ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tatlı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=687)
-   -   Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=641957)

Prof. Dr. Sinsi 08-31-2012 03:16 AM

Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri
 
Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri

Osmanlılarda Tatlı Çeşitleri Tarifleri


Sakız Muhallebi (Sübyeden)


Malzemeler

150 gr. pirinçten yapılmış sübye

20 gr. sakız

2 kg. süt

300 gr. toz şeker


Hazırlanışı

Sübyenin yapılışı: Kırık pirinç taşlarını dikkatlice ayıklayıp üç dört defa suyunu süzdürerek yıkayıp pirincin 5 santim üzerini aşacak vaziyette ılık su doldurup bırakınız ve sabahleyin hiç karıştırmadan tencereyi eğip pirinç seviyesine kadar suyunu süzdürüp dökünüz. Küçük bir değirmende değirmenin akış ağzının önüne bir kap koyarak üstten de pirinci koyup kolunu çevirerek çekiniz. Tencerenin içine akmış olan koyu süt gibi duran beyaz şeye sübyedir. İyice karıştırıp çok ince bir ipek veya naylon elekten süzdürünüz.

Sakızı temiz bir tülbente bağlayıp sütün içersine atınız ve sütü ateşe koyarak şekeri ilâve ediniz. Hafif hafif karıştırarak kaynattıktan sonra sübyeyi karıştırarak ilâve ediniz ve devamlı ağır ağır karıştırarak 10 dakika pişirerek ateşten alınız ve bir kevgirle sakızlı tülbenti çıkarıp atınız ve muhallebiyi kaselere koyup soğuyunca servis ediniz.


Sütlü Elmasiye Ve Cevizli Tatlı


Elmasiye Malzemeleri


200 gr. manda sütü

125 gr. şeker

15 gr. elmasiye (jelatin)

5 gr. gül suyu

Kabak için;

200 gr. Kabak

125 gr. Şeker

20 gr. Ceviz

Karlama icin;

150 gr. Buz

50 gr. kudret helvası

20 adet gül yaprağı (dekor için)


Malzemeler

Süt ve şeker kaynatılır. Elmasiye bir kapta soğuk su ile eritilerek kaynayan süte ilave edilir. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır ve soğumaya yakın gül suyu eklenir. Kabaklar, kabuğu ile birlikte, seker içerisinde 1 saat kadar dinlendirilir. Az miktarda limon suyu ekleyip üzeri kapatılarak pişirilir. Buz ya da kar, kudret helvası ile karıştırılıp; soğuk bir buz ya da kabın içerisine konulur. Son olarak, elmasiye, kabak tatlısı ve karlama gül yaprakları dekoru ile birlikte servis edilir



SÜTKERİYE


Malzemeler


1 kilo süt

Yarım kilo tereyağı

2.5 su bardağı un

400 gram tozşeker

1 tatlı kaşığı tarçın


Un ve tereyağı bir tencerede 45 dakika ağır ağır kavrulur. Kavrulma işlemi bittikten sonra üzerine şeker ve süt de ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Kaynamaya başlayınca 10 dakika daha pişirilip tepsiye alınır. Tepsi ateşe oturtulur ve altı kızarana kadar pişirilip, tarçınla birlikte servis edilir.


Elmasiye


Malzemeler

40 gr. jelâtin (16 yaprak)

800 gr. su

200 gr. arzu ettiğiniz meyve suyu

1 çimdik vanilya

5 yumurtanın beyazı


Hazırlanışı

Jelâtini bol soğuk buzlu suya yaprak yaprak atıp karıştırınız ve 2 saat ıslayınız. Normal su ile ıslarsanız kuvvetinden kaybeder. Eğer ıslamazsanız berrak olmaz ve kokar.

İki saat sonra aluminyum olmayan temiz bir tencereye tercihan çelik tencereye elinizle susuz olarak jelâtini çıkarıp üzerine yumurta beyazını dökünüz, sonra ağaç spatula ile karıştırınız.

Su, meyve suyu, şeker ve vanilyasını da ilâve edip ağır ateşte 5 dakika iyice karıştırdıktan sonra altındaki ateşi kızlandırıp devamlı ağır ağır karıştırarak tam kaynamağa yakın zamana geldi mi ateşten alınız. İçinde karıştırdığınız spatulayı çıkarıp 10 dakika dinlendiriniz. Temiz bir peçete veya 3, 4 katlı tülbentten karıştırmadan, üzerinde toplanan yumurta beyazını parçalayıp, bastırmadan yalnız berrak suyu süzünüz. Arzu ettiğiniz zaman kullanmaya hazırdır.











Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.