![]() |
Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri TarifleriOsmanlılarda Tatlı Çeşitleri Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri Sakız Muhallebi (Sübyeden) Malzemeler 150 gr ![]() 20 gr ![]() 2 kg ![]() 300 gr ![]() Hazırlanışı Sübyenin yapılışı: Kırık pirinç taşlarını dikkatlice ayıklayıp üç dört defa suyunu süzdürerek yıkayıp pirincin 5 santim üzerini aşacak vaziyette ılık su doldurup bırakınız ve sabahleyin hiç karıştırmadan tencereyi eğip pirinç seviyesine kadar suyunu süzdürüp dökünüz ![]() ![]() ![]() ![]() Sakızı temiz bir tülbente bağlayıp sütün içersine atınız ve sütü ateşe koyarak şekeri ilâve ediniz ![]() ![]() Sütlü Elmasiye Ve Cevizli Tatlı Elmasiye Malzemeleri 200 gr ![]() 125 gr ![]() 15 gr ![]() 5 gr ![]() Kabak için; 200 gr ![]() 125 gr ![]() 20 gr ![]() Karlama icin; 150 gr ![]() 50 gr ![]() 20 adet gül yaprağı (dekor için) Malzemeler Süt ve şeker kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÜTKERİYE Malzemeler 1 kilo süt Yarım kilo tereyağı 2 ![]() 400 gram tozşeker 1 tatlı kaşığı tarçın Un ve tereyağı bir tencerede 45 dakika ağır ağır kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() Elmasiye Malzemeler 40 gr ![]() 800 gr ![]() 200 gr ![]() 1 çimdik vanilya 5 yumurtanın beyazı Hazırlanışı Jelâtini bol soğuk buzlu suya yaprak yaprak atıp karıştırınız ve 2 saat ıslayınız ![]() ![]() ![]() İki saat sonra aluminyum olmayan temiz bir tencereye tercihan çelik tencereye elinizle susuz olarak jelâtini çıkarıp üzerine yumurta beyazını dökünüz, sonra ağaç spatula ile karıştırınız ![]() Su, meyve suyu, şeker ve vanilyasını da ilâve edip ağır ateşte 5 dakika iyice karıştırdıktan sonra altındaki ateşi kızlandırıp devamlı ağır ağır karıştırarak tam kaynamağa yakın zamana geldi mi ateşten alınız ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|