ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Sözlük Ağı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=515)
-   -   Patavatsız Ne Demek ? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=62096)

[KAPLAN] 01-04-2009 03:27 AM

Patavatsız Ne Demek ?
 
patavatsız
sıfat

Sözlerinin nereye varacağını düşünmeden saygısızca konuşan, davranışlarına dikkat etmeyen (kimse):

"Münire'nin bazı patavatsız cümlelerini dudaklarını sıkarak bir dinleyişi vardı."- H. E. Adıvar.


Patavatsızca davranış: Düşünmeden konuşmak, saçmalamak, kırıcı olmak. Duygu ve görüşleri ironiyi de aşacak şekilde sert ve rahatsızlık verici bir tarzla, karşısındakinin ne tür bir varlık olduğunu unuturcasına bir anda söylemektir.

sudenaz 01-04-2009 01:02 PM

Cevap : Patavatsız Ne Demek ?
 
Gerektiği yerde patavatsızlık yapmakda gerekli bişey haline geldi istemeden olsa da...

[KAPLAN] 01-06-2009 12:35 AM

Cevap : Patavatsız Ne Demek ?
 
Elimizde olmadan zaman zaman hepimiz patavatsızlık yapabiliyoruz, önemli olan bunu en asgari düzeye indirebilmek. Ayrıca patavatsızlık asla zaman zaman gerekli olabilecek bir davranış biçimi olarak da görülmemeli.

En önemlisi ise konuşmaktan çok düşünmeye zaman ayırmamız gerektiğidir. O zaman hem karşımızdakini daha iyi anlarız, hem yanlış anlaşılmalara açık kapı bırakmayız ki günümüzde insanımız buna pek dikkat etmiyor. Biraz kolaya kaçıyorlar diyebiliriz.

KRDNZ 01-06-2009 12:54 AM

Cevap : Patavatsız Ne Demek ?
 
Patavatsızca ortaya atılmak kimseye yakışmaz bence de. Fakat duruma göre ve dozunu kaçırmadan konuşmalarımızda iğneleme sanatından yararlanmak gerekir. Sanırım Sudenaz arkadaşımın da asıl söylemek istediği konu bu:)


TARİZ ( DOKUNDURMA / SİTEM / İĞNELEME ):Sözcük anlamıyla dokundurma","taşlama","taş atma" demektir.Terim olarak; bir sözün görünürdeki anlamının tam tersi amaçlanarak kullanılmasıyla gerçekleştirilen mecazlı anlatımdır. Kinayedekinden daha keskin alay ve eleştiri içerir. Yazıda tariz,bazen parantez içerisinde ünlem ( ! ) işaretiyle belli edilir.

* "Bazı sevgili dostlarımın ( ! ) benim için karpuz kabuklarının
en kayganlarını hazırladıklarını biliyorum."


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.