Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
patavatsız

Patavatsız Ne Demek ?

Eski 01-04-2009   #1
[KAPLAN]
Icon47

Patavatsız Ne Demek ?

patavatsız
sıfat

Sözlerinin nereye varacağını düşünmeden saygısızca konuşan, davranışlarına dikkat etmeyen (kimse):

"Münire'nin bazı patavatsız cümlelerini dudaklarını sıkarak bir dinleyişi vardı"- H E Adıvar

Patavatsızca davranış: Düşünmeden konuşmak, saçmalamak, kırıcı olmak Duygu ve görüşleri ironiyi de aşacak şekilde sert ve rahatsızlık verici bir tarzla, karşısındakinin ne tür bir varlık olduğunu unuturcasına bir anda söylemektir

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Patavatsız Ne Demek ?

Eski 01-04-2009   #2
sudenaz

Gerektiği yerde patavatsızlık yapmakda gerekli bişey haline geldi istemeden olsa da
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 01-06-2009   #3
[KAPLAN]

Elimizde olmadan zaman zaman hepimiz patavatsızlık yapabiliyoruz, önemli olan bunu en asgari düzeye indirebilmek Ayrıca patavatsızlık asla zaman zaman gerekli olabilecek bir davranış biçimi olarak da görülmemeli

En önemlisi ise konuşmaktan çok düşünmeye zaman ayırmamız gerektiğidir O zaman hem karşımızdakini daha iyi anlarız, hem yanlış anlaşılmalara açık kapı bırakmayız ki günümüzde insanımız buna pek dikkat etmiyor Biraz kolaya kaçıyorlar diyebiliriz

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 01-06-2009   #4
KRDNZ

Patavatsızca ortaya atılmak kimseye yakışmaz bence de Fakat duruma göre ve dozunu kaçırmadan konuşmalarımızda iğneleme sanatından yararlanmak gerekir Sanırım Sudenaz arkadaşımın da asıl söylemek istediği konu bu:)

TARİZ ( DOKUNDURMA / SİTEM / İĞNELEME ):Sözcük anlamıyla dokundurma","taşlama","taş atma" demektirTerim olarak; bir sözün görünürdeki anlamının tam tersi amaçlanarak kullanılmasıyla gerçekleştirilen mecazlı anlatımdır Kinayedekinden daha keskin alay ve eleştiri içerir Yazıda tariz,bazen parantez içerisinde ünlem ( ! ) işaretiyle belli edilir

* "Bazı sevgili dostlarımın ( ! ) benim için karpuz kabuklarının
en kayganlarını hazırladıklarını biliyorum"

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com