu süt gibi duran beyaz şeye sübyedir İyice karıştırıp çok ince bir ipek veya naylon elekten süzdürünüz Sakızı temiz bir tülbente bağlayıp sütün içersine atınız ve sütü ateşe koyarak şekeri ilâve ediniz Hafif hafif karıştırarak kaynattıktan sonra sübyeyi karıştırarak ilâve ediniz ve devamlı ağır ağır karıştırarak 10 dakika pişirerek ateşten alınız ve bir kevgirle sakızlı tülbenti çıkarıp atınız ve muhallebiyi kaselere koyup soğuyunca servis ediniz Sütlü Elmasiye Ve Cevizli Tatlı Elmasiye Malzemeleri 200 gr manda sütü 125 gr şeker 15 gr elmasiye (jelatin) 5 gr gül suyu Kabak için; 200 gr Kabak 125 gr Şeker 20 gr Ceviz Karlama icin; 150 gr Buz 50 gr kudret helvası 20 adet gül yaprağı (dekor için) Malzemeler Süt ve şeker kaynatılır Elmasiye bir kapta soğuk su ile eritilerek kaynayan süte ilave edilir Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır ve soğumaya yakın gül suyu eklenir Kabaklar, kabuğu ile birlikte, seker içerisinde 1 saat kadar dinlendirilir Az miktarda limon suyu ekleyip üzeri kapatılarak pişirilir Buz ya da kar, kudret helvası ile karıştırılıp; soğuk bir buz ya da kabın içerisine konulur Son olarak, elmasiye, kabak tatlısı ve karlama gül yaprakları dekoru ile birlikte servis edilir SÜTKERİYE Malzemeler 1 kilo süt Yarım kilo tereyağı 25 su bardağı un 400 gram tozşeker 1 tatlı kaşığı tarçın Un ve tereyağı bir tencerede 45 dakika ağır ağır kavrulur Kavrulma işlemi bittikten sonra üzerine şeker ve süt de ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir Kaynamaya başlayınca 10 dakika daha pişirilip tepsiye alınır Tepsi ateşe oturtulur ve altı kızarana kadar pişirilip, tarçınla birlikte servis edilir Elmasiye Malzemeler 40 gr jelâtin (16 yaprak) 800 gr su 200 gr arzu ettiğiniz meyve suyu 1 çimdik vanilya 5 yumurtanın beyazı Hazırlanışı Jelâtini bol soğuk buzlu suya yaprak yaprak atıp karıştırınız ve 2 saat ıslayınız Normal su ile ıslarsanız kuvvetinden kaybeder Eğer ıslamazsanız berrak olmaz ve kokar İki saat sonra aluminyum olmayan temiz bir tencereye tercihan çelik tencereye elinizle susuz olarak jelâtini çıkarıp üzerine yumurta beyazını dökünüz, sonra ağaç spatula ile karıştırınız Su, meyve suyu, şeker ve vanilyasını da ilâve edip ağır ateşte 5 dakika iyice karıştırdıktan sonra altındaki ateşi kızlandırıp devamlı ağır ağır karıştırarak tam kaynamağa yakın zamana geldi mi ateşten alınız İçinde karıştırdığınız spatulayı çıkarıp 10 dakika dinlendiriniz Temiz bir peçete veya 3, 4 katlı tülbentten karıştırmadan, üzerinde toplanan yumurta beyazını parçalayıp, bastırmadan yalnız berrak suyu süzünüz Arzu ettiğiniz zaman kullanmaya hazırdır |
|