![]() |
Nükte ve Fıkralarla ATATÜRK |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Nükte ve Fıkralarla ATATÜRKHİKMET ÇETİNKAYA Mustafa Kemal ![]() ![]() ![]() Niyazi Ahmet Banoğlu'nun bir kitabını okudum: "Nükte ve Fıkralarla ATATÜRK" 1954 yılında ilk baskıda kitap, bir ay içinde 60 bin satmış ![]() ![]() ![]() Salih Bozok'tan Yahya Galip'e; Şükrü Kaya'dan Cevat Abbas Gürer'e; Hüsrev Gerede'den Rıza Ruşen Yücer'e değin pek çok kişinin anlattığı Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili anılardan ilgimi çekenleri okurlarla paylaşmak istedim ![]() *** Atatürk, İzmir'de hazırlanan o alçakça suikast girişiminin ardından yakın çevresine olayı şöyle anlatıyor: "Ziya Hurşit'in beni öldürmeye memur ettiği iki zavallı vardı ![]() yapıldıktan sonra bunlardan birini yanıma çağırdım ![]() ![]() Kendisine sordum:" -Sen Mustafa Kemal'i öldürecekmişsin öyle mi? -Evet! Ben "Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu öldürecektin?" dedim ![]() yanıt verdi: -Fena bir adammış ![]() ![]() para da vereceklerdi ![]() Bunun üzerine şöyle dedim: -Sen Mustafa Kemal'i tanıyor musun? Yüzüme bakıp şöyle dedi: -Hayır! Ben: -O halde tanımadığın adamı, nasıl öldürecektin? Adam: -Geçerken, işaret edip "Mustafa Kemal budur" diyeceklerdi ![]() öldürecektik ![]() Bunun üzerine belimden tabancamı çıkarıp adama uzattım: -Mustafa Kemal benim! Haydi al eline tabancayı ve öldür, dedim ![]() Zavallı benden bu yanıtı alınca, yıldırım çarpmış gibi oldu ![]() ![]() ![]() şaşkın şaşkın yüzüme baktı ![]() ![]() ![]() başladı ![]() ![]() ![]() *** Atatürk İstanbul'da Florya Köşkü'nde kalıyordu ![]() ![]() ![]() Bir sabah yürüyüşe çıktı ![]() gördü ![]() ![]() Atatürk yaşlı adama sordu: -Beni tanır mısın? Yaşlı adam "Tanımaz olur muyum hiç" deyip ekledi: -Evimde resmin bile var duvara asılı! Atatürk'ün hoşuna gitti yaşlı adamın sözleri ![]() ![]() Yaşlı adam: -Cumhuriyetçiliği, devrimciliği, milliyetçiliği, halkçılığı ve hatta devletçiliği anlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() birden bozdun? Atatürk elini omzuna koydu yaşlı adamın ve anlatmaya başladı: -Ben sana bir hikâye anlatayım o zaman ![]() ![]() ![]() zaman, Halife Ömer'e bir mektup yazmış: -Burada çok sayıda kütüphane ve içinde binlerce kitap var ![]() mı yoksa bırakayım mı? Ömer yanıt vermiş: -Kitapları incele ![]() ![]() ![]() ![]() yine yak ![]() vazgeçmeyecekler, eskiyi unutmayacaklar ve bize, yani yeniye-yeniliğe sürekli düşman olacaklardır! Atatürk, hikâyeyi anlattıktan sonra yaşlı adama sordu: -Şimdi sana laikliğin ne olduğunu izah edeyim mi? Yaşlı adam derin bir sezgi ve sağduyuyla yanıt verdi: -İstemez Paşam, hepsini anladım! *** Gecenin ilerlemiş saatleriydi ![]() ![]() ![]() ediyordu arkadaşlarıyla birlikte ![]() ![]() ![]() Masada bulunan bir yurttaş Atatürk'e seslendi: -Abe Paşam, ne vakittir hep merak ederiz, milli mücadelenin sonuna doğru Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri!" emrini vermiştiniz ![]() ![]() ![]() zaman geçti ![]() ![]() Akdeniz birinci hedef olduğuna göre, ikinci hedef neresidir? Atatürk, kendisine "Abe Paşam" diyen kişinin Rumelili olduğunu anlamıştı ![]() Gülümsüyerek kadehini eline alıp "şerefe" deyip kaldırırken şöyle dedi: -Abe hemşerim, hele şimdilik ilk hedefin şerefine içelim! Not: O tarihte Hatay anavatana kavuşmamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() *** Atatürk'ü yakından tanımıyor genç kuşaklar ![]() ![]() ![]() Yaşamın derinliğinde gezinen mavi gözlü dev adam hüzünleriyle, sevinçleriyle bir insandır! Tınaztepe'ye karşı Kömürtepe'nin güneyinde, atları, kılıçları ve insanlarıyla havayı koklayan; horoz sesleriyle uyanan Anadolu insanı vardır ![]() ![]() Çok uzak bir yerlere çağıran sesleri duyarak ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Nükte ve Fıkralarla ATATÜRK |
![]() |
![]() |
#2 |
sonic
|
![]() Cevap : Nükte ve Fıkralarla ATATÜRKTeşekkürler gerçekten güzel bir paylaşım ![]() ![]() ![]()
---CRYSİS PLAYER--- ---CoD PLAYER--- ---CRYSİS WARS--- ---CoD-CoD2-CoD4-CoD5 ---Battlefield Series--- -----Usta Oyuncu----- Pc sorunlarınız için İrtibata Geçin -- Yıllar Sonra Sonic geri döndüüü ![]() ![]() ![]() [forumsinsi] |
![]() |
![]() |
|